Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2021, 9:12
Čas čítania 6:53
Viktor Kniš Daniel Mikolášik

ZÁZNAM: Pápež navštívil Rómov na Luníku IX (+ video)

NEWS NÁVŠTEVA PÁPEŽA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Program Svätého Otca dnes pokračuje na východe Slovenska, večer sa vráti do Bratislavy a zajtra navštívi Šaštín.

– Pápež František dnes navštívil Prešov a Luník IX, urobil si aj nečakanú zastávku v centre Košíc.

– V Prešove sa na pápeža prišli pozrieť desiatky tisíc Slovákov. Zúčastniť sa môžu aj nezaočkovaní, musia mať test a budú mať vyhradený priestor.

– Svätý Otec sa večer vráti do Bratislavy a zajtra navštívi Šaštín.

Sledovanie návštevy pápeža naživo sme ukončili, pokračovať budeme zajtra. Ďakujeme za pozornosť.

19:37 – Lietadlo s pápežom už pristálo na letisku v Bratislave, program Svätého Otca bude pokračovať v stredu v Šaštíne.

19:05 – Viac ako 20-tisíc ľuďom na košickom štadióne Lokomotíva pápež radil, aby nezabúdali na svoje korene, ktorými sú ich rodičia a najmä starí rodičia, aby k nim chodili a rozprávali sa s nimi. Nebezpečenstvom je podľa neho rásť vykorenený, varoval pred preplnenosťou virtuálnym svetom a odpojením sa od života.

18:30 – Za rómsku komunitu privítal pápeža Františka na košickom Luníku IX aj Ján Hero, ktorý pochádza z rómskej osady Medorovce v okrese Krupina a oženil sa so Slovenkou Beátou. So svojím svedectvom sa Svätému Otcovi na pódiu prihovorila aj Nikola, ktorá spolu s manželom vyrastala na tomto sídlisku.

17:49 – Mesto Prešov pripravilo pre pápeža Františka dar v podobe drevorezby z lipy vyobrazujúcej svätého Jozefa pri práci s drevom. 


„Myšlienka vychádza z toho, že svätý Jozef je patrónom mesta Prešov. Ďalšou spojitosťou je, že práve tento rok vyhlásil pápež František mimoriadny Rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej cirkvi. Zároveň sme chceli, aby bol tento dar pre pápeža spomienkou na návštevu Slovenska, ktorej motto znie: S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom,“ uviedol hovorca mesta.

Odporúčané
ZÁZNAM: Pápež odletel do Vatikánu, za štyri dni ho navštívilo viac ako 100-tisíc veriacich ZÁZNAM: Pápež odletel do Vatikánu, za štyri dni ho navštívilo viac ako 100-tisíc veriacich 15. septembra 2021, 8:03

17:23 –  Pápež František prišiel v utorok popoludní na stretnutie s mládežou na košickom štadióne Lokomotíva. Na podujatí ho privítalo viac ako 20 000 prevažne mladých ľudí, nechýbali však ani staršie generácie.


Hlava katolíckej cirkvi prešla cez zaplnený štadión v papamobile, z ktorého zdravila účastníkov. Program stretnutia tvoria svedectvá mladých, dialóg so Svätým Otcom a jeho príhovor. Hymnou je skladba Zdvíhajme svet.


Brány štadióna otvorili pre účastníkov stretnutia už o 8.00 h. Dopoludnia sa konala svätá omša, ktorú celebroval kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Jeden z nasledujúcich blokov bol venovaný Anne Kolesárovej, ktorú na tomto štadióne blahorečili pred troma rokmi. 

16:45 – Návšteva pápeža na sídlisku Luník IX sa niesla v pokojnej atmosfére. V rámci poslednej časti programu Svätý Otec navštívi mladých ľudí na košickej Lokomotíve, potom sa lietadlom presunie naspäť do Bratislavy. 

16:33 – „Drahí bratia a sestry, príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Vinou toho sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii,“ povedal pápež na Luníku IX, kde žijú prevažne Rómovia, s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky – niekedy ani medzi kresťanmi.

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

16:10 –  Stretnutie s rómskou komunitou sa koná na priestranstve pred saleziánskym komunitným centrom. Saleziáni odovzdali pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených – Emílie a Zefirína – a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

16:00 Pápež František prišiel v utorok popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretol s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako 2 000 ľudí. Svätý Otec sa následne presunie na štadión Lokomotíva, kde je na programe stretnutie s mladými. Ešte pred príchodom na Luník IX sa pápež previezol po Hlavnej ulici, kde z auta pozdravil stovky ľudí, ktorí v centre mesta sledujú jeho návštevu prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

15:50 – Na pódium prišiel primátor Košíc. Tvrdí, že je šťastný, že Svätý Otec prichádza do Košíc a na Luník IX. Vyzval prítomných, aby sa odprezentovali v pozitívnom svetle pred celým Slovenskom aj Európou. Rómom zároveň poďakoval za ich ochotu pomáhať pri zveľaďovaní okolia na poslednú chvíľu. 

15:20 – Veľa záujemcov, ktorí sa chceli ísť pozrieť na pápeža, sa do areálu nedostalo. Pozerajú sa z balkónov. Priestor pre verejnosť je obmedzený, od druhej popoludní nepúšťajú ani ľudí, ktorí majú na mieste trvalý pobyt. 

Refresher oslovil niekoľko respondentov, chcú byť na záberoch a na fotkách, ale väčšina nevie, čo sa na sídlisku deje. 

Na mieste sú desiatky až stovky policajtov a vojakov. V porovnaní s udalosťou v prezidentskom paláci ich je násobne viac. 

Pápež
Zdroj: TASR - Michal Svítok

15:17 – Pápež príde na Luník IX približne o hodinu. Atmosféra na sídlisku v Košiciach je zatiaľ pokojná, dostať sa na miesto autom však nie je pre kolóny jednoduché. 

14:59 – Košická polícia na Facebooku upozorňuje, ktoré predmety si nemôžu Slováci na stretnutie s pápežom zobrať. Pripomína, že platí zákaz dronov, a zdieľa mapu uzatvorených ciest. 

14:12 – Na stretnutie s pápežom Františkom na košický Luník IX prišli okrem domácich obyvateľov napríklad aj Rómovia z Jarovníc v okrese Sabinov. Medzi účastníkmi je tiež bývalý dobrovoľník, ktorý sa s rodinou po rokoch prišiel pozrieť na toto sídlisko.

Odporúčané
ZÁZNAM: Boris Kollár zobral na stretnutie s pápežom Františkom 10 detí ZÁZNAM: Boris Kollár zobral na stretnutie s pápežom Františkom 10 detí 13. septembra 2021, 8:30

„Z našej osady nás prišlo veľa, budú aj vystupovať, majú nacvičený program. Chceme toho načerpať čo najviac. Tešíme sa hlavne na tú duchovnú časť,“ povedala 34-ročná Danka z Jarovníc s tým, že od Svätého Otca očakávajú povzbudenie. Na pápeža sa z tejto farnosti teší aj 48-ročný Dezider. „Som katolík a verím v Boha, Ježiša aj Pannu Máriu. Svätý Otec je akoby náš otec, milujeme ho,“ uviedol.

13:41 – Pápež sa o malú chvíľu presunie do Košíc po diaľnici, presscentrum na Luníku IX sa už plní novinármi. 

13:01 – Zdravotníci riešili počas utorkového stretnutia s pápežom Františkom v Prešove prevažne kolapsy. Podľa hlavnej operátorky operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Ľuboslavy Pekárovej zdravotné zabezpečenie prebehlo bez problémov.


„Doteraz sme ošetrili približne sedem pacientov. Zvyčajne to boli kolapsy, hypotenzie a dehydratácia. Do zdravotníckeho zariadenia sme nesmerovali žiadneho pacienta, to znamená, že všetko bolo vyriešené na mieste,“ povedala pre TASR Pekárová.


Návštevníkom svätej omše v Šaštíne, ktorú tam v stredu (15. 9.) bude celebrovať pápež František, odporúča, aby dodržiavali pitný režim a v prípade, že užívajú lieky, aby ich nezabudli užiť.

12:32 – Návštevu pápeža Františka na Slovensku aj jeho utorkové stretnutie s mladými vnímajú oslovení pútnici, ktorí prišli na košický štadión Lokomotíva, aj ako povzbudenie. Oceňujú jeho ľudskosť i snahu prihovárať sa mládeži.


„Myslím, že návšteva Svätého Otca je pre nás veľké povzbudenie. Žijem svoju vieru aktívne, a tak sa teším, že sem prišiel povzbudiť nás. Už aj z príhovorov, ktoré mal inde, vidieť, že Slovákov má rád,“ uviedla pútnička Veronika.

Odporúčané
Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ 12. septembra 2021, 15:55

12:24  Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak poďakoval Svätému Otcovi za návštevu katolíkov byzantského obradu na Slovensku v Prešove v sídle Gréckokatolíckej metropolie sui iuris.


