Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2021, 21:47
Čas čítania 4:14
Daniel Mikolášik

Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku

Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku
Zdroj: TASR/František Iván
REFRESHER KOŠICE LUNÍK IX NÁVŠTEVA PÁPEŽA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Len sme vytiahli foťák, už sa pred nami zbehlo asi 20 detí a jedna dospelá žena. „Aj moje deti potom odfoť,“ prikázala nám.

„Príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu a od uzavretia k integrácii,“ odkázal pápež František Rómom v Košiciach.

Hlava katolíckej cirkvi sa v utorok stretla aj s rómskou komunitou na sídlisku Luník IX. Podľa organizátorov sa na Svätého Otca prišlo pozrieť asi 2 000 ľudí. Väčšina Rómov však pápeža sledovala len z diaľky, spoza zátarás alebo z balkónov. Dnu ich totiž nepustili.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Som cigy navždy spojený s nižšou kastou...“

Na Luník IX sme dorazili ešte pár hodín pred príchodom pápeža. Marcel Šaňa, starosta tejto mestskej časti, už v lete avizoval, že sídlisko prejde veľkou obnovou a vyčistením. Odpadky pri panelákoch sú vraj minulosťou. Zmizli aj elektrické káble, opravili niektoré cesty a fasády.

Aj napriek snahe vyčistiť priestor pred pápežovou návštevou čo najlepšie, dlhé roky pustošenia a života v chudobe sa pár týždňami upratovania zakamuflovať nedá. Hneď po tom, ako sme prešli mostom, sme videli stekať stoku priamo zo sídliska a pri bytovkách rozhádzané odpadky. S niekdajším „smetiskom“ sa to však určite nedá porovnávať.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Takmer v celej časti bol dosť intenzívny aj kanalizačný zápach. Keď sme sa prechádzali sídliskom, počuli sme z bytoviek vychádzať rôzne hlasité zvuky hrajúcej hudby. Asi najviac však bolo počuť známu Rytmusovu skladbu Cigánsky sen, ktorú si púšťali chlapci v približne tínedžerskom veku.

Satelit na streche, som kráľ a žijem v gete...

snívam o úspechu, ako sa dostať zdola hore...

žijeme stoku 365 dní v roku...

sme hudobníci, kerí nechcú chodiť do roboty.

Presne tento text piešťanského „Bengora“ sa ozýval prvou ulicou pri vstupe na sídlisko a vítal prichádzajúcich návštevníkov. Hudobného ducha v sebe neskrývali ani ostatní domáci. Tí, ktorí si hudbu nepúšťali z reproduktorov, ju hrali naživo pomocou vlastných nástrojov. Nejeden z nich behal po sídlisku s vlastnou gitarou a čakal, kým dorazí Svätý Otec.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Vatikánske vlajky ako futbalová bránka

Na sídlisku panovala pohodová atmosféra. Miestni spievali, tancovali, smiali sa a užívali si pozornosť objektívov fotoaparátov a kamier. „Odfotíš ma?“ pýtalo sa nás jedno dieťa za druhým. „Mňa odfoť, ako hrám futbal,“ kričal chlapček s loptou. Len sme vytiahli foťák, už sa pred nás zbehlo asi 20 detí a jedna dospelá žena. „Aj moje deti potom odfoť,“ prikázala nám.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103386 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia