Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah značky Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
18. augusta 2022, 11:30
Čas čítania 3:08
Sponzorovaný obsah

Pivný slovník: Zorientuj sa v pivných výrazoch a objednávaj pivo ako profík

Pivný slovník: Zorientuj sa v pivných výrazoch a objednávaj pivo ako profík
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka
GASTRO PIVO SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vieš, na základe čoho sa udeľujú pivu stupne a aký je rozdiel medzi IPA a APA?

IPA, APA, ležiak, jedenástka... Pivo sa už dávno neobjednáva kývnutím na barmana. Pivné pojmy sú celá veda a ani nevieš, ako ti na stole pristane niečo, čo si možno nechcel. V spolupráci s novinkou Zlatý Bažant Hurbanovská IPA ti pomôžeme zorientovať sa v nich, a tak zistíš, aký je rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom a čo znamená, keď si pýtaš „desinu“. 

Ako sa varí pivo

Na vysvetlenie konkrétnych pivných pojmov si najskôr v skratke povieme, ako sa pivo vyrába. Z jačmeňa sa najskôr vyrába slad, z ktorého sa neskôr robí sladina a tá sa potom varí s chmeľom, vďaka čomu vznikne mladina. Hmota potom kvasí, extrakt sa mení na alkohol a oxid uhličitý – pri tomto kroku sa určuje aj stupňovitosť. Mladé pivo potom dozrieva, neskôr sa filtruje, skontroluje sa jeho kvalita a putuje do fľašiek, plechoviek a sudov.
Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Slad je namočený jačmeň vo vode, aby naklíčil. Neskôr je vysušený v sušiarňach s cieľom zastaviť klíčenie a premeniť nerozpustný škrob v jačmeni na rozpustné látky a cukry v slade. 

Sladina vzniká zošrotovaním sladu s vodou. 

Mladina sa tvorí varením sladiny s chmeľom. Počas tohto procesu sa z chmeľu uvoľňujú proteíny a horkosť nevyhnutná pre pivo. 

Stupňovitosť piva sa určuje podľa množstva extraktu (cukru) v pôvodnej uvarenej mladine. Ak je teda pivo „desina“, znamená to, že má 10-percentný podiel extraktu v pive pred jeho kvasným procesom. Môže sa označovať aj skratkou EPM. Stupňovitosť piva sa teda neviaže na obsah alkoholu.

Vrchné a spodné kvasenie 

Mladina sa následne vychladí a pridávajú sa do nej pivovarnícke kvasnice. Podľa toho, aký spôsob kvasenia a aké kmene kvasiniek boli použité, vznikajú rôzne typy piva. Základné rozdelenie podľa procesu kvasenia je na ležiak a Ale


Spodné kvasenie je využívané na výrobu ležiakov, pričom kvasia pri nižšej teplote. 

Vrchné kvasenie charakterizuje vyššia teplota kvasenia a týmto procesom vznikajú pivá typu Ale. 

Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Ležiak získal svoje označenie nielen vďaka spodnému kvaseniu. Jeho názov je odvodený od toho, že po kvasení sa necháva odstáť, takzvane ležať. Je typický nižším obsahom alkoholu a menšou horkosťou v porovnaní s Ale.

Ale môžeme označiť ako základný typ piva. Zvykne sa označovať tiež ako Pale Ale vďaka svojej typickej jantárovej až zlatej farbe. 

Ako vznikajú rôzne pivné štýly

Síce proces kvasenia určuje základné typy pív, no aj tak nemusí každý ležiak či pivo typu Ale chutiť rovnako. Základné suroviny použité pri varení piva sa môžu líšiť a počas kvasenia sa zvyknú do piva pridávať rôzne suroviny, ktoré určujú jeho chuť a tým aj to, o aký pivný štýl ide. 

Pivné štýly označujú rôzne typy pív, ktoré sa odlišujú procesom výroby, surovinami, ktoré boli pri nej použité, a tiež aj chuťou. 

Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

IPA je najznámejší pivný štýl, ktorý vychádza z typu piva Pale Ale. Je charakteristická horkejšou chuťou v porovnaní s ležiakmi, jantárovou farbou, citrusovou až kvetinovou chuťou a arómou. Záleží, aká odroda chmeľu bola pri jej výrobe použitá.

Samotná IPA má mnoho ďalších druhov, no základné rozdelenie je na Session a Imperial. Session má zvyčajne nižší obsah alkoholu – menej ako 5 percent –, vďaka ktorému je ľahšie a dobre sa pije. Imperial býva s vyšším obsahom chmeľu, ktorému vďačí za horkejšiu chuť. 

Existuje Americká, ale aj Hurbanovská IPA

Pivo typu IPA sa ďalej rozdeľuje aj podľa toho, kde vznikala, poznáme napríklad NEIPA –New England IPA, Belgian IPA, American IPA. Existuje však aj slovenská IPA  Zlatý Bažant Špeciál Hurbanovská IPA. Ide o pivo v štýle session IPA, takže je ľahká a príjemne sa pije. Vyznačuje sa ovocnou, citrusovou vôňou s tónmi chmeľu Citra a Kazbek. Nová Hurbanovská IPA je dôkazom toho, že aj napriek tomu, že sú v hurbanovskom pivovare verní tradíciám, stále má zmysel ich vylepšovať. 

viac o hurbanovskej ipe
Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Aký je rozdiel medzi IPA, IPL a APA?

Poznáme viac ako 100 pivných štýlov, ktoré sa často ešte kategorizujú na ďalšie typy. Najčastejšie sa však okrem piva štýlu IPA stretneš aj s ďalšími pivami označenými skratkami, ako je IPL, APA

APA znamená American Pale Ale. Síce má svoj pôvod vo Veľkej Británii, no používa americký chmeľ, vďaka ktorému dostala prívlastok americká. Vyznačuje sa sladšou chuťou s ovocným nádychom a menšou horkosťou.

IPL znamená India Pale Lager a je v podstate kombináciou piva APA a IPA. Často sa označuje ako pivo, ktoré je medzi ležiakom a IPA pivom. IPL je spodne kvasený ležiak s výraznou arómou typickou pre IPA.

Zlatý Bažant Hurbanovská IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Vyznať sa v pivných skratkách môže byť zložité, no najlepšie je poznať pivá po chuti. Ideálnym začiatkom na spoznávanie pivných štýlov je práve IPA. Tú Hurbanovskú si môžeš kúpiť kdekoľvek v obchode, ale odporúčame ideálne čapovanú – nájdeš ju vo viacerých podnikoch po celom Slovensku. Či už si skúsený pivkár a rozhodneš sa svoj tradičný piatkový ležiak vymeniť za aromatickú IPU, alebo si vo svete pív nový, Zlatý Bažant Špeciál Hurbanovská IPA určite nesklame.

Hurbanovská IPA
Domov
Zdieľať
Diskusia