Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2021, 12:30
Čas čítania 5:11
Viktor Kniš

Nevlastní, nemá a neodpovedá. Matovičovo majetkové priznanie „na bezdomovca“ je opakom transparentnosti, za ktorú bojoval

POLITIKA
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič prepísal v čase daňovej kauzy majetok na manželku Pavlínu. K majetku sa nepriznáva ani po 15 rokoch, aj keď sľuboval opak.

„Navrhneme povinnosť zverejňovať majetkové priznania pre všetkých verejných funkcionárov, (...) navrhneme zvýšiť účinnosť kontroly majetkových priznaní verejných predstaviteľov, zlepšíme ich analýzu a vyvodenie dôsledkov z výstupov,“ píše sa v programe hnutia OĽaNO na strane 19. 

Minister financií a šéf hnutia podľa majetkového priznania nič nevlastní. Uvádza aj to, že nie je majiteľom žiadnej nehnuteľnej veci a ani neužíva nehnuteľnosť, ktorá by patrila inej právnickej a fyzickej osobe nad zákonom stanovenú hodnotu.

Matovič býva so svojou rodinou v dome, ktorý pravdepodobne patrí jeho manželke. Nadácia Zastavme korupciu upozornila, že v zmysle zákona mal priznať jeho užívanie, ak hodnota veci, v tomto prípade nájmu, presahuje 18 200 eur ročne, teda mesačne 1 517 eur. „Vyzývame Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preveril, či túto hranicu neprekročil, a teda či je jeho majetkové priznanie úplné a pravdivé. Rovnako by mal preskúmať, či je to tak aj v prípade hnuteľných vecí.“ 

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

Zuzana Petková z nadácie hovorí, že podľa majetkového priznania je Matovič bezdomovec a prepísanie majetku na rodinu sa môže zdať ako jeden z nástrojov, ako sa vyhnúť verejnej kontrole. „Z priznania sa javí, akoby bol Igor Matovič človekom bez majetku, ktorý nikde nebýva. To však nedáva reálny obraz o majetkovej situácii jeho a rodiny,“ uviedla Petková.

Na snímke balíky účtovníctva lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča určené na odovzdanie vyšetrovateľovi z NAKA v obci Borová, okres Trnava, v pondelok 15. februára 2016.
Na snímke balíky účtovníctva lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča určené na odovzdanie vyšetrovateľovi z NAKA v obci Borová, okres Trnava, v pondelok 15. februára 2016. Zdroj: TASR
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je problém, keď minister financií skrýva svoj majetok prevodom na manželku.
  • Aký je príbeh Matovičovho podnikania a ktoré momenty vyvolávajú pochybnosti.
  • Ktorú kauzu svojej manželky Matovič ako predseda vlády nezvládol vysvetliť.
  • Ako pristupuje k (ne)zverejneniu majetkového priznania Matovič.
  • Ako Matovič vysvetlil prevod majetku na manželku Pavlínu.

Nevlastním, nevyužívam, neodpovedám...

Vláda premiéra Igora Matoviča pritom po voľbách prijala programové vyhlásenie vlády na roky 2020 až 2024, v rámci ktorého sa zaviazala sprísňovať kontrolu majetku verejných funkcionárov. 

„Programové vyhlásenie spomína napríklad povinnosť deklarovať zmeny, na základe ktorých bude možné odčítať prírastok majetku verejného funkcionára v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Alebo hovorí o zavedení štátneho registra verejných funkcionárov, z ktorého bude môcť verejnosť kontrolovať ich majetky,“ upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu. Aplikovateľnosť týchto nástrojov by bola v prípade prijatia možná len vďaka zodpovednému vypĺňaniu majetkových priznaní. 

Prax je však iná: trikrát „nevlastním“, dvakrát „neužívam“ a dvakrát „žiadne“. Presne tak vyzerá majetkové priznanie expremiéra a súčasného ministra financií za rok 2019. V tom čase ešte ako opozičný politik z poslaneckých lavíc okrikoval Petra Pellegriniho. „Ste najzbytočnejší premiér. Premiér, ktorý neprišiel so žiadnou víziou, hoci mohol,“ hovoril napríklad Matovič svojmu politickému súperovi v septembri 2019 v Národnej rade pred neúspešným hlasovaním o vyslovení nedôvery premiérovi Pellegrinimu.

Dnes Igor Matovič takým temperamentom nehýri. Refresheru počas troch dní na otázky o svojom majetkovom priznaní neodpovedal, keď sme ho kontaktovali prostredníctvom SMS správy. Na otázky nereagoval ani hovorca rezortu financií a ani tlačové oddelenie hnutia OĽaNO.

Šéfka NZK Zuzana Petková nedávno zdôraznila, ako vysvetľoval majetky Ficov minister financií Peter Kažimír. „Z tlačového odboru nám zavolali, že minister sa chce stretnúť. Na MF mal Kažimír pripravené svoje daňové priznania, zmluvy a ďalšie dokumenty. A vysvetľoval, vysvetľoval... Trvalo to štyri hodiny,“ zdôraznila Petková.

Majetkové priznanie Igora Matoviča.
Majetkové priznanie Igora Matoviča. Zdroj: NR SR

Prečo je problém, keď minister financií nezverejňuje majetok, ktorý zjavne využíva? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97446 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nazvala šéfka NZK Zuzana Petková Matoviča bezdomovcom a ako by sa dala situácia s majetkovými priznaniami vyriešiť.
  • Čo sa dialo u Matovičovcov v rokoch 2006 a 2007 a prečo vzbudzuje prevod majetku pochybnosti.
  • Ako Igor Matovič našiel svoje účtovníctvo na povale.
  • Prečo Igor Matovič nedôveryhodne vysvetlil kauzu manželky Pavlíny v súvislosti so zmenkami Arcy.
Domov
Zdieľať
Diskusia