Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2014, 18:56
Čas čítania 0:00
refresher team

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

FILMY A SERIÁLY MAINSTREAM NAJLEPŠIE FILMY REFRESHER+
Uložiť Uložené

Tak ako vám dzonko sľuboval vo svojom skvelom článku o desiatke najlepších európskych filmov uplynulého roka, tak sa aj stáva a my vám prinášame náš výber toho najlepšieho, čo nám tento rok ponúkol Hollywood, resp. Amerika. Samozrejme sme vyberali z filmo

Tak ako vám dzonko sľuboval vo svojom skvelom článku o desiatke najlepších európskych filmov uplynulého roka, tak sa aj stáva a my vám prinášame náš výber toho najlepšieho, čo nám tento rok ponúkol Hollywood, resp. Amerika (a UK). Samozrejme sme vyberali z filmov, ktoré pri svojom názve nesú číslo 2013 a boli prístupné v našich kinách, no do úvahy treba brať aj fakt, že mnoho z určite výborných kúskov minulého roka v rebríčkoch absentuje z jediného dôvodu - príchod do našich kín sprevádza klasický časový posun, byrokracia a nutný čas na preklad a promo kampaň. Sme si istí, že keby nebolo toho, na prvom mieste by zrejme figuroval The Wolf Of Wall Street s Leom DiCapriom od Martina Scorceseho, ktorý valcuje kiná, divákov aj recenzie. Zabudnúť netreba ani na iných ašpirantov, ako je čierny kôň Davida O. Russella, American Hustle, či spoločný comeback Stalloneho a DeNira k boxovaniu vo filme Grudge Match. Kvalitu týchto snímok vám však takmer isto opíšeme v budúcich recenziách, teraz si už ale predstavme rebríček desiatich najlepších filmov podľa nášho portálu.

10. Filth

réžia: Jon S. Baird

Britská komédia z pera autora Trainspottingu v hlavnej úlohe s výborným Jamesom McAvoyom - to je slizká a svinská Filth. Všetky zlé vlastnosti sa stretli v tele jedného alkoholika, feťáka a psychopata, ktorý nemá problém s korupciou, oplzlým a čiernym humorom a drogami všetkých kategórií. Film pre úzke publikum rovnako zmýšľajúcich ľudí, ktorí sa radi škodoradostne zasmejú a ešte radšej si občas vyhodia z kopýtka. Podobne je na tom totiž aj Bruce Robertson, škótsky policajt čakajúci na povýšenie. McAvoy predvádza herecký koncert a Filth sa právom radí medzi najzábavnejšie filmy tohto roka.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

9. Iron Man 3

réžia: Shane Black

Zmena režiséra, dvaja záporní hrdinovia, skvelé efekty, naznačenie istej hĺbky príbehu, ktorý sa snažil divákom ukázať, že Tony Stark má naozaj srdce. Skvelý Robert Downey Jr. a kopec iných vecí urobili z Iron Mana 3 najlepší film Marvelu, ktorý nemal ďaleko od toho, aby prekonal tržby Avengers. Nakoniec bez Downeyho by nebol Iron Man, ale ani žiadni Avengers a nakoniec asi ani žiadne Marvel Cinematic Universe. Druhý sequel potešil obrovským množstvom robotov, super soundtrackom a zlatou Gwyneth Paltrow, ktorá zo seba konečne zvliekla nejaké šaty a predviedla, že ako pravá ruka Tonyho Starka sa o seba vie postarať. Vizuál bol perfektný a tak radíme Iron Mana 3 medzi jeden z najzábavnejších a najúspešnejších filmov tohto roka.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

8. Pacific Rim

réžia: Guillermo Del Toro

Film dokazujúci, že na veľkosti naozaj záleží, predvádza na plátne epické súboje extrémnych rozmerov. Sny všetkých malých aj veľkých detí spĺňa fanúšik monštier Guillermo Del Toro, ktorý sa pustil do veľkofilmu v štýle Godzilly. Síce sa vzdáva prepracovaného príbehu, ale na oplátku ponúka vycibrený vizuál, neuveriteľne epické momenty a súboje obrovských robotov s monštrami z vesmíru. K ulahodeniu našich očných a ušných receptorov mu pritom stačí niekoľko sympatických, no menej známych hereckých tvárí, nabitá vizuálna stránka a správne zvolená hudba. Krok vedľa nespravili ani majstri efektov a filmoví dizajnéri, škoda len tých dier v scenári a minimálne prepracovaného príbehu. Nepomohli ani momenty, pri ktorých si klopete na hlavu, na druhej strane pri podobnom filme o ne zrejme ani nejde.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

