Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021, 7:58
Čas čítania 0:59
Adam Novosad

Konzílium schválilo cestovateľský semafor: leto naprieč Európskou úniou bude slobodné, inde ťa čaká povinná karanténa

NEWS CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Cestovateľský semafor teraz musí schváliť vláda, aby mohol začať platiť od 27. mája.

V lete bude opäť platiť cestovateľský semafor, na základe ktorého budeš môcť vycestovať bez obáv z toho, či sa následne bez komplikácií vrátiš domov. Konzílium odborníkov sa zhodlo na tom, ako bude cestovateľský semafor vyzerať, ale v najbližších dňoch ho musí schváliť vláda.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus očakáva, že po konštruktívnych diskusiách na konzíliu odborníkov by semafor mohol začať platiť po schválení vládou už od 27. mája.

Na semafore nájdeš tri základné farby – zelenú, červenú, čiernu – podľa toho, kam vláda odporúča obyvateľom cestovať a kam by radšej vycestovať nemali z epidemiologických dôvodov.

Martin Klus/Facebook
Zdroj: Facebook/Martin Klus

Po návrate z krajiny zelenej farby, kam patrí Európska únia, ale aj Švajčiarsko či Nórsko, podľa všetkého nebude potrebné zostať v karanténe, ak si zaočkovaný alebo si prekonal koronavírus. Ak očkovanie nebudeš mať, budeš musieť podstúpiť antigénový alebo PCR test hneď po príchode, vďaka čomu môžeš karanténu ukončiť prakticky ihneď.

Odporúčané
Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) 19. mája 2021, 9:30

Červené krajiny sú rizikovejšie a podľa Klusa existuje šanca, že sa časť z nich stane pred letom zelenými, ale rozdiel medzi červenou a čiernou bude zrejme v dĺžke povinnej karantény po návrate na Slovensko. Klus avizoval, že pri červených a čiernych krajinách zatiaľ nechce hovoriť o detailoch, ale povinná karanténa rozhodne bude platiť.

V prípade potreby sa konzílium odborníkov plánuje bližšie pozrieť na potenciálne oranžovú farbu, do ktorej by mohli spadať populárne turistické rezorty ako Phuket v Thajsku či rezorty v Turecku, kde stihli zaočkovať väčšinu obyvateľov aj pracovníkov v cestovnom ruchu, a tak by malo ísť o „covid free“ zóny.

„Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať,“ skonštatoval Klus na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia