Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 8:30
Čas čítania 7:30
Viktor Kniš Daniel Mikolášik

ZÁZNAM: Boris Kollár zobral na stretnutie s pápežom Františkom 10 detí

NEWS NÁVŠTEVA PÁPEŽA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Pondelkový program pápeža bude o návštevách rôznych náboženských organizácií, stretne sa aj s Eduardom Hegerom a rodinou Borisa Kollára.

 – Pápež František má dnes program v Bratislave, stretne sa s prezidentkou, premiérom a predsedom parlamentu, program sa začína o 9.15 h.

– Bratislavu, Košice a Prešov čakajú intenzívne dopravné obmedzenia.

– Vstup na stretnutia s pápežom umožnili zaočkovaným, otestovaným aj ľuďom, ktorí prekonali koronavírus.

Sledovanie návštevy pápeža naživo sme pre dnešný deň ukončili, pokračovať budeme zajtra. 

19:20 – Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vníma pápeža ako človeka ľudskosti. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zas vyzdvihol jeho pokrokové zmýšľanie. Obaja štátni predstavitelia sa so Svätým Otcom stretli v pondelok popoludní počas jeho návštevy v Bratislave. Oboch na stretnutí sprevádzali aj rodinní príslušníci.


„Svätý Otec je človek ľudskosti, ktorý sa zaujíma o každého človeka bez rozdielu. Uvedomuje si, že v dnešnej rýchlej dobe je potrebné sa zastaviť a myslieť aj na tých najslabších, aby sme im vedeli venovať pozornosť a aby sme sa nenechali pohltiť rýchlosťou doby,“ skonštatoval premiér.

Odporúčané
ZÁZNAM: Pápež odletel do Vatikánu, za štyri dni ho navštívilo viac ako 100-tisíc veriacich ZÁZNAM: Pápež odletel do Vatikánu, za štyri dni ho navštívilo viac ako 100-tisíc veriacich 15. septembra 2021, 8:03

18:10 – Pápež František vystúpil na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave. Vyhlásil, že pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

16:40 – Prezidentka Zuzana Čaputová zverejnila na svojom facebookovom profile celé znenie svojho príhovoru a sériu fotografií z Prezidentského paláca. Hlava štátu dostala možnosť stretnúť sa s pápežom na pol hodinu medzi štyrmi očami. 

16:15 – Svätý Otec v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke. Privítala ho predstavená centra z Kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc ľuďom bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých. 

15:45 – Pápež František zanechal v Čestnej knihe Prezidentského paláca v Bratislave odkaz: „Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy.“

14:40 –  Predseda vlády SR Eduard Heger poskytne krátke vyhlásenie pre médiá po stretnutí s pápežom Františkom dnes, v pondelok 13. septembra o 18.30 h.

14:11  Primátor Bratislavy tvrdí, že pápež František prišiel na Slovensko v ťažkých časoch, keď je krajina vyčerpaná po dvoch vlnách pandémie. Podľa Matúša Valla pápež prišiel do rozhádanej a fragmentarizovanej spoločnosti, kde začína byť problém nájsť spoločnú reč s hocikým.


„Potrebujeme silný impulz k zmiereniu, aby sme zvládli ďalšie dni a mesiace a znovuobjavili nádej. Chcem veriť, že práve pápež František, jeho osobnosť a duchovný odkaz, rešpektovaný aj za hranicami katolíckej cirkvi, našej spoločnosti tento impulz môže dať,“ vyhlásil.

Pápež
Zdroj: TASR - KP SR

13:30  Pápež František daroval prezidentke SR Zuzane Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede medaily je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

12:46 Denník Plus 7 dní nafotil biskupa Róberta Bezáka, ako v čase návštevy pápeža v Dóme sv. Martina sedel na káve na Hlavnom námestí.

12:25  Pre Ivetu Radičovú je najpodstatnejšie to, aké posolstvá zanecháva pápež na Slovensku. „Pripomenul, že tá najzásadnejšia otázka nie je túžba žiť, ale načo žijeme, a dokázať na ňu nájsť odpoveď,“ podotkla. 

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

Z pápežových prejavov v Radičovej zarezonovala dôležitosť slobody. Ľudia by sa nemali nechať zotročiť samými sebou, svojím vnútrom a úzkym videním sveta.

12:10  Viacerých kňazov, katechétov, ale aj zasvätené osoby počas stretnutia so Svätým Otcom v Katedrále sv. Martina zaujalo, ako pápež reflektuje situáciu na Slovensku. Zhodli sa na tom, že jeho slová ich povzbudili.  

11:54  Bratislavská polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku. 

„Bratislavskí policajti aj dnes monitorujú priebeh a dohliadajú na bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v súvislosti s návštevou Svätého Otca Františka. Prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti sme doposiaľ nezaznamenali,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.

11:45 Podľa premiéra Eduarda Hegera bol najsilnejším odkazom z príhovoru pápeža Františka v Prezidentskom paláci ten, že Slovensko má byť srdcom pokoja pre Európu.

„Páči sa mi, že vyzdvihol bratstvo, že nemá byť len s Čechmi, ale že máme tento postoj šíriť aj ďalej,“ poznamenal Heger. Dodal, že v ňom zarezonovalo aj podobenstvo o chlebe a soli. Chlieb by sme podľa pápeža nemali zhromažďovať, ale deliť sa oň. Podobenstvom o soli chcel ukázať, že soľ dáva chuť len vtedy, keď sa rozpustí, tak aj spoločnosť nájde chuť cez nezištnosť toho, kto sa stravuje, pre druhých. Heger zdôraznil, že dôležitými sú aj pápežove posolstvá o starostlivosti o núdznych.

Pápež
Zdroj: TASR/Michal Svítok

11:30 Novinári zatiaľ čakajú, kým sa skončí oficiálny program pápeža v katedrále. Popoludňajšia časť programu sa týka stretnutí s vládnymi predstaviteľmi a duchovnými organizáciami.

Popoludňajší program pápeža v pondelok:

15:00 Stretnutie predsedu vlády s predstavenými Štátneho sekretariátu
16:00 Súkromná návšteva centra Betlehem v Bratislave
16:45 Stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave, príhovor Svätého Otca
18:00 Stretnutie s predsedom parlamentu na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave
18:15 Stretnutie s predsedom vlády na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

Odporúčané
ZÁZNAM: Pápež navštívil Rómov na Luníku IX (+ video) ZÁZNAM: Pápež navštívil Rómov na Luníku IX (+ video) 14. septembra 2021, 9:12

10:59 V Bratislave sa o bezpečnosť starajú stovky policajtov, desiatky z nich aj v civile v tesnej blízkosti pápeža a objektov, v ktorých sa práve nachádza. Pred Katedrálou sv. Martina momentálne hliadkuje aj snajper. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

10:41 Pápeža teraz čaká stretnutie s biskupmi, kňazmi, so zasvätenými osobami, seminaristami a s katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave. 

10:30  Svätý Otec vyjadril radosť, že je na Slovensku, a uviedol, že prišiel ako pútnik do mladej krajiny s dávnou históriou a do zeme s hlbokými koreňmi, umiestnenej v srdci Európy. „Naozaj sa nachádzam v ‚strednej zemi‘, cez ktorú už toľkí prešli,“ vyhlásil pápež. Od Veľkej Moravy až po Uhorské kráľovstvo, od Československej republiky až po súčasnosť sa Slováci uprostred nie malého počtu skúšok podľa slov pápeža dokázali pokojamilovným spôsobom integrovať a odlíšiť. „Pred 28 rokmi svet obdivoval nekonfliktný zrod dvoch nezávislých krajín. A rád by som pripomenul, že sa to udialo bezprostredne po kanonizácii svätej Anežky,“ skonštatoval.


Pápež poukázal aj na modrý pás na zástave SR, ktorý, ako tvrdí, symbolizuje bratstvo so slovanskými národmi. Bratstvo podľa Svätého Otca potrebujeme, aby sme mohli podporovať integráciu, ktorá sa stáva čoraz dôležitejšou. „Je naliehavé práve teraz, vo chvíli, keď po tvrdých mesiacoch pandémie očakávame spolu s mnohými ťažkosťami vytúžený nový štart ekonomiky, ktorému napomáhajú plány obnovy Európskej únie,“ uviedol. Upozornil však na riziko unáhlenia sa a podľahnutia pokušeniu zisku, vyvolávajúcich prechodnú eufóriu, ktorá namiesto spájania rozdeľuje.

Odporúčané
Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ 12. septembra 2021, 15:55

10:22  Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, ale aj med z prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov sú tiež nabíjacie stanice pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie pre vatikánsky fond, ktorý pomáha v boji proti pandémii v najchudobnejších častiach sveta. 

10:10 Pápež František odovzdal našej krajine motivačné posolstvo: „Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť. Jeho dejiny pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Kým na rôznych frontoch pokračujú boje o nadvládu, nech táto krajina naďalej potvrdzuje svoje posolstvo integrácie a pokoja a Európa nech sa vyznačuje solidaritou prekračujúcou jej hranice, ktorá by ju mohla dostať späť do centra dejín.“

10:00 „Myslím na vaše slová, že táto doba nie je len epochou zmien, ale zmenou epochy,“ skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí so Svätým Otcom. Svet je podľa prezidentky prepojený ako nikdy predtým, zároveň sú medzi ľuďmi čoraz väčšie rozdiely. „Svet čelí krízam, a preto jediný spôsob, ako ju zvládnuť, je v spolupráci. Sme odkázaní žiť spolu a bez pochopenia a vzájomného porozumenia to nedokážeme,“ dodala prezidentka v príhovore po stretnutí s pápežom Františkom. 

9:39 Boris Kollár tvrdí, že na stretnutie s pápežom berie 10 svojich detí. Verí, že príchod pápeža Františka na Slovensko upokojí národ. 

9:35 Predseda vlády Eduard Heger predpokladá, že nebude mať veľký priestor na diskusiu s pápežom, pretože 15 minút je krátky čas. „Určite ma bude zaujímať osobný odkaz, s ktorým prichádza na Slovensko,“ povedal Heger. Nechce porovnávať dĺžku návštevy na Slovensku a v Maďarsku. 

9:30  Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100 000 ľudí. Konferencia biskupov Slovenska v noci z nedele na pondelok po mesiaci uzavrela oficiálnu registráciu účastníkov na verejné podujatia spojené s jeho návštevou Slovenska. Vyplýva to z údajov registračného tímu. Ide o registráciu pre plne zaočkované osoby.

9:20 Pozvanie prijal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Za pódiom blízko pri múroch paláca je pripravená čestná stráž, ktorá bude vítať prezidentku a pápeža. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

9:15 Prezidentka sa stretla s pápežom. Zuzana Čaputová sa spoločne s pápežom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna v Prezidentskom paláci.

Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala „nadpriemerný čas“. Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v zelenom salóne Prezidentského paláca.

8:55  Na mieste sú prítomné viaceré bezpečnostné zložky v civile. Nad Bratislavou lieta vrtuľník.

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

8:40 Do prezidentskej záhrady postupne prichádzajú vládni predstavitelia, ministri aj poslanci Národnej rady. Neprišli napríklad Robert Fico a ďalší predstavitelia strany Smer-SD, ale ani Peter Pellegrini či Andrej Danko, pretože nie sú zaočkovaní. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

8:35 Prezidentský palác pozval na stretnutie s pápežom aj rodičov zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

8:30 Hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že aj keď ide o verejné podujatie, Úrad verejného zdravotníctva SR bude v plnom nasadení pracovať, aby ustriehol pandemickú situáciu. Upozornil, že aj napriek tomu ide o rizikovú akciu a ľudia by si mali dávať pozor vo svojom vlastnom záujme. 

pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

8:25 Pápež František sa dnes stretne aj s rodinou Borisa Kollára ako predsedu parlamentu a s premiérom Eduardom Hegerom. 

8:10 Dopravné obmedzenia v nasledujúcich troch dňoch intenzívne zasiahnu Bratislavu, Košice aj Prešov. 

V pondelok treba v Bratislave počítať so zdržaním na diaľničnom obchvate D1 a diaľnice D2 od hraničného priechodu s Rakúskom a Maďarskom, v Mlynskej doline a v Starom Meste v okolí Horského parku. Na rovnakých miestach treba počítať so zdržaním aj v utorok a v stredu. 

Pápež
Zdroj: Polícia SR

7:55  Svätý Otec mal špecificky skromné požiadavky, ak ide o vozidlo, v ktorom sa bude prevážať po Slovensku. Nepreferuje luxusné vozidlá, ale elektromobily alebo autá s nízkou emisnou záťažou. Protokolisti vybrali českú značku Škoda a model ENYAQ iV.

7:45  Privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci v Bratislave je naplánovaný na 9.15 h. Následne sa bude konať zdvorilostná návšteva Svätého Otca u prezidentky v zlatom salóne. Pápež František bude mať o 10.00 h oficiálny príhovor v záhrade Prezidentského paláca, následne sa stretne s biskupmi. 

Okrem najvyšších ústavných činiteľov, členov vlády SR, zástupcov Národnej rady SR a poslancov Európskeho parlamentu či bývalých prezidentov budú prítomní aj predstavitelia najvýznamnejších štátnych a verejných inštitúcií, predstavitelia akademickej a vedeckej obce, lekári, zdravotníci a záchranári, predstavitelia stavovských, náboženských a cirkevných organizácií, predstavitelia samosprávy a ozbrojených síl, predstavitelia kultúrnej obce a médií, športoví reprezentanti, predstavitelia politických strán, menšín, zástupcovia neziskových organizácií a členovia diplomatického zboru.

7:30 Aj novinári musia dodržiavať prísny dresscode. Muži si majú počas návštevy pápeža obliecť tmavý oblek, ženy šaty či kostým, ktorý môže byť aj nohavicový. Vyplýva to z odporúčaní Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky. Ženy majú zvoliť oblečenie tak, aby im zakrylo nohy pod kolená aj ramená. Je potrebné vyhnúť sa bielej, krémovej a žltej farbe. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

7:00 Novinárov pustili do priestoru prezidentskej záhrady dve hodiny vopred, aby sa pripravili. Najprv museli podstúpiť prísnu bezpečnostnú kontrolu, aj v samotnej záhrade boli rozmiestnené zátarasy a policajti s vojakmi. 

Pápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
Späť
Zdieľať
Diskusia