Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2021, 9:44
Čas čítania 1:16
Tímea Krauszová

Komentátor prišiel o prácu po rasistickej poznámke. O juhokórejských hráčoch povedal, že nechápe, ako vidia cez také úzke oči

ŠPORT OH TOKIO 2021
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Grécky komentátor prišiel o prácu pre rasistickú poznámku v živom vysielaní.

Tohtoročné olympijské hry sa nevyhýbajú škandálom. Grécky televízny komentátor Dimosthenis Karmiris si v živom vysielaní dovolil rasistickú poznámku, pre ktorú prišiel o prácu. Podľa Insideru šlo o živé vysielanie po zápase v stolnom tenise medzi Grékom Panagiotisom Gionisom a Juhokórejčanom Jeoungom Young-sikom. 

Namiesto výkonu komentoval ich „úzke oči“

Keď Karmiris hovoril o zručnostiach juhokórejských hráčov vo všeobecnosti, odpovedal rasistickou poznámkou: „Ich oči sú také úzke, že ja nedokážem pochopiť, ako dokážu vidieť loptičku, ktorá sa hýbe hore-dole.“ Komentátor to povedal počas živého vysielania po odohranom zápase na gréckej televíznej stanici ERT.

Jeoung je svetovou päťkou, jeho grécky súper Gionis je momentálne na 17. mieste vo svetovom rebríčku. Juhokórejčan zápas vyhral 4 : 3.

Komentátor za svoju poznámku do niekoľkých hodín prišiel o prácu. „Rasistické komentáre nemajú čo hľadať vo verejnoprávnej televízii,“ znie oficiálne stanovisko ERT. Spoluprácu ukončili hneď po odvysielaní rannej šou.

Odporúčané
Spočiatku do vody nechcel ísť, nakoniec si kajak zamiloval. Sleduj cestu medailistu Jakuba Grigara v dokumente Spočiatku do vody nechcel ísť, nakoniec si kajak zamiloval. Sleduj cestu medailistu Jakuba Grigara v dokumente 8. septembra 2021, 11:30

Na OH v Tokiu tento rok nejde o prvý škandál súvisiaci s rasizmom. Nemecký riaditeľ cyklistickej asociácie musel z olympiády ísť domov. Patrick Moster počas časovky mužov kričal na svojich krajanov, aby predbehli „tých jazdcov na ťavách“. Narážal tým na cyklistov z Alžírska a Eritrey. Moster sa neskôr ospravedlnil a povedal, že kričal v zápale a nepremýšľal nad svojimi slovami.

Svetová lukostrelecká federácia zas pred pár dňami pridala na Twitter príspevok, v ktorom chválila juhokórejský tím. Použili však písmo, ktoré napodobňuje ťahy štetcom používané v kaligrafii. Tento font sa často spája s rasistickými stereotypmi o ľuďoch z Ázie. Hovorca federácie sa ospravedlnil s tým, že nemalo ísť o rasizmus.

Domov
Zdieľať
Diskusia