Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Ľudia

Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)

Refresher navštívil novú vináreň Tomáša Šajgala, jedného z najlepších someliérov na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo si myslí o vínach za 3,50 eura, prečo neuznáva pojem „naturálne víno“ a aké víno sa hodí k sviečkovej či haluškám.

Ema Stanovská
21. 1. 2023 14:30 Čas čítania: 7:54
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
Gastro - Ľudia
0
Ema Stanovská
21. 1. 2023 14:30
Čas čítania: 7:54

Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)

Refresher navštívil novú vináreň Tomáša Šajgala, jedného z najlepších someliérov na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo si myslí o vínach za 3,50 eura, prečo neuznáva pojem „naturálne víno“ a aké víno sa hodí k sviečkovej či haluškám.

Ema Stanovská
21. január 2023, 14:30
Čas čítania: 7:54
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Raz som musel v michelinskej reštaurácii napárovať vína k sviečkovej, treske s fliačkami s tvarohom a bryndzovým haluškám. Keď zahraničnej návšteve dáte bryndzové halušky a dostane – to hovorím s nadsadením – teplý smradľavý syr, je to pre nich utrpenie. Výber vín bol preto náročná úloha,“ hovorí Tomáš Šajgal, jeden z najlepších someliérov na Slovensku a majiteľ vlastnej distribučnej spoločnosti na vína.

 

Počas svojho kariérneho života pôsobil v bratislavskej panázijskej reštaurácii Fou Zoo aj hoteli Kempinski, v Nórsku varil prvé európske šumivé saké, na Jamajke dával someliérske tréningy a v Devíne mal na starosti vznik najväčšej vínnej pivnice na Slovensku. Americký magazín Wine Spectator mu udelil ocenenie za stavbu vínnej karty, kde bolo 450 druhov vína. 

 

Tomáš Šajgal hovorí, že dobrý someliér by mal vedieť odhadnúť, či je hosť ochotný dať za fľašu 20 eur alebo 800 eur.
Tomáš Šajgal hovorí, že dobrý someliér by mal vedieť odhadnúť, či je hosť ochotný dať za fľašu 20 eur alebo 800 eur. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Nedávno si v Bratislave otvoril vlastnú vináreň Mad wines priamo uprostred kancelárskej štvrte Mlynské nivy. Je to jediná prevádzka v meste, kde si môžeš dať na pohár viac ako 150 druhov vína. Vináreň funguje ako komunitný priestor, ktorý spája to najlepšie z najlepšieho – remeselné vína, legendárne mäsiarstvo Mäso od Romana, vychýrené kváskové pekárne, ale aj slovenských stolárov, elektrikárov či umelcov.

V Refresheri mapujeme nové zaujímavé gastroprevádzky. Pridaj sa k nám a sleduj sekciu Gastro, aby ti nič neušlo. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, aby si získal prístup ku všetkým článkom.

 

Dokážeš pri prvom pohľade na človeka odhadnúť, aké víno by asi chcel?

Snažím sa. Ale dôležitejšie je, že ho viem potom prehovoriť na to, čo mu chcem dať ja. (úsmev) Nie je majstrovstvo odhadnúť človeka, ale cez emócie mu predať víno, ktoré je dobré. V rámci svojej profesie robím aj tréningového manažéra a mladších someliérov učím, aby si na mužoch všímali golier, nechty, oholenie, rukávy, topánky, šnúrky... všetko. Na základe toho by mali byť schopní posúdiť, či hosť bude ochotný dať za fľašu 20 eur alebo 800 eur. Funguje to, len to treba trénovať a aplikovať.

 

Platí rovnaký princíp aj pri ženách?

To je náročnejšie, lebo naša spoločnosť funguje tak, že poväčšine platí muž. Ženám skôr chceme splniť všetko, čo im na očiach vidíme – bez nejakých princípov. 

 

„Stôl, na ktorom je veľa vína, ale žiadne jedlo, je ako film bez zvuku. Človek si ho neužije,“ hovorí Tomáš Šajgal.
„Stôl, na ktorom je veľa vína, ale žiadne jedlo, je ako film bez zvuku. Človek si ho neužije,“ hovorí Tomáš Šajgal. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Od roku 2009 sa venuješ párovaniu jedla s vínom. Čím všetkým sa pri tom riadiš?

Zlé víno vie pokaziť jedlo, večer aj náladu. Je to veľmi nebezpečné. Vo vzdelaní o párovaní je veľká medzera, lebo niečo sa naučíme v škole, niečo na kurzoch, ale prax je aj tak najlepšia. Ako someliér musím zohľadňovať tie najjemnejšie nuansy – ročník vína, podnebie pri pestovaní hrozna, omáčku v pokrme, atmosféru eventu. Ak je to garden-párty, dávam sviežejšie vína, aj tie červené budú ľahšie. Keď je zima a akcia sa koná na horskej chate, použijem červený Dunaj so 14 – 15 % alkoholu.

 

Je pravda, že k bielemu mäsu ide vždy biele víno a k červenému červené?

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129401 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je pravda, že k bielemu mäsu ide vždy biele víno a naopak.
  • Či môžeme v supermarkete kúpiť dobré a lacné víno.
  • Koľko aditív obsahujú lacnejšie vína, prečo sa neuvádzajú na etikete a ktoré sú najhoršie.
  • Aké víno sa hodí k pikantným jedlám, k sviečkovej či haluškám.
  • Či už sa Tomášovi stalo, že nevedel nakombinovať víno k jedlu.
  • Akých „vínových hriechov“ sa najčastejšie dopúšťame.
  • Či má rád varené víno.
  • Čo ochutnáš v jeho novej vinárni Mad wines.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.