Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2021, 21:16
Čas čítania 0:47
Daniel Mikolášik

Od Antarktídy sa odtrhol ľadovec dvojnásobne väčší ako Bratislavský kraj. Vedci to nepripisujú globálnemu otepľovaniu

Od Antarktídy sa odtrhol ľadovec dvojnásobne väčší ako Bratislavský kraj. Vedci to nepripisujú globálnemu otepľovaniu
Zdroj: Pxhere/CC0/volně k užití
NEWS ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Ľadovec má tvar mohutnej žehliacej dosky, pričom na dĺžku meria 170 kilometrov a na šírku 25 kilometrov.

Od Antarktídy sa opäť odtrhol ľadovec, v súčasnosti vôbec najväčší na svete. Má rozlohu 4 320 štvorcových kilometrov, čo je viac ako dvojnásobok rozlohy Bratislavského samosprávneho kraja (2 053 štvorcových kilometrov). Podľa CNN má tvar mohutnej žehliacej dosky. pričom na dĺžku meria 170 kilometrov a na šírku 25 kilometrov.

Odporúčané
Ľadovce v Grónsku sa topia najrýchlejšie za posledných 12 000 rokov Ľadovce v Grónsku sa topia najrýchlejšie za posledných 12 000 rokov 1. októbra 2020, 21:08

V správe Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sa píše, že ľadovec označený ako A-76 sa oddelil od západnej časti Filchnerovho-Ronneovej šelfového ľadovca v Antarktíde. Aktuálne pláva vo Weddellovom mori. ESA pre predstavu porovnala veľkosť odtrhnutého ľadovca so španielskym ostrovom Malorka, ktorý má ešte o čosi menšiu rozlohu.

Ľadovec si ako prvý všimol ešte minulý týždeň britský oceánograf Keith Makinson. Oddelenie ľadovca však vedci nepripisujú globálnemu otepľovaniu či klimatickým zmenám. Podľa nich ide o prirodzený cyklus „telenia“ ľadovcov v tomto regióne. Ľadovec by sa nemal topiť, a teda nezvýši hladinu mora.

Domov
Zdieľať
Diskusia