Babjak vo svojom príhovore poznamenal, že sa tešia návšteve pápeža, pri ktorej predsedal svätej liturgii. „Budeme uvažovať nad Božím slovom, ktoré zaznelo z vašich úst a vytrysklo z vášho srdca, a budeme si ho vštepovať do srdca, aby v nás roznecovalo ešte väčšiu lásku a vernosť k Pánu Ježišovi, k presvätej Bohorodičke, Ježišovmu krížu i k vám, drahý Svätý Otče,“ uviedol vo svojom príhovore Babjak. 

11:32  Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

11:14 – Pápež prehovoril pred účastníkmi liturgie v Prešove: „Kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Krížikov je nespočetne veľa – na krku, v dome, aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce.“

10:58 Pápež sa pred liturgiou previezol na známom papamobile medzi ľuďmi v Prešove. 

Pápež
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

10:33  Božská liturgia v Prešove má trvať zhruba dve hodiny, po nej sa hlava katolíckej cirkvi presunie späť do Košíc. 

10:15  V Prešove je podľa organizátorov všetko pripravené. Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci.

Ako povedali, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom počte. Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ, bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak, SJ, a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

9:58 V Prešove už na pápeža Františka čakajú desaťtisíce Slovákov. Polícia na sociálnej sieti zverejňuje živý prenos. Pápež by sa mal na svojom papamobile previezť pomedzi dav o niekoľko minút. O pol hodiny odslúži liturgiu.

9:44 Situáciu v Prešove monitorujú desiatky policajtov v uniformách. 

9:36 Bochník pšeničného chleba, ktorý patril k darom prezidentky Zuzany Čaputovej pápežovi Františkovi pri príležitosti jeho návštevy na Slovensku, upiekli mladí trnavskí pekári. Na jeho vrchnú kôrku vyrezali symbol kríža.


„Piecť chlieb na túto príležitosť bolo pre nás obrovskou poctou, ale aj záväzkom. Privítanie takej významnej osobnosti naším chlebom patrí medzi tie momenty, ktoré si budeme určite pamätať a s hrdosťou na ne spomínať. Sme veľmi vďační za dôveru, je to tiež signálom, že náš produkt ľuďom chutí. Poctivý chlieb totiž spája,“ uviedla Zuzana Fajta z Trnka Gastronomy. 

9:20  Pápež František pricestoval v utorok ráno v rámci svojej návštevy Slovenska na východ krajiny. Z košického letiska cestuje do Prešova, kde bude koncelebrovať svätú liturgiu.

9:05 V Prešove už čakajú na príchod pápeža tisíce ľudí. 

9:00  Dôležité dopravné tepny budú úplne uzavreté aj v Prešove, rovnako ani vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) nebudú premávať v plnom režime. Niektoré obmedzenia platia od pondelka.

8:45  V súvislosti s návštevou pápeža Františka v Košiciach budú počas utorka a do stredy rána platiť na území mesta viaceré dopravné obmedzenia. V čase presunu pápeža v utorok bude na nevyhnutný čas zastavená aj mestská hromadná doprava.

8:30  Pred Mestskou športovou halou v Prešove vrcholia prípravy na príchod pápeža Františka, ktorý tam o 10.30 h odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho.


„Myslím si, že všetko máme pripravené. Doťahujú sa posledné veci, ako je zázemie sakristie pre Svätého Otca, červený koberec a tak ďalej. Sme pripravení a plní radosti a takého otvoreného srdca pre všetko, čo Svätý Otec povie,“ uviedol hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

8:25  Počas príchodu Svätého Otca Františka do Prešova sa rozoznejú všetky zvony v gréckokatolíckych a rímskokatolíckych chrámoch v meste. 

Zvonenie sa začne o 9.50 h a potrvá desať minút. Po príchode Svätého Otca Františka do Prešova je naplánovaný prejazd papamobilom pomedzi sektory s pútnikmi a o 10.30 h sa začne archijerejská svätá liturgia, ktorej bude pápež predsedať.

Pápež
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

8:00 Program pápeža v utorok:

08:10 – Odlet do Košíc
09:00 Prílet na letisko v Košiciach
10:30 Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať Svätý Otec na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove, homília Svätého Otca
16:00 Stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX v Košiciach, pozdrav Svätého Otca
17:00 Stretnutie s mladými na štadióne Lokomotíva v Košiciach, príhovor Svätého Otca
18:30 Odlet do Bratislavy

Domov
Zdieľať
Diskusia