Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2021, 12:30
Čas čítania 5:08
Viktor Kniš

Nezaočkovaní pendleri majú smolu, výnimky takmer neexistujú. Cestovný semafor 2.0 je nekompromisný (Otázky a odpovede)

Nezaočkovaní pendleri majú smolu, výnimky takmer neexistujú. Cestovný semafor 2.0 je nekompromisný (Otázky a odpovede)
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
ZDRAVIE CESTOVANIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vláda zavádza nový cestovný semafor s cieľom predísť tretej vlne koronavírusu, ktorú môže zapríčiniť tzv. variant delta.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus sa netají tým, že nová stratégia v súvislosti s cestovaním do zahraničia je aj spôsobom, ako dostať viac Slovákov na očkovanie. „Aj takto chceme motivovať tých, ktorí váhajú s očkovaním alebo sa ešte očkovať nedali,“ napísal na Facebooku, kde v posledných dňoch informoval o vývoji tzv. cestovného semafora. Ten už schválila aj vláda.

Cestovný semafor sa zmení od 9. júla. Pravidlá pre príchod na Slovensko budú po novom závisieť od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie. Ruší sa rozdelenie krajín podľa farieb. Nový systém bude jednoduchší a zároveň nekompromisný k nezaočkovaným, ktorých čaká povinná 14-dňová domáca karanténa. Ukončiť ju môžu najskôr po 5 dňoch PCR testom. 

Kontroly budú veľmi prísne, 24 hodín 7 dní v týždni budú policajti a vojaci monitorovať hraničné priechody. „Mnohí ľudia si totiž dnes navzájom dávajú vedieť, na ktorých hraniciach sa kontroluje a na ktorých nie,“ vysvetľuje Klus. Náhodné kontroly plánuje ministerstvo vnútra aj u nezaočkovaných v karanténe, ktorí sa musia registrovať cez portál eHranica. V prípade porušenia osobného lockdownu hrozí každému pokuta. 

Odporúčané
10 dní, 7 utopených. Ako je možné, že sa na Slovensku zrazu topí toľko ľudí, a čo robiť, ak máš problém vo vode? 10 dní, 7 utopených. Ako je možné, že sa na Slovensku zrazu topí toľko ľudí, a čo robiť, ak máš problém vo vode? 1. júla 2021, 9:36
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo znamená „prechodné obdobie“ od 9. júla do 9. augusta.
  • Aká je nová definícia zaočkovaných osôb.
  • Prečo majú nezaočkovaní pendleri smolu.
  • Aké výnimky budú pravdepodobne platiť, aj keď ešte nie sú schválené.
  • Ako polícia zabezpečí dodržiavanie pravidiel a ako vyzerá nový trojfázový systém kontroly hraníc.

Prečo zavádzajú nové pravidlá cestovania? 

Pretože tie, ktoré platili do júla 2021, nefungovali dostatočne efektívne. Ľudia podľa informácií ministerstva vnútra a ministerstva zahraničných vecí nedodržiavali karanténu po návrate z červených a čiernych krajín a štát ich nedokázal efektívne kontrolovať. „Pôvodný systém cestovného semafora bol masovo zneužívaný práve cez výnimky pre pendlerov,“ konštatuje ministerstvo zdravotníctva. 

Vo svete sa postupne začína šíriť nebezpečnejší variant koronavírusu delta, ktorý je nákazlivejší. Aj priebeh ochorenia je iný ako pri predchádzajúcich mutáciách, upozornili slovenskí vedci a odborníci z iniciatívy Veda pomáha. „Veľkú časť infikovaných tvoria (aj vďaka očkovaniu starších) deti a mladí ľudia. Infikovaní majú väčšinou príznaky, akými sú bolesť hlavy, vysoká teplota či hlieny v nose, teda podobné bežnej viróze či nádche. Ochorenie len zriedkavejšie sprevádza suchý kašeľ alebo strata čuchu a chuti, a preto chorým ľuďom ani nemusí napadnúť, že ide o ochorenie covid-19,“ píšu zástupcovia iniciatívy. 

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Sekundárnym cieľom je motivovať viac ľudí k očkovaniu, ktoré preukázateľným spôsobom pomáha redukovať počet hospitalizácií aj ťažký priebeh choroby. Prvú dávku vakcíny má na Slovensku cca 37 % ľudí nad 12 rokov, druhú cca 29 % ľudí.  

Koho sa budú nové opatrenia na hraniciach týkať? 

Všetkých Slovákov starších ako 12 rokov vrátane, ktorí sa budú vracať z akejkoľvek krajiny, aj pendlerov. 

Odkedy budú nové pravidlá platiť? 

Od 9. júla, zatiaľ v tzv. prechodnom období. Prísny režim sa začne 9. augusta. Mesačné „okno“, resp. prechodné obdobie vytvorila vláda pre ľudí, aby mali čas spraviť rozhodnutie dať sa zaočkovať dvoma dávkami vakcíny. Ak sa tak rozhodnú spraviť v najbližších dňoch, do 9. augusta stihnú oba termíny. Od 9. júla do 9. augusta majú výnimku na voľný návrat na Slovensko ľudia s jednou dávkou vakcíny.

Klus poznamenal, že ide napríklad o vakcínu od Astrazenecy, na ktorej druhú dávku sa čaká 10 týždňov. „Viacerí teraz dobiehajú druhé očkovanie z mája/júna a mali by tak stihnúť lehotu do 9. augusta. Ak majú medzitým naplánovanú dovolenku, nahliada sa na nich ako na zaočkovaných, čiže sa môžu vrátiť bez podmienok,“ povedal Klus. 

Hranice
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Čo sa bude diať od 9. augusta?Od tohto dňa budú pravidlá príchodu na Slovensko závisieť od toho, či je človek zaočkovaný dvoma dávkami alebo nie.

Čo ak sa neplánujem dať zaočkovať? Nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Cestujúci by mal mať možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť, hneď ako jej je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku. 

Čo ak môj zdravotný stav nedovoľuje, aby som sa dal zaočkovať? 

Toto zatiaľ nie je jasné, pravdepodobne však budú platiť výnimky pre tých, ktorí budú mať potvrdenie od lekára, že sa neodporúča očkovať ich. Platiť by to mohlo napríklad aj pre tehotné ženy.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Ak je v domácnosti niekto nezaočkovaný, môžem sa ako zaočkovaný pohybovať po vonku po návrate zo zahraničia? Tieto podrobnosti ešte bude musieť vyriešiť vyhláška úradu verejného zdravotníctva. Rovnako je otázne, ako by sme sa mali správať v prípade, že jeden rodič je zaočkovaný, druhý nie a majú doma dieťa mladšie ako 12 rokov. 

Aké sú podmienky pre jednotlivé vakcíny? 

Za plne zaočkovanú osobu sa bude pri prechode slovenskými hranicami považovať ten, kto je 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Pfizer-Biontech, Astrazeneca, Moderna, Sputnik V). Taktiež to budú osoby, ktoré sú dva týždne po podaní jednodávkovej vakcíny (Johnson & Johnson).

Prekonal som koronavírus, platia pre mňa výnimky? 

Áno, ale len čiastočne. Od 9. augusta sa karanténe vyhnú ľudia, ktorí sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia covid-19. 

Som pendler, aké výnimky pre mňa platia?

Žiadne. Aktualizovaný cestovný semafor ponúka pendlerom prechodné obdobie na očkovanie v čase od 9. júla do 9. augusta.

Pendleri by mali môcť prejsť hranicami s RT-PCR testom, ktorý nebude starší ako sedem dní. Súčasný návrh počíta s tým, že od 9. augusta sa budú pendleri riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby.

Chcem ísť na nákup do Rakúska, vycestujem ráno a vrátim sa krátko popoludní. Alebo potrebujem ísť na otočku do Brna. Ako mám postupovať?

Výnimka sa nevzťahuje ani na návrat zo zahraničia do 24 hodín. Jednoducho, pri každom jednom návrate zo zahraničia bez časového ohraničenia je alternatívou len karanténa alebo očkovanie. 

Hranice
Zdroj: TASR/František Iván

Čakám na vakcínu Johnson & Johnson, lebo je jednodávková a zjednoduší mi to cestovanie. Kedy bude možné dať sa ňou zaočkovať? Malo by ísť o horizont niekoľkých dní, keď bude možné vybrať si v rámci čakárne na očkovanie okrem vakcíny Sputnik V aj Johnson & Johnson. Samozrejme, pre ľudí od 12 do 18 rokov je k dispozícii dvojdávkový Pfizer a pre ľudí starších ako 18 rokov aj dvojdávková Moderna. Kompletné preočkovanie dvojdávkovými vakcínami trvá 28 dní. 

Prečo tvrdíte, že nezáleží na krajine, do ktorej vycestujem, keď ministerstvo zdravotníctva zverejnilo aj mapu rizikovosti? 

Systém rizikovosti krajín bude mať pre ľudí iba odporúčací charakter, pre návrat záväzný nie je. Človek môže precestovať aj desať rizikových krajín a nebude musieť ísť do povinnej domácej karantény, ak je zaočkovaný. Zoznam rizikových krajín zverejní ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo zahraničných vecí každý týždeň po konzultácii s konzíliom odborníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia