Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. septembra 2021, 8:03
Čas čítania 4:55
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Pápež odletel do Vatikánu, za štyri dni ho navštívilo viac ako 100-tisíc veriacich

NEWS NÁVŠTEVA PÁPEŽA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Program Svätého Otca v stredu vyvrcholil v Šaštíne, na omšu sa registrovali desaťtisíce Slovákov.

– V Šaštíne sa na pápeža prišlo pozrieť viac ako 50-tisíc ľudí, niektorí na mieste aj nocovali, aby si rezervovali najlepšie miesta.

– Svätý Otec už odletel naspäť do Vatikánu, na Slovensku strávil 4 dni, stretol sa s politikmi, so zástupcami menšín aj viacerými náboženskými organizáciami.

Sledovanie návštevy pápeža na Slovensku naživo sme ukončili. 

13:59 – Pred návratom do Vatikánu sa na letisku s pápežom rozlúčili traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou absolvoval aj krátke súkromné stretnutie.

Pri odlete boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, primátor Bratislavy Matúš Vallo, zástupcovia náboženskej obce a Kancelárie prezidenta SR.

13:40 – Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu popoludní skončila. Po svätej omši v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma.

Počas štyroch dní v Slovenskej republike absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, so zástupcami náboženských obcí, ale aj židovskej či rómskej komunity. Okrem Šaštína navštívil aj Bratislavu, Košice a Prešov. 

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

12:47 – Počas bohoslužby v Prešove, ktorá bola súčasťou návštevy pápeža Františka, ošetrili zdravotníci 22 účastníkov podujatia. Na podujatí v Košiciach bolo priamo na mieste ošetrených 13 ľudí, z nich dvaja boli prevezení aj do nemocnice.


V metropole Šariša sa pacienti sťažovali na bolesť hlavy, bolesť na hrudi či pokolapsový stav. Prevoz do nemocnice podľa rezortu zdravotníctva nutný nebol. „Na podobné zdravotné problémy sa sťažovali aj 13 účastníci podujatí so Svätým Otcom v Košiciach, 11 z nich bolo ošetrených priamo na mieste a dvaja boli následne prevezení do nemocnice,“ priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pápež
Zdroj: TASR - Michal Svítok

12:31 – Na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska – prišlo v stredu na svätú omšu s pápežom Františkom do Šaštína viac ako 50 000 ľudí. Pápež ju slávil na záver štvordňovej pastoračnej cesty na Slovensku. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. 

12:10 – Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský sa na záver svätej omše v Šaštíne poďakoval Svätému Otcovi Františkovi za jeho apoštolskú cestu na Slovensku. Vyjadril mu vďaku, že slávil v stredu najsvätejšiu Eucharistiu na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery a teraz bude už len na nás ho udržať. 

Pápež
Zdroj: TASR - Michal Svítok

11:34 – Pri svätej omši v Šaštíne koncelebroval aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorého v roku 2012 odvolali z úradu trnavského arcibiskupa. Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to.


„Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení,“ povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.


Bober pripomenul, že Bezák je jedným z biskupov, je emeritný, tak ako viacerí iní biskupi na Slovensku. To, čo sa stalo rozhodnutím Ríma, sme rešpektovali. Nič iné nemôžeme povedať, pretože tieto veci súvisia s rozhodnutím Svätého Otca, či už predchádzajúceho, alebo tohto,“ povedal k Bezákovmu odvolaniu.

Odporúčané
ZÁZNAM: Pápež navštívil Rómov na Luníku IX (+ video) ZÁZNAM: Pápež navštívil Rómov na Luníku IX (+ video) 14. septembra 2021, 9:12

11:07 –  „Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána. Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou,“ povedal počas homílie pápež František.

„A, prosím vás, zostaňte na ceste! Mária je cestou, ktorá nás vovádza do srdca Krista,“ doplnil. Na Máriu môžeme podľa jeho slov hľadieť ako na vzor viery, ktorá má tri vlastnosti: cestu, proroctvo a súcit.

10:22 – V stredu, posledný deň svojej návštevy Slovenska, daroval pápež František Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bol ubytovaný, pamätnú medailu a mozaiku so svojím erbom.


Medaila patrí medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov. „Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu,“ priblížila Kancelária biskupov Slovenska. Rovnakú medailu dostala pri stretnutí s pápežom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

9:32 – Na svätej omši v Šaštíne sú prítomní aj politici vrátane predsedu vlády Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča. 

9:30 – Pápež František prechádza uličkami medzi jednotlivými sektormi, občas s papamobilom zastaví a požehná malé deti. 

9:22 – Svätý Otec František prišiel do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku. Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi.


Svätá omša je naplánovaná o 10.00 h. Sektory pre ľudí sa začali otvárať v utorok po 22.00 h, aktuálne sú tam už desaťtisíce pútnikov.

8:40 – Niektorí ľudia prichádzali do Šaštína už o polnoci, aby si rezervovali najlepšie miesta. Vzhľadom na dopravnú situáciu na cestách organizátori upravili vstup do sektorov a návštevníci svätej omše môžu do nich vstupovať o hodinu dlhšie – do 9.00 h.

Pápež
Zdroj: TASR - Martin Baumann

8:20 – Polícia na Facebooku upozorňuje na viaceré uzatvorené cesty na západnom Slovensku, na niektorých miestach sa vodiči zdržia. 

Pri príjazde do Šaštína by mali využiť trasy Holíč – Petrova Ves, Kúty – Čáry. Od Trnavy odporúča polícia využiť cestu cez Bukovú, Prievaly, Plavecký Mikuláš, Lakšársku Novú Ves a Borský Mikuláš.


Krátko pred 7.30 h polícia upozornila vodičov, ktorí stoja pred obcou Sobotište, aby využili na presun trasu Holíč – Petrova Ves – Šaštín-Stráže.

8:05  Svätá omša v Šaštíne, na ktorej sa zúčastní pápež František, sa začne o 10.00 h. Sektory v Šaštíne, kde sa v stredu uskutoční svätá omša za účasti pápeža Františka, sa postupne zapĺňajú. Na mieste sú už desaťtisíce veriacich. Na podujatie sa podľa organizátorov zaregistrovalo približne 45 000 účastníkov.

Odporúčané
ZÁZNAM: Boris Kollár zobral na stretnutie s pápežom Františkom 10 detí ZÁZNAM: Boris Kollár zobral na stretnutie s pápežom Františkom 10 detí 13. septembra 2021, 8:30

8:00 Polícia upozorňuje vodičov, ktorí prichádzajú do Šaštína od Senice, aby využili na príjazd iné trasy. V tomto úseku sa vytvárajú rozsiahle kolóny.

Pápež
Zdroj: TASR – Roman Hanc

7:55 –  Obmedzenia na hraniciach v stredu:

  • hraničné priechody Jarovce – Kittsee a Čunovo – Rajka v smere do SR pre nákladnú dopravu: 6.00 – 8.00 h,
  • hraničné priechody Brodské – Břeclav v smere do SR pre všetky druhy dopravy: 11.00 – 13.00 h,
  • hraničné priechody Jarovce – Kittsee a Čunovo – Rajka v smere do SR pre nákladnú dopravu: 12.30 – 13.30 h.

7:40 – Aj v stredu sa návšteva pápeža dotkne dopravy v Bratislave vrátane MHD. Po trasách presunov bude zároveň zakázané zastavenie i státie. S obmedzeniami treba počítať aj na priľahlých cestách, ktoré sa napájajú na uzatvorené komunikácie. 

Dopravné obmedzenia v stredu:

  • V predpoludňajších hodinách treba počítať so zdržaním v okolí Horského parku v Starom Meste, v Mlynskej doline, na Lamačskej ceste, tiež na diaľnici D2 v smere do ČR. Popoludní na diaľnici D2 v smere z ČR do Bratislavy a na diaľničnom obchvate D1:
  • Lesná, Ul. Prokopa Veľkého, Brnianska, križovatka Patrónka, Lamačská: 7.00 – 8.00 h,
  • diaľnica D2 od Bratislavy smer na Kúty: 7.00 – 9.00 h,
  • uzavretie diaľnice D2 smer Veľké Leváre – Bratislava: asi o 8.00 h,
  • diaľnica D1 smer Letisko M. R. Štefánika: 12.00 – 14.00 h.  

7:15 – Návšteva pápeža Františka v Šaštíne-Strážach si v stredu (15. 9.) vyžiada dopravné obmedzenia v Šaštíne a okolí.

Dopravné obmedzenia:

  • od 7.00 do 13.00 h budú uzavreté prístupové trasy do mesta Šaštín-Stráže,
  • diaľnica D2 bude uzavretá od Bratislavy smer na Kúty od 7.00 do 9.00 h,
  • diaľnica D2 bude uzavretá v smere Veľké Leváre - Bratislava približne o 8.00 h,
  • hraničný priechod Brodské na diaľnici D2 v smere do SR bude uzavretý od 11.00 do 13.00 h,
  • Presun po diaľnici D2 je počas vykonávania bezpečnostných opatrení pre vodičov nákladných vozidiel pozastavený. Mimo uvedených časov môžu diaľnicu využívať vodiči osobných vozidiel.

7:00Program pápeža na Slovensku na stredu: 

9:10 Modlitbové stretnutie s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne
10:00 Svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne, homília Svätého Otca
13:30 Rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave
13:45 Odlet do Ríma

Domov
Zdieľať
Diskusia