Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
25. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 10:36
Ema Stanovská

Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)

Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)
Zdroj: archív Veroniky Beskydiarovej
GASTRO ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Chcem ľuďom ukázať, že ženy síce rady varia, ale jedlo si aj rady vychutnávajú,“ hovorí víťazka šou Masterchef Česko Veronika „Besky“ Beskydiarová.

Veronika „Besky“ Beskydiarová je kuchárka, pekárka a víťazka vlaňajšej kuchárskej šou Masterchef Česko. Jej manažérom a mentorom je známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich. Tento rok sa umiestnila v rebríčku najvplyvnejších ľudí do 30 rokov Forbes 30 pod 30. Už niekoľko rokov žije v Prahe. V súčasnosti pripravuje kuchársku knihu Varíme nebesky a vlastnú kuchársku šou.

„Besky“, ako ju volá väčšina ľudí, chce ľuďom ukázať, že ženy síce rady varia, ale jedlo si aj rady vychutnávajú. Sama o sebe hovorí, že je „ohnivá Slovenka“, a svoju vášeň a ženskosť chce „naservírovať“ na tanieri – samozrejme, v peknom outfite.

Besky je víťazka kuchárskej šou Masterchef, ktorá sa v Česku teší mimoriadnej obľube.
Besky je víťazka kuchárskej šou Masterchef, ktorá sa v Česku teší mimoriadnej obľube. Zdroj: archív Veroniky Beskydiarovej

V Refresheri ti prostredníctvom rozhovorov predstavujeme aj menej známe tváre a osobnosti slovenskej scény, ktoré by si mal podľa nás poznať. Viac podobných článkov nájdeš v kategórii Osobnosti – Slovensko. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, získaš vďaka tomu prístup ku všetkým článkom.

Odporúčané
Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) 26. marca 2024, 12:30

Narodila si sa v Nórsku, v Bratislave a Prahe si študovala marketing a manažment. Ako vznikla tvoja vášeň k pečeniu, vareniu a jedlu všeobecne?Rodičia mi už od malička ukazovali mnohorakosť sveta cez gastronómiu a rôzne kultúry – vďaka nim som zisťovala, že nie všetko je len o zemiakoch a múke. Precestovali sme veľa ázijských krajín a už ako malá som ochutnala napríklad kung-pao či kuracie satay. Mama sa ich potom doma snažila napodobniť, no keďže nebol internet, používala na to len svoju pamäťovú stopu. Trávili sme preto veľa času v kuchyni a ja som si uvedomila, že to nie je len o jedle, ale aj o tom rituáli a emócii, ktorá sa s ním spája.


Ty si sa však vydala na cestu cukrárky a začala si robiť torty.Bavilo ma piecť pre iných, no nechcela som robiť klasické a marcipánové torty. To bol prvý impulz, a preto som sa o to začala zaujímať viac. Bola som samouk, pretože nik z mojej rodiny k pečeniu neinklinoval, a tak som sa nemala od koho učiť. Celá moja rodina si myslela, že mi „preplo“. Robilo mi preto radosť zdieľať svoje výtvory s ostatnými a ľudia ma chválili – no čo z toho? Objednávky neprichádzali a nevedela som to posunúť na vyššiu úroveň. 

„Došlo mi, že môžem byť aj špičková, ale v tejto dobe veľkej konkurencie je ťažké preraziť,“ hovorí nadaná cukrárka.
„Došlo mi, že môžem byť aj špičková, ale v tejto dobe veľkej konkurencie je ťažké preraziť,“ hovorí nadaná cukrárka. Zdroj: archív Veroniky Beskydiarovej


Spravila som si preto rekvalifikačný kurz. Bola to štvormesačná škola, kde sme čerpali múdrosti z videí z 80. rokov. Učili sme sa punčové rezy, veterníky, žiadna sláva to nebola. Na konci som dostala papier, že si môžem otvoriť prevádzku, ale zistila som, že nemám klientelu. Došlo mi, že môžem byť aj špičková, ale v tejto dobe veľkej konkurencie je ťažké preraziť. Aj preto potom prišiel Masterchef.


Vraj pôvodne tam mala ísť tvoja mama, no odmietla, tak si šla ty.Prvotný impulz bol lockdown – bolo to temné obdobie, nevedeli sme, čo s nami bude, a v tom čase sa začali kastingy do novej série. Sedela som u rodičov a sledovala mamu, ako vypráža karfiol alebo niečo podobné. Keď som ju videla, zahlásila som: „Tebe to v tej kuchyni tak svedčí, prihlásim ťa tam!“ Je to naša obľúbená šou, v Česku to veľmi fičí a chcela som si nájsť „obetného baránka“, ktorý by mi ukázal zákulisie. Mama, samozrejme, odmietla a potom mi došlo, že toto môže byť reálne cesta, ako ukázať, že niečo viem.


Čo zo zákulisia ťa prekvapilo?Ja som čakala, že za nás občas aj niekto uvarí. (smiech) Alebo že tam bude nejaká výpomoc. Človek sa tam stretáva so surovinami, ktoré skutočne nikdy nevidel. Keď sme varili v michelinskej reštaurácii, mali sme k dispozícii recepty, ale v ostatných výzvach sme na to boli úplne sami, mali sme len svojich mentorov. Okrem toho ma prekvapilo, aká extrémne veľká je táto šou, stojí za ňou asi 120-členný tím.

Víťazstvo v obľúbenej šou bolo pre Veroniku splnenie sna.
Víťazstvo v obľúbenej šou bolo pre Veroniku splnenie sna. Zdroj: archív Veroniky Beskydiarovej


Aký bol pre teba najstresujúcejší moment celej šou?
Kasting. Človek si na dávku adrenalínu časom zvykne, ale vtedy som sa cítila ako káčatko hodené do vody pred milión kamier. Tam som pochopila, že môžem byť akokoľvek dobrá, ale keď sa zapne červené svetielko na kamere, je to úplne iný pocit a človek všetko zabudne.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Na kastingu som pripravovala thajské karí, ktoré viem urobiť aj námesačná. Ale len čo sa okolo mňa zapli tri kamery a pľacový režisér so mnou začal viesť rozhovor, cítila som extrémny stres. Variť, sústrediť sa, komunikovať a ešte popritom odpovedať na otázky nie je jednoduché.


Čo sa ti odohrávalo v hlave tesne po vyhlásení výsledkov?Finále bolo veľmi napínavé, ale ja som celý čas stála nohami pevne na zemi, pretože som vedela, že sú tam dve baby, ktoré sú lepšie ako ja. Až do momentu, keď pán Kašpárek (Radek Kašpárek, jeden z členov poroty a šéfkuchár michelinskej reštaurácie Field, pozn. red.) povedal tú vetu: „Budúcim Masterchefom roka 2021 sa stáva…“ Potom prišla asi dvojminútová pauza a vtedy mi prvýkrát napadlo: „Čo ak povie moje meno?“ To víťazstvo som tak strašne nečakala, že ma skoro porazilo od šťastia a zadosťučinenia. Bolo to neuveriteľné splnenie sna a zároveň obrovský pocit zodpovednosti.

Na stáži v michelinskej reštaurácii nosila rondón, najradšej má však šaty.
Na stáži v michelinskej reštaurácii nosila rondón, najradšej má však šaty. Zdroj: archív Veroniky Beskydiarovej


Keď už sme pri zodpovednosti, na čo si využila výhru zo súťaže – milión českých korún (okolo 50-tisíc eur)?

Začala som tvoriť kuchársku knihu, ktorá je v procese už viac ako pol roka. Veľká časť investície padla na plánovaný web spojený s e-shopom, do domácnosti som si kúpila thermomix a sous vide varič. Stále však hovorím, že sú to peniaze z neba, preto sa k nim snažím správať veľmi zodpovedne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120081 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké to bolo zažiť prvú brigádu v michelinskej reštaurácii.
  • Ako sa jej spolupracuje so Zdeněkom Pohlreichom a či je na ňu prísny.
  • Ako vníma rozdiely medzi slovenskou a českou gastronómiou.
  • Prečo nosí na každom kuchárskom kurze šaty.
  • Ktoré pražské reštaurácie a cukrárne by si podľa Besky určite nemal vynechať.
  • Ktorý „vtipný“ recept Besky odporúča na chvíle, keď sa ti nechce variť.
Domov
Zdieľať
Diskusia