Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. augusta 2021, 18:50
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

V Európe namerali najvyššiu teplotu v histórii. Na Sicílii bolo takmer 49 stupňov Celzia

V Európe namerali najvyššiu teplotu v histórii. Na Sicílii bolo takmer 49 stupňov Celzia
Zdroj: Unsplash/Jeremy Zero/volně k užití
NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Nepadajú len lokálne teplotné rekordy, ale aj rekordy celej európskej histórie.

V Taliansku namerali najvyššiu teplotu v histórii Európy. Krajina na Apeninskom polostrove sa aktuálne pečie vo vlne horúčav nazvanej Lucifer, ktorá spôsobila, že v meste Syrakúzy na ostrove Sicília namerali rekordných 48,8 stupňa Celzia. Toto mesto leží na východnom pobreží Sicílie a žije v ňom viac ako 120-tisíc obyvateľov, informuje ANSA.

Miestny meteorologický ústav SIAS teplotu potvrdil, a tak sa čaká už len na detailnú analýzu, ktorá v najbližších dňoch rozhodne o tom, či sa pri meraní náhodou nevyskytla chyba alebo odchýlka. Nateraz však možno teplotu 48,8 stupňa považovať za nový európsky rekord.

„Ak sa hodnota po príslušnej analýze potvrdí, mohla by to byť najvyššia teplota, aká bola kedy nameraná na európskom kontinente,“ uznal meteorológ Manuel Mazzoleni.

Doterajší rekord držali Atény, kde 10. júla 1977 namerali 48 stupňov, ale neoficiálny rekord držalo Taliansko. V meste Catenanuova na Sicílii v roku 1999 namerali 48,5 stupňa Celzia, čo je však stále menej ako nový rekord.

Odporúčané
VIDEO: Megalúpež v Bratislave za 350-tisíc eur. Luxusné hodinky ukradli neznámi muži, ktorých polícia stále hľadá VIDEO: Megalúpež v Bratislave za 350-tisíc eur. Luxusné hodinky ukradli neznámi muži, ktorých polícia stále hľadá 11. augusta 2021, 15:43

Vysoké teploty, extrémne premeny počasia, silné búrky aj záplavy sú podľa odborníkov dôsledkom klimatických zmien, ktoré zachvátili planétu. Takéto výkyvy počasia by preto mali byť v budúcnosti čoraz častejšie, o čom svedčí aj letná búrková aktivita na Slovensku, ktorá už stihla priniesť aj tornádo za Prešovom.

Domov
Zdieľať
Diskusia