Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2021, 11:03
Čas čítania 1:42
Tímea Krauszová

Vakcíny proti rakovine: vedci prišli s novými zisteniami, nádory sa po očkovaní zmenšujú

Vakcíny proti rakovine: vedci prišli s novými zisteniami, nádory sa po očkovaní zmenšujú
Zdroj: Unsplash/CDC/na voľné použitie
NEWS CHOROBY OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Vedci z MIT zistili, že vedia vakcíny nasmerovať aj na konkrétne rakovinové bielkoviny, čím pomáhajú pacientom zotaviť sa.

Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) opäť pokročili vo výskume protirakovinových vakcín. Tým sa vedci po celom svete venujú intenzívne posledných desať rokov v snahe lepšie bojovať proti onkologickým ochoreniam. Zatiaľ ide len o experimentálne vakcíny, ktoré neschválila americká agentúra pre potraviny a lieky (FDA).

Vytvorené sú tak, aby stimulovali vlastný imunitný systém ľudského tela. Ten potom bude môcť pokračovať v ničení nádoru. Vedúcou autorkou novej štúdie je postdoktorandská výskumná pracovníčka na MIT Megan Burger. Článok uverejnili vo vedeckom časopise Cell a informoval o ňom aj inštitút.

Vedci dúfajú, že vakcíny pomôžu podporiť vlastnú ochranu tela a zmenšiť nádor.
Vedci dúfajú, že vakcíny pomôžu podporiť vlastnú ochranu tela a zmenšiť nádor. Zdroj: Unsplash/CDC/volně k užití

Vakcíny, ktoré posilňujú imunitný systém

Princíp vakcíny sa sústreďuje na bielkoviny, ktoré v tele vznikajú až pri rakovine. Bunky, ktoré sú napadnuté, začnú produkovať také bielkoviny, ktoré v zdravých bunkách nenájdeme – preto sa na ne vedci môžu zamerať. Nazývajú sa neoantigény a prebúdzajú k životu imunitný systém. Ten vie, že niečo nie je v ich prítomnosti v poriadku a zareaguje pomocou T-buniek. 

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Rôzne T-bunky sa pritom sústreďujú na rôzne neoantigény, takže zareagujú tie, ktoré dokážu nádory aj zničiť. Avšak existuje tzv. vyčerpanie T-buniek, ktoré nastáva vtedy, keď nádor v tele vytvorí imunosupresívnu reakciu: teda potláča ochrannú reakciu tela. Potom sa môže nádor nekontrolovane rozrastať.

Domov
Zdieľať
Diskusia