Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
17. augusta 2021 o 14:30
Čas čítania 4:45
Jakub Paulík

Boli sme na pivnej burze. To isté pivo môžeš piť za 5 eur, ale aj za 50 centov (Reportáž)

Boli sme na pivnej burze. To isté pivo môžeš piť za 5 eur, ale aj za 50 centov (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Dali sme si pohár zlatistého moku a sledovali, ako klesá a stúpa jeho cena.

Už si počul o takzvanej pivnej burze? Jej podstata spočíva v tom, že cenu piva vo veľkej miere ovplyvňuje samotný zákazník. Čím je po pive väčší dopyt, tým je drahšie. A naopak, pokiaľ ľudia v bare niektoré z pív dlhší čas ignorujú, jeho cena môže výrazne klesnúť.

A to tak nízko, že sa zrazu všetci rozhodnú objednať si práve to najlacnejšie pivo, čím sa jeho cena zvýši a v priebehu niekoľkých sekúnd môže stúpnuť pokojne aj o 50 centov. Naša redakcia sa bola pozrieť na to, ako bar s výstižným názvom Pivní burza vlastne funguje.

Odporúčané
25 IPA pív z obchodov. Ktoré boli najlepšie? (Test) 25 IPA pív z obchodov. Ktoré boli najlepšie? (Test) 21. júla 2021 o 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa na burzu oplatí prísť viackrát.
  • Aké sú historické maximá a minimá cien pivnej burzy.
  • Ako rýchlo sa menia ceny piva.
Pivní burza.
Pivní burza. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pivá môžu cenovo klesnúť aj na 0,50 eura

„Sakra, mohol som pár minút počkať.“ Približne takéto niečo sme si povedali, keď cena piva, ktoré sme si kúpili, klesla v priebehu krátkej chvíle v prepočte o 40 centov. Iste, nie je to žiaden veľký peniaz, ale pokiaľ by sa nám podarilo rovnakú akciu vychytať pri piatich pivách, hneď by sme mali dve eurá k dobru.

Pivní burza na Jánskej ulici v Brne ponúka každý deň osem rôznych druhov pív, ktoré sa pravidelne obmieňajú (aktuálny zoznam si môžeš pozrieť tu). Je teda pravdepodobné, že vo výbere nájdeš zakaždým nejakú novinku, ktorú si predtým nepil. „Značke, o ktorú stúpa záujem, stúpa aj cena. To isté platí, samozrejme, aj naopak. Celkovo teda súhrnná cena 8 pív na výčape zostáva nemenná,“ píšu majitelia baru na webovej stránke.

Na takúto burzu sa však oplatí prísť viac než raz, aby ti náhodou neutiekla nejaká lahôdka, po ktorej budeš mľaskať blahom. Keď podnik navštívila naša redakcia, mohli sme si vybrať medzi značkami Čierna Hora (Ležák 12°, Matouš 11°), Moravia (Jošt 10°, Petrov 12°), Lucky Bastard (Blond 11°, Thirsty Thirteen 13°), Rychtář (Rataj 12°) a Vysoký Chlumec (polotmavý Démon 13°).

Odporúčané
Známe české pivo sa spojilo so slovenskými vysokoškolákmi z VŠMU. Vznikol prekvapivý výsledok (+ VIDEO) Známe české pivo sa spojilo so slovenskými vysokoškolákmi z VŠMU. Vznikol prekvapivý výsledok (+ VIDEO) 14. júla 2024 o 10:00

Ponuku sme videli na dvojici obrazoviek na stenách, ktoré ukazovali aktuálnu cenu pív, ich denné aj historické maximum a minimum a tiež to, či cena piva vzhľadom na dopyt klesá alebo sa navyšuje (zelená šípka dole, červená šípka hore). Z danej ponuky stálo historicky najlacnejšie pivo iba 11,86 Kč, čo je zhruba 50 centov, a najdrahšie vyšlo na 111,67 Kč, teda v prepočte na približne 4,40 eura. Pri odlišnej ponuke by boli aj iné historické maximá a minimá, no cenovo ide len o rozdiely niekoľkých korún.


Mimochodom, cena piva sa dá sledovať prostredníctvom webovej stránky podniku aj online. V prípade preplneného baru je však možné, že ak by niektoré pivo kleslo na veľmi nízku cenu a chcel by si naň rýchlo skočiť, zákazníci by ju svojím nákupom promptne vrátili zase navrch.

Pivní burza.
Pivní burza. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Klikneš na objednávku a pivo sa hneď čapuje

Detaily o pivách môže zákazník nájsť na obrazovke vloženej do každého stola v interiéri. Skladá sa zo 6 malých okien, na jeden stôl možno naraz objednať 6 pív. Stoly sú síce umiestnené aj pred barom, no tam si museli zákazníci vystačiť s klasickým obsluhovaním bez aplikácie. Ak by si si teda chcel vyskúšať pivnú burzu so všetkým, určite choď dnu, aj keď je horúce letné počasie.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko trvalo, kým nám priniesli pivo.
  • Koľko stojí destilát zo šalátovej uhorky.
  • Aké sú výhody a nevýhody objednávania piva na diaľku.
  • Koľko sme platili za najlacnejšie a najdrahšie pivo.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101224 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia