Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2021, 19:20
Čas čítania 0:49
Kamila Šebestová

Vedci z WHO vybrali najpravdepodobnejšiu príčinu vzniku koronavírusu

NEWS
Uložiť Uložené

Vírus spôsobujúci ochorenie covid-19 pravdepodobne pochádza z netopierov, na človeka sa však mohol preniesť cez ďalšie živočíchy.

Medzinárodný tím vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie skúmal štyri hypotézy o pôvode koronavírusu. Na prvú priečke v stupnici pravdepodobnosti umiestnili teóriu o prenose vírusu na človeka prostredníctvom ďalšieho živočícha


Podľa CNN Prima News označujú vedci z WHO za vysoko nepravdepodobný scenár, že by vírus unikol z laboratória. Ako jednu z možností takisto uvádzajú prenesenie koronavírusu do Číny s dodávkou mrazených potravín. 

K najpravdepodobnejšej verzii o prenose koronavírusu živočíchmi dodávajú, že jeho nález bol potvrdený najmä u netopierov. Veľmi podobné vírusy boli však objavené aj u šupinavcov, noriek a mačiek. Aj tieto zvieratá môžu byť podľa WHO prenášačmi koronavírusu.

Podľa CNN Prima News niektorí experti tvrdia, že sa vírus preniesol na ľudí na trhovisku v čínskom Wu-chane, kde predávali exotické zvieratá. Túto teóriu čínska vláda spochybňuje a hovorí o prenose vírusu zo zahraničia.

Správa WHO o príčinách koronavírusu bola zatiaľ publikovaná len v podobe konceptu, informácie sa preto môžu ešte zmeniť. Štúdia vychádza z tohtoročného skúmania tímu Svetovej zdravotnej organizácie v Číne. Podľa CNN Prima News to viedlo k dohadom, že sa čínska strana mohla pokúšať ovplyvniť túto štúdiu, aby sa vyhla obvineniu, že spôsobila pandémiu.

Na podobe finálneho dokumentu sa musia zhodnúť experti z WHO aj z Číny.

Podľa šéfa tímu WHO Petra Bena Embarka by mohla byť finálna správa pripravená na zverejnenie už o niekoľko dní. 

Odporúčané
Vedcom Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorí vyšetrujú pôvod koronavírusu, Čína nedovolila vstup do krajiny Vedcom Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorí vyšetrujú pôvod koronavírusu, Čína nedovolila vstup do krajiny 6. januára 2021, 15:16
Domov
Zdieľať
Diskusia