7. The Best Offer

réžia: Giuseppe Tornatore

Taliansky film s anglickými hercami je sviežim príbehom s európskym rukopisom režiséra Giuseppa Tornatoreho. Herecký veterán Geoffrey Rush sa stáva Virgilom Oldmanom, uznávaným znalcom umenia, ktorý vymenil ženy za obrazy, emócie za starý nábytok a lásku za prácu. Jeho samotársky život naruší až stretnutie s tajomnou Claire, ktorá sa ukrýva pred jeho zrakom v stenách starého domu. Film definuje zvláštna romantika v spojení s poetikou umenia a vzťahov, no škatuľka romantického filmu je preňho príliš malá. Pridajte vzťahovú drámu a tajomný príbeh a máte veľmi príjemné prekvapenie s oscarovým hercom, uchu-lahodiacou hudbou, precíznou kamerou a veľmi zaujímavou atmosférou.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013
 

6. Star Trek: Into Darkness

réžia: J.J. Abrams

Pokračovanie reštartu veľkolepej série sa nieslo v znamení angažovania Benedicta Cumberbatcha ako záporáka filmu (mimochodom skvelá voľba) a návratu obľúbenej posádky, ktorú tvoria vskutku zaujímavé herecká mená. Nikto by nečakal, že si J.J. Abrams vyberie práve túto partiu, avšak chémia medzi nimi funguje dokonale, priateľstvo medzi Kirkom a Spockom sa prehĺbilo a na živote posádky vám už dosť záleží. Stále ste si istí, že to všetci prežijú, ale niekde v hĺbke sa o nich aj tak bojíte. Film tvorí zmes humoru, veľkolepej akcie a charizmy hercov, bez ktorých by sme druhý Star Trek určite do nášho rebríčka nezaradili. Univerzum sa rozrastá, Star Treky budú pribúdať, takže: Shall we begin?

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

5. Gravity

réžia: Alfonso Cuarón

Očakávaná sci-fi s minimalistickým hereckým obsadením a príbehom, zato bombastickým vizuálom a zvukovou zložkou bola skutočne stvorená do kín. V príbehu vedkyne Ryan Stone stvárnenej nestarnúcou Sandrou Bullock nachádzame boj o holý život, tie najzákladnejšie emócie a množstvo hviezdami obkoleseného napätia. Sekundujúci George Clooney je príjemným doplnkom k celej (dvojčlennej) hereckej sústave, ktorej z veliteľského kormidla velí Alfonso Cuarón. Gravity síce nedosahuje filozofického presahu diel ako 2001: Space Oddyssey, či Solaris, ale pocity o život bojujúcich hrdinov v zemi nikoho sprostredkuváva parádne. Nie nadarmo sa režiséra istý novinár opýtal, či skutočne natáčal celý film vo vesmíre.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

4. Hobbit: Desolation of Smaug

réžia: Peter Jackson

Mierne sklamanie v podobe jednotky ubralo na očakávaniach pre druhý diel, no sila Stredozeme zaúradovala už piatykrát a tak nečudo, že diváci dostali od filmu viac, než v čo dúfali. Bohužiaľ sme sa opäť dočkali prílišnej digitalizácie a oveľa menšieho dôrazu na masky, niekedy až trochu nudných scén (neexistujúce vsuvky do príbehu), ktoré, ak by boli natáčané inde, ako na Novom Zélande, by sa medzi fanúšikmi určite v konečnom dôsledku neprijali tak vrelo. Všetko sa nakoniec ale v dobré obrátilo, keď druhý Hobbit nesmierne zabavil a ponúkol to pravé čaro zo Stredozeme. Drak Smaug bol geniálny, hra mačky draka s myšou Bilbom nemohla byť napísaná a zahraná lepšie, no a nespomenúť doslova epickú scénu na rieke by bol filmový hriech. Okrem iného však z filmu určite mohli vynechať nefunkčnú love story, ktorá je celkom nepochopiteľne občas vyzdvihovaná, aj keď vymyslená postava Tauriel je celkom v poriadku. Druhý Hobbit je však v každom smere lepší (a asi aj krajší) ako jeho predchodca a my dúfame, že trojka ukončí druhú trilógiu chválitebným spôsobom.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

3. Captain Phillips

réžia: Paul Greengrass

Film založený na skutočnom príbehu kapitána lode Alabama, Richarda Phillipsa sfilmoval expert na nervy-drásajúce drámy, Paul Greengrass. Jeho filmový štýl a roztrasená kamera sú prítomné aj tu, uprostred oceánu, kde sa Tom Hanks snaží vyrovnať s nepríjemnou, život-ohrozujúcou situáciou. Jeho loď prepadávajú somálski piráti a on sa stáva ich rukojemníkom. Vo filme vyniká hlavne skvelá kamera a strih, ktoré umocňujú napätie a tempo do výšin, aby vás napokon knokautovalo emóciami nabité finále. Komorná a realistická dráma z nezvyčajného prostredia, kde skvelé herecké výkony sú samozrejmosťou.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

2. Rush

réžia: Ron Howard

Ron Howard sa vypracoval na kvalitného rutinéra špecializujúceho sa na príbehy skutočných hrdinov, veď na konte má filmy ako Apollo 13, A Beautiful Mind, či Cinderella Man. Skutočné udalosti zachytil aj v dráme Rush, v ktorej proti sebe postavil dvoch pretekárov Formuly 1 a odvekých rivalov - brita Jamesa Hunta a rakúšana Nikiho Laudu. Ten známejší z dvojice je cieľavedomým a precíznym profesionálom s neutíchajúcou túžbou vyhrať, aj za cenu veľkého risku, dlhovlasý blondiak bol zase vždy vášnivým závodníkom obľubujúcim večierky a krásne slečny. Súboj týchto dvoch rozdielnych pováh je skvelo zachytený, zahraný aj zobrazený, navyše presýtený pachom benzínu a sprevádzaný piskotom kolies. Rush zachytáva nielen rivalitu, ale aj svojské priateľstvo, vzájomný rešpekt a túžbu po úspechu oboch protagonistov. V hlavných úlohách Chris Hemsworth a skvelý Daniel Brühl.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

1. Prisoners

réžia: Dennis Villenneuve

Najlepším filmom tohto roka boli jednoznačne Prisoners. Pomaly plynúca a drsná dráma rozpráva príbeh o zmiznutí dvoch malých dievčat a ich otcov, ktorí sa vydávajú pátrať na vlastnú päsť, nezastavujúc sa pred ničím. Vo filme si hlavnú úlohu zahral Hugh Jackman, ktorému skvelo sekundujú Jake Gyllenhaal, Paul Dano a Terence Howard. Kriminálka vám prinesie chvíle mrazivé i dojemné, poctivý príbeh, zvraty, výborné herecké výkony, no hlavne chlad a emócie. Pripomína staršie diela bratov Coenovcov, či Fincherovho Zodiaca, naťahuje však stopáž na maximum, podobne ako aj divákove nervy, aby vyústila do vydareného konca, ktorý vás nenechá kľudnými.

Najlepšie mainstreamové filmy roku 2013

Ku koncu už len pripomenieme, že rebríček vznikol na základe hlasovania redaktorov a ide teda o subjektívny zoznam, s ktorým sa určite nebude mnoho ľudí zhodovať. Na čom by sme sa ale zhodnúť mohli je fakt, že sa Prisoners stali bezpochyby jedným z filmov roku a svoje kvality potvrdili aj "tradiční" režisérski machri Paul Greengrass a jeho dráma s Tomom Hanksom Captain Phillips a rivalitou naplnený Rush Rona Howarda. Nesklamal ani v mnohom originálny Alfonso Cuarón a jeho Gravity, či Peter Jackson so svojim pokračovaním putovania malého hobita Bilba. Radi by sme spomenuli aj filmy, ktoré sa do prvej desiatky tesne nedostali - výborná romantická komédia About Love, rafinovaný Trance, inteligentný a dobre zahraný Side Effects, príjemný a pozitívny Secret Life Of Walter Mitty, animovaný Frozen, či hororový Conjuring. Napriek tomu by sme radi vyslovili jednu myšlienku: Hollywood roku 2013 nepriniesol žiadny revolučný a po všetkých stránkach dokonalý film, ani film jemu podobný, čo sa dúfame s príchodom nového roka zmení. Alebo to možno všetkým vytreli Marty a Leo. Uvidíme.

Späť
Zdieľať
Diskusia