Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 18:13
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš TASR

VIDEO: Nepriehľadné okná, kamery, vojaci a elektrický plot. V Bielorusku zrejme vzniká väzenský tábor pre odporcov Lukašenka

NEWS BIELORUSKO
Uložiť Uložené

Nepriehľadné okná, kamery, vojaci a elektrický plot.

V Bielorusku pravdepodobne vzniká komplex, ktorý by mohol byť väzenským táborom pre odporcov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V piatok o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na zábery z miesta a výpovede obyvateľov.


Budovy v bývalom areáli na uskladnenie rakiet pri obci Navakolasava majú nepriehľadné okná. Celý komplex s rozlohou asi 80 hektárov je prísne strážený a obohnaný elektrickými plotmi.


Podľa CNN však nie je jasné, aká veľká časť komplexu bola upravená. Do areálu je zakázaný vstup, podľa očitých svedkov ho strážia vojaci. Podľa predstaviteľov západných spravodajských služieb, ktorých oslovila CNN, by mohlo ísť o väzenský tábor. Priame dôkazy však v tejto chvíli nie sú k dispozícii.


„Nie je prekvapujúce, že sa prezident Lukašenko snaží vybudovať niečo ako stály väzenský tábor, pretože nová vlna protestov je už za rohom. Môžu ju vyvolať jeho vyhlásenia, ale môže ich spôsobiť aj zlá ekonomická situácia v krajine. Prezident to vie, a preto chce byť pripravený lepšie ako v roku 2020,“ povedal pre CNN Franak Viačorka, poradca bieloruskej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej.


Bieloruskí disidenti v auguste 2020 uviedli, že polícia ich držala niekoľko dní v zajateckom tábore, ktorý bol provizórne vytvorený v zariadení na liečbu závislostí.


Televízia CNN sa so žiadosťou o stanovisko obrátila na bieloruskú vládu. Tá videozábery z údajného väzenského tábora označila za fake news. Reportáž CNN Minsk odmietol komentovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia