Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
27. mája 2021 o 9:36
Čas čítania 1:48
Tímea Krauszová

Odkiaľ sa rozšíril covid? Vedci sa vrátili k teórii o úniku z laboratória, nemusí to byť hoax

Odkiaľ sa rozšíril covid? Vedci sa vrátili k teórii o úniku z laboratória, nemusí to byť hoax
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Stále nie je jasné, či unikol z laboratória alebo nie.

Americký prezident Joe Biden podľa CNN nariadil prešetriť pôvod koronavírusu. Tamojšia informačná služba má 90 dní na to, aby pre neho pripravila novú správu. Jednou z teórií je opäť únik z laboratória vo Wu-chane, ktorý ešte v minulom roku spomínal exprezident Donald Trump.

Vtedy ho väčšina vedeckej spoločnosti odsúdila ako hoax, no vzhľadom na nepresvedčivú správu z wuchanského laboratória chcú túto možnosť overiť ešte raz. Čína naďalej trvá na svojom stanovisku: podľa jej vyšetrovania sa vírus rozšíril prirodzene a preskočil zrejme z nejakého zvieraťa na človeka.

O nových zisteniach priniesli informácie reportéri z Wall Street Journalu a zo CNN Reportingu.

Odporúčané
Koronakríza vytvorila viacero príležitostí. Vidím veľký potenciál v investovaní do private equity, hovorí riaditeľka J&T Banky Koronakríza vytvorila viacero príležitostí. Vidím veľký potenciál v investovaní do private equity, hovorí riaditeľka J&T Banky 26. mája 2021 o 16:30

Vírus z laboratória?

Nové informácie médií, ako aj poznámky od Anthonyho Fauciho, Bidenovho hlavného poradcu v oblasti zdravotníctva, naznačujú, že informácia o víruse uniknutom z laboratória nemusí byť hoax. V pôvodnej správe vedcov, ktorí navštívili Wu-chan aj spomínané laboratórium, sa jej venujú podľa Denníka N len na štyroch stranách z viac ako tristo. Americký kongres preto tlačí na podrobnejšie prešetrenie tejto možnosti.

Podľa zistení WSJ v novembri 2019 (o mesiac skôr, než sme o koronavíruse počuli po prvýkrát) sa nakazili vedci z wuchanského laboratória a skončili v nemocnici. Ich príznaky sa podobali tomu, čo dnes už označujeme ako covid-19, no mohlo ísť aj o iné respiračné ochorenie. Dôkaz o tom, že to bol koronavírus, nemajú a zdroje amerického denníka sa nevedia zhodnúť, nakoľko je táto informácia dôveryhodná.

Čínske úrady popierajú, že by sa ich úradníci vôbec niečím nakazili. Správy o možnom úniku čínske ministerstvo zahraničia označilo za nepravdivé a prehnané tvrdenia. 

Odporúčané
Toto je 6 internetových hackov na porazenie alergie. Imunologička nám prezradila, ktoré z nich naozaj fungujú Toto je 6 internetových hackov na porazenie alergie. Imunologička nám prezradila, ktoré z nich naozaj fungujú 26. mája 2021 o 9:30

Vyšetrili pôvod vírusu za tri hodiny?

Druhou možnosťou je, že koronavírus sa rozšíril prirodzene, prešiel z nakazeného zvieraťa na človeka. Nikto však nevie naisto, z akého zvieraťa. Takto znie aj oficiálny záver pôvodného vyšetrovania.

Pôvodne vyšetrovali zdroj covidu vedci zo Svetovej zdravotníckej organizácie. V inštitúte vo Wu-chane mohli byť len tri hodiny. Nemohli sa pozrieť do denníkov zamestnancov ani do iných záznamov.

Ako upozorňuje aj Washington Post, hypotéza o úniku z laboratória mohla byť čiastočne označovaná za hoax aj pre politické implikácie. Ak vírus unikol z laboratória, neznamená to, že ho upravili a vypustili úmyselne. Uniknúť totiž mohol aj omylom. Od začiatku sa však ozývajú hlasy, ktoré vírus označujú za biologickú zbraň.

„Je kľúčové vedieť, ako vznikol covid-19, pre formovanie globálnych stratégií na zmiernenie rizika budúcej epidémie,“ napísali poprední vedci vo svojom liste v magazíne Science. Zhodujú sa na tom, že obe možné teórie o pôvode najhoršej pandémie v poslednom storočí neboli dostatočne zvážené a nedajú sa preto vylúčiť. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Už po zverejnení záverov z vyšetrovania ho šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus označil za nedostatočné. WHO preto chce dodatočné prešetrenie; spolu s tlakom z USA má táto žiadosť podporu EÚ aj Británie. Čína však má právo takéto rozhodnutie vetovať, keďže jedno vyšetrovanie už prebehlo. Kompletnú správu z mája 2021 si môžeš prečítať tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia