Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lagunitas
5. apríla 2022, 15:30
Čas čítania 2:55
Sponzorovaný obsah

Vzniklo pivo IPA v Indii? Zisti, čo znamená skratka IPA a prečo je horkejšie ako ležiak

Vzniklo pivo IPA v Indii? Zisti, čo znamená skratka IPA a prečo je horkejšie ako ležiak
Zdroj: Lagunitas
ZAUJÍMAVOSTI PIVO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vieš, odkiaľ pochádza názov India Pale Ale a aký je rozdiel medzi Session a Imperial?

Pivo s označením IPA už dávno nie je záležitosťou len malých remeselných pivovarov, je obľúbené natoľko, že ho nájdeš aj v regáloch supermarketov. Hoci sa môže zdať, že ide o novodobý výstrelok, toto pivo je tu s nami už niekoľko storočí. 

Ak už máš čo-to odpité, určite vieš, že skratka IPA znamená India Pale Ale. Tušíš však, čo samotná skratka znamená a aký je rozdiel medzi IPA Imperial a IPA Session? V spolupráci s americkou pivnou legendou Lagunitas ti vysvetlíme všetky tieto pojmy, ktorými ohúriš kamošov pri pive. Najbližšie, keď ochutnáš toto pivo IPA z pobrežia Kalifornie, budeš už presne vedieť, prečo je jedno viac a druhé menej horké a aj to, ktorá IPA je ideálna na pitie počas príjemných slnečných dní. 

Pivo IPA | Lagunitas
Zdroj: Lagunitas

Čo znamená India Pale Ale? 

Základné rozdelenie pív spočíva v procese kvasenia pri výrobe, podľa toho sa delí na ležiak alebo pivo s označením AleAle je označenie piva, ktoré vzniká procesom vrchného kvasenia, pričom kvasnice kvasia pri vyšších teplotách. Ležiaky sú, naopak, vyrábané spodným kvasením pri nižšej teplote.

Pivo s označením Ale je typické svojou jantárovou, až zlatou farbou, od čoho sa odvíja aj označenie PalePivo má svetlejší vzhľad ako zvyčajne, preto mu anglickí pivovarníci dali prívlastok Pale, v preklade bledý

Možno si vzhľadom na prívlastok India doteraz veril, že IPA pochádza z Indie. Na začiatku 18. storočia bolo pivo spočiatku označované len ako Pale Ale. Z Veľkej Británie sa však vo veľkom vyvážalo do Indie a z výrazu „Pale Ale for India“, teda „Pale Ale pre Indiu“ a ďalších podobných sa neskôr vyvinul názov India

Pivo IPA | Lagunitas
Zdroj: Refresher / Jakub Ondejka

Každá IPA môže chutiť inak – horkejšie aj ľahšie  

Ak chceš mať prehľad o tom, aká IPA je pre teba ako stvorená, na začiatok ti stačí vedieť rozdiel medzi Session a Imperial. Pivo s označením Session má zvyčajne nižší obsah alkoholu – menej ako 5 % –, vďaka čomu je ľahšie a dobre sa pije. Toto označenie má aj Lagunitas Daytime, ktorý má 4 % alkoholu a spája v sebe ľahké telo s príjemnou ovocnou arómou, vďaka čomu si ho môžeš vychutnať kedykoľvek počas dňa.

Môže preto chutiť ľuďom, ktorí pivo často nepijú a je pre nich príliš horké. Ak nie si skúsený pivár, Lagunitas Daytime bude ideálne pivo na tvoje začiatky. Zároveň vďaka svojej ľahkosti poteší aj počas teplejších dní, napríklad na grilovačke.

ochutnaj lagunitas
Pivo IPA | Lagunitas
Zdroj: Lagunitas

Výrazy Double a Imperial v podstate označujú jedno a to isté. Ide o pivo s vyšším obsahom alkoholu a tiež s vyššou koncentráciou chmeľu. Je preto výrazne horkejšie a rozhodne poteší milovníkov horkých pív. Vyznačuje sa plnším telom, presne ako aj legendárna americká IPA Lagunitas

Klasická nefiltrovaná americká IPA sa stala v krajine svojho pôvodu legendou. Vďačí za to svojej špecifickej chuti, farbe a vôni. Jedinečný výrobný proces jej dáva plné telo, vysokú horkosť, no stále si zachováva ľahkú pitnosť. Ak patríš ku skúsenejším pivárom, Lagunitas IPA ťa zoznámi so svojím americkým pôvodom a odhalí svoje tropické tóny ihneď po načapovaní. 

Pivo IPA | Lagunitas
Zdroj: Lagunitas

Spoznaj americkú legendu Lagunitas 

Pivovar Lagunitas vznikol pôvodne z domácej výroby piva u Tonyho Mageeho v meste Lagunitas v Kalifornii. Premena koníčka na reálny biznis sa udiala v roku 1993, keď Tony rozvážal pivo vlastným autom do rôznych oblastí Kalifornie a o pivo bol čím ďalej, tým väčší záujem. Pivovar sa rozvíjal tak dynamicky, že si zaslúžil označenie najrýchlejšie rastúceho pivovaru v Spojených štátoch

Pivo Lagunitas je neochvejne obohatené o kalifornskú bezstarostnosť. Hovorí o tom aj moment z histórie pivovaru, keď okolo roku 2005 po tom, čo ich žúry v striktnom čase o 4.20 h nenechali miestne úrady chladnými, dostali 20-dňovú stopku a protestom bola nová línia fliaš s označením Undercover Investigation Shut-Down Ale. 

To ich však nezastavilo ani o pár rokov neskôr, keď sa rozhodli, že otvoria výčap a rovno aj pivnú svätyňu, ku ktorej patril amfiteáter, kde sa každý deň konali koncerty. Lagunitas tak bol veľmi úzko spojený s hudbou a kultúrou, ktorá ho obklopovala. 

Pivo IPA | Lagunitas
Zdroj: Refresher / Jakub Ondejka

Na biznis sa však nezabúdalo, preto sa v roku 2015 spojili s Heinekenom a pivo Lagunitas sa dostalo aj do krajín za hranicami Spojených štátov. Lagunitas je dnes považovaný za legendárne pivo IPA, ktoré patrí v Amerike medzi najpredávanejšie a udáva, ako má pivo štýlu IPA chutiť.

Na brehy slnečnej Kalifornie sa môžeš ľahko presunúť aj ty bez toho, aby si kupoval letenku. Stačí ti na to dúšok piva Lagunitas IPA alebo Lagunitas Daytime IPA. Môžeš si ich obe vychutnať vo viacerých podnikoch po celom Slovensku alebo zakúpiť v obchode. 

Viac informácií
Domov
Zdieľať
Diskusia