Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2021, 14:16
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Luník IX narýchlo opravujú pred príchodom pápeža: zametajú ulice, rekonštruujú školu, príjazdové cesty aj zastávky MHD

NEWS PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Rómske sídlisko v Košiciach sa pripravuje na príchod pápeža. Z rozpočtu dostali skromných 180-tisíc eur.

Prípravy na návštevu pápeža na sídlisku Luník IX sú v plnom prúde. Prebieha rekonštrukcia miestnej školy, ktorá bude slúžiť ako medzinárodné presscentrum pre novinárov. Zároveň prebieha veľké upratovanie ulíc, väčšie rekonštrukcie ciest aj vizuálna úprava detailov, vďaka čomu bude prvý dojem návštevníkov pozitívnejší.

Pápež zavíta na východ až v polovici septembra, miestna krčma však už teraz objednáva zásoby kofoly a piva, informuje Nový Čas, ktorý sa rozprával aj so starostom Marcelom Šaňom. 

Ten momentálne dohliada na to, aby stavebné práce aj upratovacia brigáda dopadli podľa predstáv. Štát vyčlenil na úpravu sídliska do reprezentantívneho stavu 180-tisíc eur, ktoré použijú na opravu príjazdovej cesty aj obratiska autobusov MHD. 

„Maľujú sa aj stĺpy verejného osvetlenia, opravujú a maľujú sa fasády,“ povedal Novému Času Marcel Šaňa. Podľa neho nie všetko ide podľa plánu. 

Starosta zároveň tvrdí, že školu plánovali opraviť už dlhšie, práve príchod pápeža však všetko ešte urýchli. „Aktuálne tu riešime stabilné internetové pripojenie, kde potrebujeme ešte pripraviť 52 výstupov na káblové pripojenie, zvyšok pokryjeme bezdrôtovou sieťou,“ dodal Šaňa.

luník9
Zdroj: TASR
luník9
Zdroj: TASR
luník9
Zdroj: TASR

Z bezpečnostných dôvodov sa uvažovalo aj o vytvorení únikovej, respektíve druhej prístupovej cesty na sídlisko Luník IX, avšak v rozpočte podľa požiadaviek organizátorov na území mesta na základe zákonných kompetencií takáto položka nefiguruje.

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

„Policajný zbor bude v rámci plnenia svojich úloh zabezpečovať primerané bezpečnostné opatrenia. V tejto chvíli môžeme verejnosť ubezpečiť, že situáciu dôkladne analyzujeme a vyhodnocujeme prípadné riziká. O podrobnostiach budeme verejnosť včas priebežne informovať,“ uviedla minulý týždeň hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ministerstvo zdravotníctva dáva Slovákom možnosť dať sa zaočkovať jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson bez povinnej predchádzajúcej registrácie. Občania, ktorí túto ponuku využijú, budú v čase septembrovej návštevy pápeža Františka plne zaočkovaní, a teda budú mať možnosť zúčastniť sa na podujatiach.

Posledný termín vakcinácie jednodávkovou vakcínou, aby bol človek braný ako plne očkovaný, je v nedeľu. 

Pápež František sa v stredu zapojil do vakcinačnej kampane s cieľom presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. „Byť zaočkovaný je činom lásky,“ zdôraznil 84-ročný pápež vo videoposolstve.

Domov
Zdieľať
Diskusia