Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 5. 2. 2023 meniny má Agáta

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Nachádzaš sa na REFRESHER NEWSNa spravodajskom webe, kde nájdeš správy modernej generácie. Ak chceš prejsť na lifestylový obsah, klikni sem.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Rozhovory

Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre

Peter Duranský je prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdičku. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké zmeny čakajú luxusné reštaurácie, ako rakúska vláda podporuje gastro a čo si myslí o zatvorení najlepšej reštaurácie sveta Noma.

Martina Havranová
24. 1. 2023 12:30 Čas čítania: 5:24
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
0
Martina Havranová
24. 1. 2023 12:30
Čas čítania: 5:24

Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre

Peter Duranský je prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdičku. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké zmeny čakajú luxusné reštaurácie, ako rakúska vláda podporuje gastro a čo si myslí o zatvorení najlepšej reštaurácie sveta Noma.

Martina Havranová
24. január 2023, 12:30
Čas čítania: 5:24
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Peter Duranský je šéfkuchárom viedenskej reštaurácie Das Loft a zároveň prvým Slovákom, ktorý dostal michelinskú hviezdičku. Podľa jeho slov koncept fine-dining prechádza mnohými zmenami a pomaly sa upúšťa od sústredenia na využívanie luxusných surovín. 


Gastro prechádza náročným obdobím, keď ho najskôr trápila pandémia, teraz vysoká inflácia a posledné roky čelí nedostatku personálu. „Myslím, že v budúcnosti bude úplne bežné, že reštaurácie si vyberú, či budú obedový alebo večerný koncept. Prípadne budú štyri dni otvorené a následne tri dni zatvorené, alebo naopak‚“ prezrádza v rozhovore. 

 

Na Refresheri ti pravidelne predstavujeme inšpiratívnych ľudí, ktorí dosiahli výnimočné úspechy. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.


Ako sa dotkla inflácia reštaurácií s konceptom fine-dining? 

Samozrejme sme museli situáciu prehodnotiť a pristúpiť k nejakému zdražovaniu. Snažíme sa to robiť mierne, nie nejako progresívne a nárazovo. Ekonomickejšie sa dá fungovať aj pri zostavovaní samotného menu. 

 

Šéfkuchár reštaurácie Das Loft Peter Duranský.
Šéfkuchár reštaurácie Das Loft Peter Duranský. Zdroj: archív Petra Duranského


Jednou z ciest je napríklad nahradenie alebo obmedzenie používania istých drahých položiek z menu. Tento spôsob sme začali využívať už skôr, ako začala rásť pandémia. Navyše sa v tomto smere zmenili aj požiadavky zákazníkov. Už to nie je tak ako kedysi, že ak človek prišiel do luxusnej reštaurácie, chcel homára. 


Ktoré luxusné suroviny sú na ústupe a ktoré, naopak, sa stávajú obľúbenejšími?

Môžem hovoriť za našu reštauráciu, pretože si myslím, že je to dosť individuálne. Prestali sme pracovať s morskými rybami a zamerali sme sa na lokálnych producentov. Naopak, omnoho viac pracujeme napríklad s vnútornosťami. V menu máme stále aj nejaké luxusné kúsky mäsa ako napríklad wagyu, ale využívame ich oveľa menej ako kedysi.

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129340 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí Peter Duranský o zatvorení najluxusnejšej reštaurácie sveta Noma?
  • Čo všetko musí splniť reštaurácia, ktorá chce získať michelinskú hviezdu?
  • Ako môžu reštaurácie vyriešiť nedostatok personálu?

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: archív Petra Duranského
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy rozhovory
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.