Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 7:20
Čas čítania 0:50
Martin Adam Pavlík

Smutný úkaz v južnej Argentíne. Lagúna Corfo sa sfarbila na ružovo v dôsledku masívneho znečistenia

Smutný úkaz v južnej Argentíne. Lagúna Corfo sa sfarbila na ružovo v dôsledku masívneho znečistenia
Zdroj: Unsplash/Urlaubstracker/volně k užití (ilustrační obrázek)
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Lagúna Corfo v Patagónii v južnej Argentíne má ružovú farbu po tom, čo bol do jej vôd vyhodený odpad z rybárskych spoločností. Vyvolalo to poplach medzi miestnymi obyvateľmi a úradmi.

Ako uvádzajú Euronews, ochrancovia životného prostredia tvrdia, že za netradičné sfarbenie môže skládkový chemický odpad a že farba pochádza zo siričitanu sodného, ​​antibakteriálneho výrobku používaného v rybárskych továrňach. Lagúna neďaleko mesta Trewlew a 1 400 km južne od Buenos Aires tečie z priemyselného parku.

Vedúci kontroly životného prostredia v provincii minulý týždeň vyhlásil, že ružová farba nespôsobuje škody a do niekoľkých dní zmizne. Obyvatelia žijúci v blízkosti lagúny v posledných týždňoch zablokovali cesty používané nákladnými autami prevážajúcimi spracovaný rybí odpad na úpravu rastlín na okraji ich mesta. Keďže oblasť bola pre protest zakázaná, úrady udelili továrňam povolenie na skládkovanie odpadu do lagúny Corfo.

V oblasti pôsobia desiatky zahraničných rybárskych spoločností, ktoré spracúvajú predovšetkým krevety a merlúzy. Tieto závody vytvárajú tisíce pracovných miest v provincii Chubut, kde žije približne 600 000 ľudí. „Spracovanie rýb generuje prácu... Je to pravda. Ide však o mnohomiliónové spoločnosti, ktoré nechcú platiť za prepravu odpadu do čistiarne, ktorá už existuje v meste Puerto Madryn, vzdialenej 35 kilometrov, alebo postaviť závod bližšie,“ povedal na margo situácie Pablo Lada, environmentálny aktivista a člen argentínskej národnej ekologickej siete (RENACE).

„Myslím si, že ružová lagúna odhalila nedostatočné spracovanie tohto odpadu, ktoré sa stalo veľkým problémom,“ dodal Lada. Miestni a regionálni činitelia v oblasti životného prostredia vyšetrujú príčinu a potenciálne škody v prípade jazier, zatiaľ však neprišli k žiadnym záverom.

Domov
Zdieľať
Diskusia