Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2021, 14:26
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš TASR

Aký majetok vlastnia politici? Majetkové priznania „na Matoviča“ môžu byť minulosťou

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Igor Matovič nič nevlastní, pretože všetky svoje majetky prepísal na manželku. Jeho hnutie sa však zaviazalo zmeniť zákon o majetkových priznaniach, aby boli transparentnejšie.

Majetkové priznania verejných funkcionárov by mohli v budúcnosti dostať novú podobu. Pracovná skupina pod vedením predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka z OĽaNO pripravuje nový formulár, ktorý by sa mal týkať verejných funkcionárov i štátnych a verejných zamestnancov. Novinka by sa mala dotknúť aj predsedu hnutia Igora Matoviča, ktorý dlhodobo odmieta odhaliť svoj majetok, ktorý prepísal na manželku. 

Odporúčané
Nevlastní, nemá a neodpovedá. Matovičovo majetkové priznanie „na bezdomovca“ je opakom transparentnosti, za ktorú bojoval Nevlastní, nemá a neodpovedá. Matovičovo majetkové priznanie „na bezdomovca“ je opakom transparentnosti, za ktorú bojoval 25. apríla 2021, 12:30

Majetkové priznanie expremiéra a súčasného ministra financií za rok 2019 obsahuje trikrát frázu „nevlastním“, dvakrát frázu „neužívam“ a dvakrát frázu „žiadne“. Majetok si Matovičovci rozdelili v roku 2006, resp. 2007.

Majetkové priznanie Igora Matoviča.
Majetkové priznanie Igora Matoviča. Zdroj: NR SR

Členom pracovnej skupiny, ktorá plní časť sľubov OĽaNO o transparentnosti, je aj organizácia Transparency International Slovensko, ktorá tvrdí, že v prípade prijatia by bol nový formulár podrobnejší a mohli by sa priznávať aj príjmy blízkych osôb.  

Transparency International Slovensko pripomína, že súčasná podoba majetkových priznaní umožňuje obchádzanie účinnej verejnej kontroly majetkových prírastkov funkcionárov všeobecnými formuláciami, prepisovaním vlastníckych práv na blízkych či neochotou politikov riadne preverovať kolegov.


Nový formulár by sa mal podľa Vetráka týkať nielen verejných funkcionárov, ale aj sudcov a štátnych zamestnancov vrátane štátnych zamestnancov v ozbrojených silách a v ozbrojených zboroch.

Domov
Zdieľať
Diskusia