Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021, 14:24
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

V strane Za ľudí sa chystá výmena šéfky, Remišovú môže vystriedať Kolíková. Konflikt v strane graduje

POLITIKA MÁRIA KOLÍKOVÁ VERONIKA REMIŠOVÁ ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Viacerí členovia Za ľudí žiadajú zvolanie snemu strany, kým preferencie padajú k štyrom percentám.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová poslala svojim kolegom – členom strany zakladateľa Andreja Kisku – e-mail, v ktorom konštatuje, že vníma snahy o odvolanie. „Osobné ambície Márie Kolíkovej na funkciu predsedníčky strany sa nemôžu riešiť za cenu likvidácie obrazu strany Za ľudí v médiách,“ píše Veronika Remišová v liste, ktorý má redakcia Refresheru k dispozícii. 

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková včera povedala, že by bolo vhodné zvolať čo najskôr snem, na ktorom by sa volil nový predseda strany.

Odporúčané
Heparínový vrah bral pacientov „kus od kusa“. „Neprestal som s tým, pretože mi to prechádzalo,“ povedal Heparínový vrah bral pacientov „kus od kusa“. „Neprestal som s tým, pretože mi to prechádzalo,“ povedal 18. mája 2021, 9:30

Zvolanie snemu podporujú aj niektorí poslanci Za ľudí, medzi nimi Vladimíra Marcinková či Tomáš Lehotský, u ktorého stratila predsedníčka Veronika Remišová dôveru. Šéfka poslaneckého klubu a podpredsedníčka strany Jana Žitňanská nechce komentovať vnútrostranícke záležitosti.


„Myslím si, že s ohľadom na situáciu, v akej sa strana nachádza, by sme to mali urobiť,“ reagovala Kolíková na otázku, či by podporila zvolanie snemu, na ktorom by sa volil nový predseda strany. Snem by mal byť podľa nej čo najskôr, „pretože by to pomohlo k stabilite a jednote strany“.

Ministerka nechcela komentovať, či Remišová plní funkciu líderky dostatočne. „Toto sú otázky, pri ktorých je na mieste, aby sme diskutovali vnútri strany,“ reagovala.

Veronika Remišová
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Za aj proti

„Potrebujeme v strane spraviť vnútornú súťaž o to, s akou víziou sa bude strana ďalej uberať a uchádzať o priazeň voličov. Leadership, ktorý strane ponúka predsedníčka Veronika Remišová, sa mi vzhľadom na preferencie a aktuálnu vypätú politickú situáciu ukazuje ako nedostatočný,“ skonštatovala Marcinková s tým, že v demokratickej strane nie je nič neštandardné na tom, že členovia volajú po sneme v čase, keď by strana mohla v politickej konkurencii rásť výraznejšie.

Odporúčané
Veronika Remišová: Zatiaľ neviem, či sa spojíme s Mikulášom Dzurindom (Rozhovor) Veronika Remišová: Zatiaľ neviem, či sa spojíme s Mikulášom Dzurindom (Rozhovor) 11. októbra 2022, 12:30

Pripustila, že jedným z legitímnych riešení je zmena lídra. Zatiaľ podľa vlastných slov nevie, kto by sa prihlásil do súťaže. Ak by tak urobila Kolíková, bola by rada. O poste predsedníčky Marcinková neuvažuje, uchádzala by sa však o post v predsedníctve strany.

Strana podľa Žitňanskej diskutuje o svojej budúcnosti, no nechce to komentovať. „Myslím si, že veci, ktoré si chceme vydiskutovať, si vydiskutujeme vnútri,“ uviedla.

Podpredsedníčka strany Za ľudí a poslankyňa Národnej rady Miriam Šuteková nevidí dôvod na výmenu predsedníčky strany Veroniky Remišovej. „Práve naopak, myslím si, že stranu vedie dobre,“ uviedla v súvislosti s názormi viacerých straníkov volajúcich po sneme a zmene vedenia. Zvolanie mimoriadneho snemu považuje za kontraproduktívne a aktuálne dianie označila za mediálny lynč Remišovej.

Domov
Zdieľať
Diskusia