Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2021, 20:42
Čas čítania 1:10
Adam Novosad

Skupina vedcov v Lancete kritizuje štúdiu vakcíny Sputnik V. Vraj jej chýbajú dáta, čísla vyzerajú podozrivo a zmenil sa protokol

NEWS KORONAVÍRUS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Vakcína Sputnik V zostáva stredobodom pozornosti vo viacerých krajinách sveta.

Nejasnosti okolo údajov z klinických testov vakcíny Sputnik V pokračujú. Napriek článku publikovanom v prestížnom časopise Lancet, v ktorom ruskí výskumníci uvádzali účinnosť očkovacej látky nad 91 percent, sa teraz v rovnakom časopise objavil list skupiny vedcov spochybňujúcich verejne dostupné dáta, informuje Denník N.

Skupina vedcov zahŕňa biológov a epidemiológov z Európskej únie, zo Spojených štátov amerických, ale aj jedného výskumníka z Ruska. V článku na webe Lancetu komentujú predbežné výsledky tretej fázy klinických testov vakcíny Sputnik V, v ktorej sa očkovacia látka aplikuje desiatkam tisíc dobrovoľníkov, aby vedci mohli zistiť, či je látka účinná a nakoľko proti koronavírusu funguje.

Sputnik V. Ilustračná fotografia.
Sputnik V. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Z dostupných dát však podľa skupiny vedcov vyplýva viacero nezrovnalostí. V prvom rade sa vedcom nepáči, že vývoj ruskej vakcíny nie je dostatočne transparentný a z klinickej štúdie nie sú publikované všetky dáta. Vraj detailné údaje možno zverejniť len po tom, čo tento krok odsúhlasia všetky dotknuté strany v Rusku.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Skupine vedcov sa nepáči ani spôsob, akým boli publikované dáta o protokole o vykonávaní testov. Nielenže kompletné údaje nie sú dostupné, ale vedci majú výhrady k uvedenej účinnosti 91,6 percenta, ktorá podľa nich vyplynula z úpravy protokolu o vykonávaní testu. Ruskí vedci počas klinického testovania zmenili základný protokol, ale verejnosti neposkytli vysvetlenie, prečo tak urobili a čo zmenu vyvolalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia