Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2021, 8:24
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

VIDEO: Historický moment spoločnosti SpaceX. Rakete Starship sa prvýkrát podarilo pristátie na zemi

VIDEO: Historický moment spoločnosti SpaceX. Rakete Starship sa prvýkrát podarilo pristátie na zemi
Zdroj: Pascal Le Segretain/Getty Images
NEWS ELON MUSK
Uložiť Uložené

Testovací let rakety Starship15 sa tentoraz zaobišiel bez väčších komplikácií.

Spoločnosť SpaceX zaknihovala historicky prvé úspešné pristátie svojej rakety Starship, s ktorou chce jedného dňa lietať na Mesiac či Mars. Spoločnosť v posledných mesiacoch neustále testuje prototypy novej generácie rakiet Starship, ktorých hlavnou výhodou je možnosť opätovného využitia, informuje Techcrunch.

Dizajn rakety je navrhnutý tak, aby vo vzduchu dokázala vypnúť motory, voľným pádom sa priblížiť k zemi v horizontálnej polohe a krátko pred dosadnutím sa obrátiť naspäť do vertikálnej polohy a bezpečne pristáť tak, ako aj vzlietla.

Počas predchádzajúcich testov prototypov SN8 či SN9 rakety explodovali, raketa SN10 pristála, ale po chvíli vybuchla a raketa SN11 zase vybuchla krátko pred pristátím. Úspech SN15 preto bude historickým míľnikom vo vývoji a v zdokonaľovaní dizajnu rakety, ktorá plánuje doviezť ľudskú posádku na miesta, kam človek zatiaľ nemal príležitosť dosiahnuť.

Odporúčané
Majetná rodina ponúka mzdu 105-tisíc eur dvojici, ktorá sa jej bude starať o súkromný ostrov na Bahamách Majetná rodina ponúka mzdu 105-tisíc eur dvojici, ktorá sa jej bude starať o súkromný ostrov na Bahamách 6. mája 2021, 7:02

SpaceX zhromažďuje s každým testovacím letom nové informácie o tom, kde môže svoj dizajn zlepšiť, a tak postupne upravuje softvér, štruktúru aj letové prvky rakety. V nasledujúcom období sa fanúšikovia vesmíru môžu tešiť na testovacie lety SN16 a SN17, ktoré opäť prinesú zlepšenia a azda aj opätovné úspešné pristátia.

Domov
Zdieľať
Diskusia