Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2021, 14:31
Čas čítania 6:14
Tímea Krauszová

Rasistické poznámky, sexistické pravidlá a nevhodné komentáre na adresu súťažiacich. Aj také sú olympijské hry

Rasistické poznámky, sexistické pravidlá a nevhodné komentáre na adresu súťažiacich. Aj také sú olympijské hry
Zdroj: Český olympijský tým
ZAUJÍMAVOSTI OH TOKIO 2021 RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Tohtoročné olympijské hry boli aj o problémoch, nielen o medailách.

Už to nie je len o výkonoch. Olympijské hry odzrkadľujú meniacu sa atmosféru v spoločnosti, a hoci ide o globálne podujatie, ktoré má spájať národy, náboženstvá a politické presvedčenia, niektoré myšlienky sú v popredí viac. Tento rok sa viac než kedykoľvek predtým riešia hlboko vryté vzorce myslenia a správania, ktoré sú niekedy zjavné aj v samotných pravidlách OH.

Otázky o tom, čo robí ženu naozaj ženou, a pre laikov nepochopiteľné pravidlá o oblečení sa rýchlo dostali na titulky novín. Športovci – a športovkyne ešte viac – upozorňujú na problém s rasizmom a so sexizmom. Kto rozhoduje, aké oblečenie je pre ženy atlétky vhodné, a naozaj je také ťažké byť komentátorom športovej udalosti v roku 2021?

V hlavnej úlohe ženské športové oblečenie

Kauza, ktorá obletela svet. Nórskym hádzanárkam sa vyhrážali vylúčením, ak si neoblečú predpísané bikiny. Neskôr im hrozili pokutou, ktorú bola ochotná nórska hádzanárska asociácia či dokonca speváčka Pink aj zaplatiť. 

Podľa Európskej hádzanárskej federácie v prípade povinného typu oblečenia na zápasoch musia mať hádzanárky na sebe prakticky bikinový spodný diel. Bez ohľadu na motiváciu (viera, cudnosť, pohodlie či iné) nemajú na výber. Na porovnanie, muži hádzanári môžu mať na sebe šortky, podmienkou je, aby neboli príliš voľné a aby boli nad kolená.

Odporúčané
Nórske plážové hádzanárky nútili hrať v bikinách odhaľujúcich celé zadky. Keď protestovali, vraj ich chceli diskvalifikovať Nórske plážové hádzanárky nútili hrať v bikinách odhaľujúcich celé zadky. Keď protestovali, vraj ich chceli diskvalifikovať 20. júla 2021, 8:49

Na sexistické fiasko nezareagovali dospelé hádzanárky, preto sa to v ich federácii ďalej riešiť nebude. Témy sa však chytili nemecké gymnastky, ktoré počas olympijských hier vymenili typické dresy za overaly, ktoré im zakrývali celé ruky aj nohy.

Symbolicky sa tak postavili za svoje športové kolegyne – do finále sa však neprebojovali, takže aj z ich strany to utíchlo. Ide o pomerne ojedinelý protest.

Na snímke členka nemeckého gymnastického tímu Kim Buiová 29. júla 2021 počas olympijských hier v Tokiu.
Na snímke členka nemeckého gymnastického tímu Kim Buiová 29. júla 2021 počas olympijských hier v Tokiu. Zdroj: Getty Images/Julian Finney

„Toto sa predtým na olympiáde až tak neprepieralo,“ uznal Boris Vanya, šéfredaktor Sportnetu. Zároveň však dodal, že šéf vysielania olympijských programov Yiannis Exarchos chcel do popredia dostať výkony športovkýň a nie ich výzor. Aj preto sa kamery nemali zbytočne sústreďovať na ich telá. Ich mantrou mal byť „sportappeal“ a nie „sexappeal“.

Olympijský výbor nemá priamo vplyv na oblečenie atlétov, pripomína Vanya. No môžu vďaka hlavnému vysielateľovi hier, Olympic Broadcasting Services, ovplyvniť to, či budú z hier vysielané sexisticky ladené zábery alebo nie.


To, že sa športovkyne ozvali a nemecké gymnastky sa zastali hádzanárok, je však podľa Vanyu novinkou. Predtým to športovkyne veľmi neriešili a aj tie slovenské vo svojich vyjadreniach pre SME pomerne zhodne vravia, že jednoducho rešpektujú pravidlá a neriešia to.

Odporúčané
Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) 12. mája 2023, 14:30

Sú však za to, aby mali ženy na výber, tak ako to je napríklad pri plážovom volejbale. Tam majú ženy aj muži na výber z viacerých kúskov oblečenia – podľa počasia, ale napríklad aj podľa náboženstva (na posledných LOH hrali Egypťanky zahalené, jedna hráčka mala aj hidžáb).

„Samozrejme, keď si pozriete bulvárne médiá, určite pri každej olympiáde nájdete článok o desiatich najsexi atlétkach. Ale olympijský výbor sa, naopak, prikláňa k tomu, aby vychádzal v ústrety mladej generácii,“ vraví športový novinár Vanya. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101472 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O čo sa usiluje olympijský výbor, keď pridáva moderné disciplíny.
  • Prečo neprešiel návrh na plaveckú čiapku určenú pre afro vlasy.
  • Prečo nemohla súťažiť žena, ktorá sa narodila s poruchou produkcie hormónov.
  • Prečo sa, naopak, mohla transrodová žena zúčastniť na LOH.
  • Ktoré rasistické poznámky tento rok najviac pobúrili.
Domov
Zdieľať
Diskusia