Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
22. mája 2021 o 8:03
Čas čítania 1:09
Viktor Kniš

Za najdrahší pozitívny antigénový test zaplatilo Slovensko 75-tisíc eur. Ktoré momky zarobili milióny eur na testovaní?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Plošné testovanie antigénovými testami je minulosťou. Na „atómovku“ Igora Matoviča sa nebude spomínať v dobrom aj pre vyčíslené náklady.

Plošné testovanie antigénovými testami je nápad z októbra 2020, ktorý predstavila vláda Igora Matoviča. Podarilo sa zorganizovať len jednu trojvíkendovú akciu, neskôr expremiér využíval tému na útoky na koaličného partnera.

Aj keď podľa Matoviča Richard Sulík niekoľko týždňov nenakúpil testy, celkovo Slovensko za antigénové testovanie zaplatilo viac ako 110 miliónov eur, informuje Nadácia Zastavme korupciu.

Mimovládna organizácia poukazuje v rámci svojich zistení aj na možné podvody, ktoré súviseli najmä s mobilnými odbernými miestami. Tie vytvorili súkromníci na základe podmienok vlády, pričom dlhodobo sa hovorí o tom, že prevádzkovanie MOM môže byť pre tých vynaliezavejších výnosným biznisom. NZK tvrdí, že sa našli aj takí, ktorí si dokázali znížiť náklady porušovaním uznesení. 

Ministerstvo zdravotníctva mobilné odberné miesta kontrolovalo, celkovo vykonali až 400 rôznych obhliadok. ,,Pokuty boli udelené spolu v 61 prípadoch a v celkovej sume 19-tisíc eur,“ povedalo nadácii ministerstvo. 

Odporúčané
V strane Za ľudí sa chystá výmena šéfky, Remišovú môže vystriedať Kolíková. Konflikt v strane graduje V strane Za ľudí sa chystá výmena šéfky, Remišovú môže vystriedať Kolíková. Konflikt v strane graduje 21. mája 2021 o 14:24

Minimálne v posledných troch mesiacoch začala verejnosť značne pochybovať o tom, či sú nové formy plošného testovania implementované do covid automatu efektívne. 

Ukázalo sa tiež, že kým vo vrcholnej fáze druhej vlny pandémie nás stálo vyhľadanie jedného pozitívneho pár desiatok eur, so zlepšujúcou sa situáciou boli náklady neúnosné. „Kým 17. februára nás nájdenie jedného pozitívneho v Hlohovci stálo približne 59 eur, 1. mája v Nitre to bolo rekordných 75-tisíc,“ informuje Nadácia Zastavme korupciu. 

Antigénové testy majú podľa odborníkov zmysel najmä na miestach s vysokým výskytom nákazy. Podľa nového covid automatu sa bude plošne testovať už len na miestach, ktoré odborníci zadefinujú ako ohniská. 

Nadácia Zastavme korupciu odhaduje aj zárobky najväčších prevádzkovateľov MOM. Najviac podľa nej zarobila spoločnosť Váš lekár. Tá prevádzkuje 23 mobilných odberových miest, ktoré celkovo priniesli do účtovníctva príjem vo výške 2 875 000 eur. Aj dvojmiliónových spoločností je hneď niekoľko. Sú medzi nimi DZS M. K. Trans a SlovakTransLine aj RMHC 1 a Royal Medicine Health Care. Ďalších 11 firiem zarobilo na prevádzkovaní MOM viac ako 1 milión eur. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia