Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
21. júla 2021, 9:30
Čas čítania 10:53
Jakub Paulík

25 IPA pív z obchodov. Ktoré boli najlepšie? (Test)

25 IPA pív z obchodov. Ktoré boli najlepšie? (Test)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO ALKOHOL GASTROTESTY PIVNÝ TEST PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Hovorí sa, že za kvalitu sa platí. Našli sme aj obstojnú IPU, za ktorú nevyhodíš veľa peňazí?

Pivné štýly IPA vyrábajú predovšetkým menšie remeselné pivovary, ktoré sa snažia miesto kvantity ponúkať kvalitu. Záujem pivárov o craftové pivá je značný, čo si uvedomujú aj známe obchodné reťazce.

Redakcia Refresheru sa vybrala do obchodov pozrieť na to, aké IPA pivá sú momentálne v ponuke. Na naše prekvapenie sme sa z nákupov vrátili až s 25 rôznymi IPA-mi. Niektoré boli chabými napodobeninami tohto populárneho pivného štýlu a skutočne sa nedali ani dopiť, no pri iných sme mliaskali blahom.

Odporúčané
Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku 15. mája 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako nám chutila IPA za 69 centov.
  • V ktorých obchodoch nájdeš aktuálne najlepšie pivá typu IPA.
  • Ktoré pivo sme vyliali.
  • Či kúpiš obstojnú IPU aj do 1 eura.
  • Koľko stálo najlacnejšie pivo z prvej päťky.

Do pivného testu sme nakúpili všetky IPA pivá (svetlé, polotmavé a tmavé) v plechovkách, vo fľašiach i v PET fľaši, ktoré sme našli v aktuálnej ponuke obchodných sietí ako Tesco, Billa Lidl či Kaufland.

Pivný štýl India Pale Ale (IPA) zahŕňa vrchne kvasené pivá, ktoré sa vyznačujú ovocnou chmeľovou vôňou a výraznou horkosťou.
Podľa čoho sme hodnotili?

Pivá sme tak ako obvykle hodnotili podľa kvality peny, vône a chuti od 0 do 10 bodov. Nazerali sme na to, ako dlho sa pena udržala v pohári, či sme cítili výrazný pivný závan alebo, naopak, podivný smrad. Najviac nás zaujímalo, či je pivo dostatočne horké a jeho zakončenie nám vytvorilo na tvári úsmev a nie znechutenú grimasu.

Pri hodnotení sme vedeli, čo pijeme, no nebrali sme do úvahy populárnosť značky.

Pri rozhodovaní o záverečnom hodnotení sme prizerali aj na cenu. To znamená, že pokiaľ pivo v pomere ku kvalite stálo príliš veľa, odobrali sme mu jeden bod. A naopak, ak nás vyšlo relatívne lacno a okrem toho chutilo obstojne, dali sme mu bod navyše.

Hodnotili sme teda vopred daným systémom, no výsledok je subjektívnym názorom autora článku. Môže sa stať, že tvoje obľúbené pivo nenájdeš na predných priečkach. Kvalita pív na prvých priečkach však takmer určite poteší každého nadšenca dobrého piva. A naopak, pivám na posledných miestach sa radšej vyhni.

Ceny sú orientačné a závisia od toho, kde ktorú značku kúpiš a či sa ti podarí vychytať akciu. Keďže autor článku by množstvo piva na jednu ochutnávku sám nemohol zvládnuť, testovali sme ho v skupine v priebehu dvoch dní (zhruba 1 dl/osoba).

25. Horal IPA 6,3 % (svetlé)

Obchodná sieť: Tesco
Cena: 2,95 € za 1 l
Hodnotenie: 0/10
Horal IPA
Horal IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Horal naliaty do pohára sa nemohol pochváliť prakticky žiadnou penou a pri privoňaní k pivu sme nezacítili ovocnú arómu typickú pre pivný štýl IPA. Naopak, ovalil nás podivný smrad, ktorý predznamenal, že ani chuť piva nebude žiadnou výhrou.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Po prvom dúšku nás až striaslo a pocítili sme, ako sa nám chlpy dupkom stavajú. Po niekoľkých ďalších odpitiach sme pivo vyliali, nikto ho totiž nedokázal dopiť. Jeho cena v pomere ku kvalite je navyše pomerne vysoká (za pol litra takmer 1,50 €), a tak nevidíme dôvod na to, prečo by sme mu mali udeliť čo len jeden bod.

Horal IPA
Horal IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

24. Steam Brew Imperial IPA 7,8 % (svetlé)

Obchodná sieť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l
Hodnotenie: 2/10
Steam Brew Imperial IPA
Steam Brew Imperial IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pena na pive vyzerala spočiatku obstojne, no pomerne rýchlo začala padať. Vôňou Steam Brew Imperial IPA pripomínal lacné pivá z dedinských barov plných štamgastov. Jednoducho trochu smrdel. Po prvom prehltnutí sme zacítili výrazný alkohol a nepríjemné kovové zakončenie.

Zdalo sa, ako keby pri výrobe investovali viac do štýlovej plechovky než do samotného piva. Vysoké percento alkoholu v spojení s naozaj nízkou cenou však môže potešiť ľudí, ktorí sa chcú lacno dostať s pivom rýchlo „do nálady“.

Steam Brew Imperial IPA
Steam Brew Imperial IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

23. Steam Brew Session IPA 4,9 % (svetlé)

Obchodná sieť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l
Hodnotenie: 3/10
Steam Brew Session IPA
Steam Brew Session IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Lidl má vo svojej ponuke ešte jednu IPU od značky Steam Brew. Pena piva sa oproti ostatným udržala priemerne dlho a jeho vôňa bola mierne kyselkavá. Azda aj vďaka nižšiemu percentu sa dalo piť lepšie ako Steam Brew Imperial IPA. Session IPA bola ľahšia, málo horká a trochu vodnatá. Nič moc, ale prežili sme to.

Odporúčané
Overili sme údajne 4 najhoršie brnianske bary podľa recenzií. Jeden z nich zatvorila hygiena Overili sme údajne 4 najhoršie brnianske bary podľa recenzií. Jeden z nich zatvorila hygiena 23. júna 2021, 14:30
Steam Brew Session IPA
Steam Brew Session IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

22. Zlatý Bažant Hurban Legend IPA 5,4 % (polotmavé)

Obchodná sieť: Billa
Cena: 1,59 € za 0,33 l
Hodnotenie: 3/10
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pena po naliatí vyzerala schopne, no onedlho sa stratila do neznáma. Po priložení nosa nad pivo sme zacítili veľmi jemné závany chmeľu, ktoré ihneď nahradil slabší zápach. Pivo chutilo pomerne sladkasto, a hoci nebolo podľa nášho gusta, bolo ako-tak pitné. V tejto cenovej kategórii (alebo mierne vyššej) sa však dajú kúpiť aj výrazne lepšie pivá, a preto mu dávame o bod menej.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100440 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké bolo pivo s príchuťou melóna.
  • Koľko nás stálo najdrahšie pivo.
  • Ktoré IPA pivá sú úplne ideálne na leto.
  • Ako chutil pivný experiment od pivovaru a vinárstva.
  • Ktoré pivo chutilo ako čapované.
Domov
Zdieľať
Diskusia