Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 20:23
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská

Tatranské jazero v chránenej oblasti predávajú cez inzerát. Pozemok je vhodný na vybudovanie akvaparku, píše realitka

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dediči jazera ani riaditeľ Správy TANAP-u o inzeráte netušili.

Nachádza sa v zákonom chránenej oblasti a v jeho okolí žijú vzácne zvieratá a rastliny. Jamské pleso, ktoré sa nachádza pár kilometrov od Štrbského plesa, je však na predaj a v inzeráte láka aj developerov. Upozornil na to Denník N.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vladislav Zuzelka (@vladislavzuzelka)

Minulú zimu sa jeho majiteľkami stali 71-ročná Marianna Peštová, jej sesternica 80-ročná Tatiana Weidlichová a dvaja ďalší príbuzní. Okresný súd v Poprade im túto časť Tatier vydal cez obnovené dedičské konanie po ich predkovi – významnom turistickom organizátorovi a horolezcovi Gustávovi Nedobrom, píše Denník N.

Pre štát bolo pridrahé

V súčasnosti je už toto pleso na predaj, pretože štát nevyužil svoje predkupné právo. Pleso nekúpil pre vysokú cenu (dediči najskôr žiadali 636-tisíc eur, neskôr 400-tisíc eur), ako aj z dôvodu „efektívneho nakladania s finančnými prostriedkami štátu“.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @monikasmondrkova

Dediči preto pozemok môžu predať komukoľvek, jedinou podmienkou je, že cena nemôže byť nižšia. Dediči ani riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko však o inzeráte nevedeli.

Wellness aj akvapark

„Pozemok je vhodný na vybudovanie horskej chaty, chatového komplexu, hotela, wellness, akvaparku, lyžiarskeho centra atď. (sú dostupné stavebné povolenia + prístupová cesta),“ píše sa v inzeráte. Jazero však patrí do štvrtého stupňa ochrany. Na akúkoľvek výstavbu treba splniť prísne obmedzenia a dostať potrebné povolenia, ktoré nemajú. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Arya & Aron (@arya_and_aron)

Firma Cernan Reality so sídlom v Košiciach pýta za pozemok takmer štyri milióny eur. Jeden štvorcový meter vychádza na 69 eur. Inzerát ponúka aj možnú „dohodu na cene“. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Ministerstvo životného prostredia naznačilo, že ešte môže Jamské pleso získať do vlastníctva štátu. Z plánu obnovy, cez ktorý má Slovensko získať miliardy eur z EÚ, by malo ísť 77,5 milióna eur na majetkové vyrovnanie najvýznamnejších pozemkov v národných parkoch, teda aj na výkupy pozemkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia