Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2021, 7:57
Čas čítania 2:24
Viktor Kniš

MAPA: Vo väčšine okresov Slovenska sa od pondelka netreba preukazovať testom. Vracia sa aj kultúra

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pandemická situácia na Slovensku sa naďalej výrazne zlepšuje.

Vo väčšine okresov Slovenska sa od pondelka netreba preukazovať testom na covid-19. Krajina sa po novom delí na dve časti: na bordovú a červeno-ružovú.

Povinné antigénové testovanie sa nekončí, ale... 

Cez deň v okresoch v prvom a druhom stupni varovania, teda v ružových a červených okresoch, nie je potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, keďže pre ne cez deň neplatí zákaz vychádzania. Testom sa však budú ľudia musieť preukázať v čase od 21.00 h až do 1.00 h rána. Vtedy totiž platí v týchto okresoch zákaz vychádzania. V ružovom okrese stačí 21-dňový test a v červenom 14-dňový test. V tomto čase je možné preukázať sa aj iným dokladom o výnimke.


Jedinou výnimkou je vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl, a to výlučne v čase od 21.00 do 1.00 h. Tu sa naďalej bude vyžadovať negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke, keďže v tomto čase platí zákaz vychádzania pre tieto okresy.


V okresoch s tretím stupňom varovania, teda v bordových, platí zákaz vychádzania od 5.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa. Pravidlá vstupu do prevádzok a na pracoviská v okresoch v tomto stupni varovania zostávajú tak, ako boli. Pri vstupe do prevádzok bude potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní, prípadne iným dokladom o výnimke.

Odporúčané
Tínedžerom zrušili termíny na očkovanie po Matovičovom statuse. Aj keď nie je premiér, všetko naďalej riadi Tínedžerom zrušili termíny na očkovanie po Matovičovom statuse. Aj keď nie je premiér, všetko naďalej riadi 2. mája 2021, 11:34

Ako sú rozdelené okresy

Od pondelka je podľa covid automatu na Slovensku 60 okresov v červenej fáze. V bordovej fáze ich je desať a v ružovej fáze ich je deväť. V čiernej fáze už nie je ani jeden okres. Vyplýva to z aktualizovaného rozdelenia okresov podľa rizikovosti, ktoré na uplynulom rokovaní (28. 4.) schválila vláda.

MAPA
Zdroj: MZ SR

V treťom stupni varovania sú okresy: Ilava, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Martin, Myjava, Poltár, Považská Bystrica, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín


V druhom stupni varovania sú okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a okres Zvolen


V prvom stupni varovania sú okresy: Dunajská Streda, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Skalica, Sobrance, Stropkov, Topoľčany a okres Zlaté Moravce

Vracia sa aj kultúra

Od pondelka môžu v červených a ružových okresoch, teda v okresoch druhého a prvého stupňa varovania, fungovať za splnenia viacerých podmienok divadelné, exteriérové filmové a iné audiovizuálne predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie, výstavy diel výtvarných umení, diel úžitkového umenia a prác ľudovej výtvarnej tvorivosti, festivaly a prehliadky v oblasti kultúry a umenia.

Takéto podujatia sa môžu konať len so sediacimi divákmi, státie je povolené až v najlepšej fáze monitoringu.


Návštevníci týchto podujatí sa budú musieť preukázať negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín či negatívnym PCR-RT/LAMP testom nie starším ako 72 hodín. Podmienka mať test neplatí pre deti do desať rokov. Alternatívou je očkovanie proti ochoreniu covid-19 alebo prekonanie tohto ochorenia.


Organizátor musí byť schopný preukázať počet návštevníkov a uchovávať telefonický alebo e-mailový kontakt na návštevníkov dva týždne po podujatí. Vstup na podujatia bude umožnený len s rúškom či respirátorom v zmysle aktuálneho nariadenia hygienikov.

V interiéri môže byť do 50 percent kapacity maximálne 150 divákov, v exteriéri do 50 percent maximálne 200 divákov. 


Zakázané sú podujatia zamerané na školopovinné deti alebo školské skupiny. Povolená nie je ani kontaktná práca s publikom. Obsadené môže byť každé druhé sedadlo. Hygienici odporúčajú šachovnicovité sedenie. Zakázané je občerstvenie.

Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe či vetranie. Ak je občerstvenie ponúkané v exteriéri, stoly od seba musia byť vzdialené minimálne dva metre.

Odporúčané
Koncerty na Slovensku budú čoskoro späť. Ako budú fungovať a koľko ľudí sa môže stretnúť v klube či na festivale? Koncerty na Slovensku budú čoskoro späť. Ako budú fungovať a koľko ľudí sa môže stretnúť v klube či na festivale? 28. apríla 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia