Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Domov

Ľudia

Skvelá gastronómia nie je bez skvelých ľudí.

Prevádzky Testy Recepty Ľudia
Články kategórie
Najnovšie
Najčítanejšie
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
refresher+
Odporúčané
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
15. 12. 2021 9:30
„Často dostávame otázku, prečo sme zákusky nedoniesli do detských domovov a podobne. Problém je, že z hľadiska hygieny aj zákona to nie je možné,“ hovorí Petra Tóthová, bývalá letuška a odborníčka na cake design.
Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky
refresher+
Odporúčané
Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky
9. 10. 2021 9:31
Michal Bažalík nám vo svojich vinohradoch rozpráva príbeh o tom, ako sa z amatéra môže stať úspešný vinár. Hrozno pestuje ekologicky a žije v spojení s prírodou.
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
refresher+
Odporúčané
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
1. 10. 2021 9:30
„Pamätám si, že som ako osemročný behal po tatranskom hoteli, kde sme s rodičmi dovolenkovali, a zamestnancom som hovoril, že raz tam budem riaditeľom. Napokon sa mi to vyplnilo,“ povedal pre Refresher.
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
6. 10. 2020 14:30
Mladý kuchár chce pomôcť gastronómii na Slovensku a učiť ľudí, ako variť bez odpadu.
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
4. 10. 2020 9:07
Mladá Prievidžanka ukazuje Slovákom, že vegáni nejedia len konáriky a kamene.
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
20. 9. 2020 17:41
Roman Kóňa má mäsiarstvo, avšak napriek tomu apeluje na klimatickú zodpovednosť. Mäso od slovenských farmárov neberie, nemá s nimi dobré skúsenosti. To a viac nám prezradil popritom, ako nám ugriloval steak.
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
26. 8. 2020 12:43
Predstavujeme vám ďalší zaujímavý príbeh úspešnej slovenskej gastro prevádzky. Quinsboro je označovaná za jednu z najlepších burgrární v Bratislave.
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
29. 7. 2020 9:51
Poďme naspäť do sveta špičkových šéfkuchárov, tentokrát so slovenským menom, ktoré túto profesiu v našich končinách úplne najviac spája so svetom celebrít. Hosťom čerstvej epizódy gastronomického podcastu Podgast je Martin Záhumenský.
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
14. 7. 2020 16:03
Svoje víno vyrábajú s láskou a nadšením. Vinárstvo z Modry je generačnou firmou, ktorá sa nebojí zmien.
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
6. 5. 2020 11:06
Lukáš Hesko patrí medzi najlepších slovenských šéfkuchárov. Pred svojim pôsobením v trnavskej reštaurácii Akademia žil v Štokholme. Tam varil v dvojhviezdičkovej reštaurácii Gastrologik, ktorá bola v tom čase 21. najlepšia reštaurácia na svete.
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
15. 4. 2020 14:07
Būcheck je najpopulárnejší brnenský food truck, za ktorým stojí párik zo slovenskej Šale. Ich jedlá sú takými hitmi, že sa na ne stoja dlhé rady ešte pred otvorením a vypredaní sú často do niekoľkých hodín. Čomu vďačia za svoj úspech?
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
8. 4. 2020 9:28
Hosťom najnovšej časti Čojeho Podgastu je jeden z najznámejších slovenských someliérov Tomáš Šajgal. Pôsobil v jednej z najlepších slovenských reštaurácii Fou Zoo a má vycibrený jazyk nielen na víno, destiláty ale dokonca aj vodu.
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
25. 3. 2020 12:03
Martina „Stvory z kuchyne” je známa slovenská foodblogerka, ktorá sa venuje pečeniu a vareniu nielen chutných, ale aj nádherných koláčov a jedál. Tie si potom fotí na Instagram a robí to tak dobre, že túto záľubu rýchlo povýšila na profesiu a dnes pracuje
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
18. 3. 2020 12:03
Peter Janičina rozbiehal bistro u Kubistu a s ním aj gastrohnutie, ktoré zmenilo Bratislavu na metropolu skvelého jedla. Neskôr pôsobil v Roxore a dnes rozbieha Shpaizu.
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
4. 3. 2020 15:12
Ako každú stredu, opäť je tu nová časť Podgastu o jedle a iných dobrotách. Hosťom aktuálnej časti je popredný slovenský mäsológ a remeselný mäsiar Roman Kóňa. Jeho stejky sú najlepšie v Bratislave, no on vám rád vysvetlí, prečo je v podstate takmer vegán.
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
19. 2. 2020 15:03
Tento týždeň Čoje vo svojom Podgaste vyspovedal sous chefa jedného z najlepších bratislavských podnikov Iasai Samira al Zafariho.
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
12. 2. 2020 15:00
Tento týždeň si Čoje pozval do Podgastu kuchárskeho nomáda Michala Kordoša. Nie je šéfkuchárom v žiadnom konkrétnom podniku, no môžete si ho zavolať k sebe domov a on vám navarí priamo vo vašej kuchyni.
Muž provokoval vegánov. Počas ich protestu sa zahryzol do krídeliek z KFC
Muž provokoval vegánov. Počas ich protestu sa zahryzol do krídeliek z KFC
15. 12. 2019 8:42
Svoj názor na vegánsky protest vyjadril po svojom.
Kde si dáš v Košiciach najlepšiu matchu? Ochutnal som Take It, The MatCha, Nico a Saint (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Kde si dáš v Košiciach najlepšiu matchu? Ochutnal som Take It, The MatCha, Nico a Saint (Reportáž)
18. 8. 2025 17:00
Košice sú súčasťou kvalitnej matcha scény. Na základe odporúčaní čitateľov Refresheru sme šli do 4 podnikov a porovnali cenu, prístup a kvalitu.
Samo pečie v Kolumbii slovenské trdelníky: Domácim chutí škoricovo-jablkový, pýtajú sa, či som z Československa (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Samo pečie v Kolumbii slovenské trdelníky: Domácim chutí škoricovo-jablkový, pýtajú sa, či som z Československa (Rozhovor)
22. 3. 2025 7:30
Ako sa dostal z Prievidze k pečeniu trdelníkov v Kolumbii?
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
31. 3. 2025 19:30
Agát každú nedeľu navarí na celý týždeň. Jedlo si krabičkuje.
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
20. 3. 2025 19:30
Čo ma v reštaurácii najviac zaskočilo?
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
11. 4. 2025 19:00
Takto to v Javorine vyzeralo krátko pred odvysielaním epizódy v televízii.
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
13. 4. 2025 8:30
Návšteva akejkoľvek prevádzky z nášho zoznamu ťa rozhodne nesklame.
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
19. 10. 2023 12:00
Aj medzi variacimi a pečúcimi foodblogermi existuje kategória OG. Láska v hrncoch tvoriaca zaujímavé recepty od roku 2012 spadá do tejto kategórie.
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
21. 12. 2023 14:30
Posledný Podgast tohto roka je tu, opäť ide o vianočný špeciál nahrávaný naživo pred divákmi Vianočnej tržnice, špeciálnej akcie Urban Marketu v Starej tržnici.
O čom budú ďalšie časti The Last of Us? Pribudnú šokujúce úmrtia hrdinov, transrodová postava a nové druhy infikovaných
refresher+
Odporúčané
O čom budú ďalšie časti The Last of Us? Pribudnú šokujúce úmrtia hrdinov, transrodová postava a nové druhy infikovaných
3. 5. 2025 17:00
2. séria The Last of Us sa ešte len začína. Divákov čakajú bolestivé a emotívne zvraty, akčné scény, nové druhy infikovaných a celkom nové príbehy, ktoré neboli ani v hrách.
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
25. 4. 2024 13:30
Chef Tomek varí v podniku Mäso od Romana a znalci bratislavskej gastronómie jeho legendárne tanierové jedlá poznajú a milujú.
Slovenskom sa šíri trend netradičných pízz. Ochutnal som dubajskú, kapustovú, bolonskú, kebabovú a brusnicovú pizzu (TEST)
refresher+
Odporúčané
Slovenskom sa šíri trend netradičných pízz. Ochutnal som dubajskú, kapustovú, bolonskú, kebabovú a brusnicovú pizzu (TEST)
1. 6. 2025 17:00
Prečo sa niekto rozhodol dať na pizzu čokoládu alebo kyslú kapustu?
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
26. 2. 2025 7:30
Podnikať v gastre sa rozhodla preto, lebo má rada jedlo a prácu s ľuďmi.
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
17. 9. 2024 12:30
Vadilo by vám, ak by som si tu povysávala? Môžem vám prosím priniesť účet, už by som si chcela urobiť uzávierku. Prosby čašnícky a jazda v reštauračnom vozni slovenských železníc boli skutočne jedna veľká jazda. Začítaj sa do našej reportáže.
Markizácky šéfkuchár Martin Novák skončil v nemocnici. Čaká ho operácia
Markizácky šéfkuchár Martin Novák skončil v nemocnici. Čaká ho operácia
18. 6. 2024 9:23
„Toto musí ísť zo mňa preč. Zajtra sa ide na to, dnes ešte takto oddychujem,“ vraví šéfkuchár.
Ako sa z kapra stala vianočná tradícia, ktorá dnes rozdeľuje spoločnosť: Pre niekoho týranie zvierat, pre iných vianočný must have
refresher+
Odporúčané
Ako sa z kapra stala vianočná tradícia, ktorá dnes rozdeľuje spoločnosť: Pre niekoho týranie zvierat, pre iných vianočný must have
7. 12. 2024 9:30
„Odkedy som sa narodil, sme mali každé Vianoce klasika kapra. Týždeň už bol vo vani, chcel som sa s ním dokonca kúpať. Potom ho oco zabil, vypitval, mamka ho naložila do mlieka a potom v trojobale vypražila,“ znie realita od čitateľa Lukáša.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
Toto sú najlepšie reštaurácie a šéfkuchári na Slovensku. Prestížny Gault&Millau udelil medzinárodné ocenenia
Toto sú najlepšie reštaurácie a šéfkuchári na Slovensku. Prestížny Gault&Millau udelil medzinárodné ocenenia
3. 6. 2025 7:56
Prestížny gastronomický sprievodca Gault&Millau včera rozdával čiapky a ocenil najlepšie reštaurácie na slovenskej gastro scéne. Na rozdiel od Michelin hviezd Gault&Millau udeľuje „Toques“ – čiapky, ktoré slúžia ako symbol uznania.
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
refresher+
Odporúčané
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
6. 2. 2024 16:30
Paul Delrez, Matty Matheson či Laurent Dagenais. Títo odborníci ti poskytnú nekonečné množstvo inšpirácie. Stačí, ak budeš pozorne sledovať ich prácu.