Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2021, 11:34
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

Tínedžerom zrušili termíny na očkovanie po Matovičovom statuse. Aj keď nie je premiér, všetko naďalej riadi

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Mladých Slovákov sme sa pýtali, ako vnímajú choas okolo očkovania, ktorý spôsobilo ministerstvo zdravotníctva, keď najprv povolilo registráciu do čakárne a potom rušilo termíny.

Mladí ľudia na Slovensku nemajú jednotný názor na to, či by sa mali vakcínou od spoločnosti Pfizer očkovať prednostne starší. 16-ročný Jakub si myslí, že v tomto prípade majú mladší prednosť, pretože sa viac pohybujú vonku a zároveň ide o jedinú vakcínu na trhu, ktorú môžu pichnúť ľuďom pod 18 rokov. „Politici by mali umožniť zaočkovať najprv mladšie obyvateľstvo,“ dodáva. 

Opačný názor má jeho rovesníčka Juliana. „Ako sa hovorí – starší majú prednosť. Rovnako to vnímam aj pri očkovaní, pretože starší ľudia ho potrebujú viac ako my mladí s lepšou imunitou,“ povedala Refresheru v reakcii na zrušený termín očkovania. 

Ministerstvo zdravotníctva ešte v piatok poslalo stovkám až tisíckam mladých ľudí SMS správu, v ktorej im oznámili, že rezervované termíny na očkovanie proti koronavírusu im rušia a presúvajú ich na chvost čakárne. Dôvodom bola pravdepodobne systémová chyba, ktorá 17-ročných registrovala ako 117-ročných. 

Zrušenie termínov prišlo krátko po kritickom statuse expremiéra Igora Matoviča, podľa ktorého by to bol znak zlyhania zdravého rozumu, ak ministerstvo zdravotníctva zaočkuje najprv tínedžerov. 

„Verím, že ministerstvo zdravotníctva nepripustí BLAMÁŽ, aby ešte predtým, ako budú zaočkovaní starí ľudia a chronicky chorí, ktorí chcú byť zaočkovaní, bol zaočkovaný čo i len jeden zdravý 16- či 17-ročný tínedžer Pfizerom či Modernou,“ napísal bývalý predseda vlády.

Odporúčané
Právnik Kamenec o zmluve o Sputniku V: Je nevýhodná, naivná vláda nezvládla vyrokovať priaznivé podmienky (Rozhovor) Právnik Kamenec o zmluve o Sputniku V: Je nevýhodná, naivná vláda nezvládla vyrokovať priaznivé podmienky (Rozhovor) 30. apríla 2021, 18:14
Otázky, ktoré sme respondentom položili:

1. Prečo a kedy si sa rozhodol/rozhodla prihlásiť na očkovanie?
2. Máš naďalej záujem očkovať sa, aj keď ti termín zrušili?
3. Ako vnímaš rozhodnutie politikov, že najprv umožnili registrovať sa a teraz termíny mladým rušia?
4. Myslíš si, že je správne, že starší ľudia majú prednosť?
5. Záleží ti na tom, ktorou vakcínou ťa zaočkujú?

Juliana, 16 rokov: Starší majú prednosť, politici spravili chybu

1. Chcem sa dať zaočkovať najmä preto, aby som chránila samu seba a svoje okolie. Aby som sa mohla stretnúť s celou rodinou, mohla chodiť do školy, von s kamarátmi a žiť konečne normálny život, aký som žila aj predtým. Určite sme s rodičmi premýšľali aj nad dovolenkou v zahraničí, kde je covid pas nevyhnutný. Do čakárne som sa registrovala v stredu (28. 4.) tesne pred polnocou, čo najskôr, ako to bolo možné.

2. Termín mi nanešťastie zrušili, ale určite mám naďalej záujem dať sa zaočkovať.


3. Rozhodnutie politikov o možnosti dať sa zaočkovať aj 16- a 17-ročným mladým ľudom som veľmi uvítala, keďže sama patrím do tejto kategórie a mám o očkovanie záujem. Náhle zrušenie očkovania považujem za chybné rozhodnutie. Včera až okolo 21.30 h mi prišla správa o zrušení očkovania, pár hodín pred tým, ako som naň mala ísť. Pracovala som s informáciami z overených stránok, správ a médií.

4. Ako sa hovorí, starší majú prednosť. Rovnako to vnímam aj pri očkovaní, pretože ho starší ľudia potrebujú viac ako my mladí s lepšou imunitou. To, že si politici neuvedomili, že je systém chybný, vnímam celkom negatívne. Bolo to neuvážené rozhodnutie z ich strany, ktoré si mali dopredu premyslieť. A myslím si, že keď už mladým 16- a 17-ročným ľudom pridelili termín očkovania, mali im ho nechať, pretože teraz nastal ešte väčší chaos a nervozita.

5. Určite mi záleží na tom, ktorou vakcínou ma zaočkujú. Robím si na to názor hlavne podľa recenzií, pretože asi ako väčšina ľudí chcem predísť vedľajším účinkom.

Respondent
Zdroj: Julianin archív

Jakub, 16 rokov: Je hlúpe dať jedinú vakcínu dostupnú pre 16-ročných starším, my sa viac pohybujeme vonku 

1. Rozhodol som sa dať sa zaočkovať kvôli výhodám, ktoré to prináša. Aj keď ich na Slovensku ešte toľko nemáme, myslím si, že časom by ich mohlo pribudnúť viac. Chcel by som život ako pred pandémiou. Do čakárne som sa prihlásil 29. 4. ráno.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97873 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo prevažuje medzi mladými ľuďmi názor, že starší ľudia pri očkovaní nemajú prednosť.
  • Ako vnímajú politické rozhodnutia v súvislosti s očkovaním.
  • Či sa dajú zaočkovať aj napriek zrušeným termínom, ak ich znova pozvú.
  • Aká je hlavná motivácia pre mladých ľudí, ak ide o očkovanie.
Domov
Zdieľať
Diskusia