Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. júla 2021, 14:51
Čas čítania 1:12
Martin Adam Pavlík TASR

Stúpajúca hladina Dunaja spôsobila v Bratislave záplavy

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Najviac sú v problémoch Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka, Rusovce a Čunovo.

Bratislavčanom komplikujú život záplavy. Dunaj má po intenzívnych búrkach v Rakúsku a Nemecku vyše sedem metrov. Pre okres aktuálne platí hydrologická výstraha pred povodňou.

Na snímke vysoká hladina rieky Dunaj v Bratislave.
Na snímke vysoká hladina rieky Dunaj v Bratislave. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer


Voda v Bratislave zaplavila časť Slovanského nábrežia pri sútoku Dunaja a Moravy pod hradom Devín. Okrem toho je zaplavený aj pamätník Brána slobody či niektoré úseky cyklotrasy do bratislavskej Devínskej Novej Vsi. V bratislavskej Petržalke je zaplavený podchod pri Ekonomickej univerzite. 

Odporúčané
FOTO a VIDEO: Nemecko hlási sto obetí a vyše tisíc nezvestných. Krajinu sužujú najväčšie záplavy za posledných sto rokov FOTO a VIDEO: Nemecko hlási sto obetí a vyše tisíc nezvestných. Krajinu sužujú najväčšie záplavy za posledných sto rokov 16. júla 2021, 11:40

„Kulmináciu v hornej časti Dunaja očakávame v pondelok v stanici Devín o 17.00 h pri vodnom stave 694 cm, v stanici Bratislava by kulminácia mala nastať o hodinu neskôr a výška by mala dosiahnuť 740 cm, avizovala hydrologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Hana Hlaváčiková. V strednej časti toku očakáva SHMÚ kulmináciu vo večerných hodinách, v dolnej časti toku v priebehu utorka, teda 20. júla.

Vysoká hladina spodnej vody spôsobila zatopenie podchodu pri Ekonomickej univerzite v Petržalke v Bratislave.
Vysoká hladina spodnej vody spôsobila zatopenie podchodu pri Ekonomickej univerzite v Petržalke v Bratislave. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer


„Vzhľadom na to, že aktuálne sú zaplavované inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov, mesto bude počas aktuálneho týždňa vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov, informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Zaplavený podchod v Petržalke.
Zaplavený podchod v Petržalke. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer


Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír na sociálnej sieti priblížil, že hydrometeorológovia predpokladajú vzostup hladiny ešte asi o 0,5 metra a následne by sa mala hladina stabilizovať a začať klesať. Obyvateľov zároveň ubezpečil, že situácia je monitorovaná.

Odporúčané
VIDEO: Najchladnejšia časť Ruska je stále v plameňoch, na Sibíri sa nedá ani dýchať VIDEO: Najchladnejšia časť Ruska je stále v plameňoch, na Sibíri sa nedá ani dýchať 17. júla 2021, 17:52


„V Devíne sa už inštalujú preventívne protipovodňové zábrany. U nás je situácia relatívne pokojná. Na pravidelnej báze ju vyhodnocujeme s príslušnými orgánmi. V prípade potreby je naša mestská časť pripravená zasiahnuť a pomôcť, opísal situáciu. Verejnosť vyzval, aby sa momentálne zbytočne nezdržiavala v blízkosti rozvodnených riek.

Na ostatných slovenských tokoch je podľa Hany Hlaváčikovej zo SHMÚ situácia pokojná a prevláda ustálenosť vodných hladín. „Pri výskyte lokálnych búrok je možný prechodný vzostup vodných hladín hlavne na juhu stredného a východného Slovenska, kde sú aj pre dnešok vydané meteorologické a hydrologické výstrahy pred búrkami a prívalovými povodňami, dodala Hlaváčiková.

Domov
Zdieľať
Diskusia