Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 4:59
Viktor Kniš

Samey: Anarchia nie je o pálení vlajok a rozbíjaní výkladov (Rozhovor)

REFRESHER SAMEY
Uložiť Uložené

Samey vydal na začiatku septembra nový sólový album s názvom Anarchia. V rozhovore nám opísal, s akým cieľom ho tvoril a aký významový posun pri tomto slove vníma.

Samey tvrdí, že slovo anarchia dnes už z jeho pohľadu nemá politicky zafarbený význam a už vôbec nie je o ľudskom egu, práve naopak, spája si ho s láskou a pochopením. Aj preto nahral k albumu krátke vysvetlenie a umiestnil ho na úplný úvod projektu, aby mali možnosť utriediť si myšlienky aj tí, ktorí očakávali, že sa im člen Haha Crew prihovorí ako protisystémový pankáč. 

„Aby si ľudia nemysleli, že chcem, aby šli rozbíjať výklady a páliť vlajku. Chcel som očistiť spoločnosťou zaužívaný význam slova anarchia a nechať ľudí zamyslieť sa nad ním,“ vysvetľuje Samey, prečo nahral hneď prvú stopu na albume.

Samey ešte ani zďaleka neskončil s prezentovaním svojho najnovšieho sóla. Chystá sériu krátkych dokumentárnych filmov, v ktorých pustí svojich fanúšikov do pozadia tvorby projektu. Člen Haha Crew si myslí, že raper by sa mal fanúšikom ozvať aspoň v dvojročnom intervale, konkrétny cieľ však pri tvorbe projektu nemal. „... ale myslel som na ľudí, špeciálne na tých, ktorí si moje slová budú brať k srdcu,“ vysvetlil v rozhovore pre Refresher. 

Album si môžeš ešte stále zakúpiť cez Ruka Hore. Samey dal spraviť len 1 000 kusov, každý je označený unikátnym poradovým číslom. 

Musíme sa zmeniť, ak chceme, aby bola Zem ďalej naším domovom a my aby sme na nej v láske prebývali. (Samey)

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo majú slovenský a americký rap úplne rovnaké.
  • Ako Samey pristupuje k zdieľaniu obsahu na sociálnych sieťach.
  • Ako Samey využil posledné dva roky počas pandémie a ako vníma vyjadrenia svojich kolegov, ktorí sa hrali na odborníkov na tropické choroby.
  • Prečo Samey na albume vysvetľuje, ako vníma svoju definíciu slova anarchia, ktoré použil ako názov najnovšieho albumu.
  • Prečo sa už nevenuje študovaniu hudby a rapového žánru ako takého.


V rámci slovenskej rapovej scény máš veľmi špecifické postavenie – kým nevystupuješ s vlastnými projektmi, veľmi o tebe nepočujeme. Držíš sa v úzadí cielene? Existuje viacero prístupov – niektorí sú radi, keď je o nich počuť počas celého roka. 

Všetko robím cielene. Nič, čo robím, nie je len tak alebo náhoda. 


Rozumiem. Svojím spôsobom pripomínaš slovenského Kanyeho Westa, v minulosti si sám naznačil, že sa v ňom vidíš. Je to stále tak? Možno aj v kontexte aktuálneho diania?

Nikdy som nenaznačil, že sa v ňom vidím. Hovoril som o kvalite zvuku. Hovoril som o tom, že zvuk na celom svete je rovnaký. Zvuk je len zvuk. Záleží na tom, ako ho spracuješ. 


V čom sú podľa teba slovenskí raperi – alebo možno aj konkrétne ty – podobní v porovnaní s tými americkými? Študuješ hudbu aj po ľudskej stránke a hľadáš v nej niečo iné ako tóny a texty?  Nedá sa to zovšeobecniť. Niekto v ničom, niekto v niečom, niekto vo všetkom. Hudbu som študoval, keď som s ňou začínal. Teraz ju nechávam prúdiť.

Ľudské ego v anarchii nemá priestor. (Samey z Haha Crew)
Samey
Zdroj: Lousy Auber

Aj na sociálnych sieťach si len občas, väčšinou ich využívaš na podporu fanúšikov, ktorí ťa počúvajú, maximálne odpromuješ merch alebo teraz pár videami album. Aký priestor v tvojom živote majú sociálne siete, akú váhu im prikladáš vo svete raperov?

Je to skvelá platforma na hýbanie svetom. Vo svete ktoréhokoľvek známeho človeka je to veľká zodpovednosť. 

 
Ak by si mohol na Instagrame zmeniť jednu vec, čo by to bolo?

Nič. Ak narážaš na niečo, čo by sa mi mohlo nepáčiť, tak chybu nevidím v Instagrame, ale v ľudskej nevedomosti. 

Žijeme vo svete, kde má každý právo vyjadriť sa, ale nie každý si uvedomuje váhu svojich slov. Sloboda je subjektívny pojem. (Samey)


Od marca 2020 sa slovenská umelecká obec dostala do špecifickej situácie, keď jej zrazu pandémia zobrala všetko – vystúpenia, pozornosť, príjmy a mnohým aj „zmysel života“. Čo si cítil ty, keď sa na viac ako rok zastavil svet? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103309 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký nový začiatok Samey očakáva po skoro dvoch rokoch od začiatku pandémie. 
  • Čo pre rapera z Haha Crew znamená anarchia a prečo má v dnešnej dobe toto slovo nový a politicky nezafarbený význam.
  • Ako postupoval pri tvorbe najnovšieho albumu.
  • Prečo na začiatku vysvetľuje, komu album venoval.
  • Či sa cíti pochopený.
Domov
Zdieľať
Diskusia