Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2021, 14:30
Čas čítania 1:08
Viktor Kniš

Koncerty na Slovensku budú čoskoro späť. Ako budú fungovať a koľko ľudí sa môže stretnúť v klube či na festivale?

KULTÚRA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Po viac ako pol roku sa dočkali aj zástupcovia kultúry. Konečne vedia, ako budú môcť fungovať koncerty v zlepšenej pandemickej situácii.

V prípade prechodu do tzv. červenej fázy, teda 2. stupňa varovania pred rizikom šírenia nového koronavírusu, sa budú môcť konať kultúrne podujatia podľa pravidiel určujúcich počet a prítomnosť divákov i priebeh organizácie.

Tzv. kultúrny semafor, ktorý v stredu schválila vláda, upravuje režim organizovania kultúrnych podujatí, ako sú divadelné predstavenia, koncerty či audiovizuálne predstavenia.


„Zároveň upravuje podmienky automatického uvoľňovania s ohľadom na jednotlivé fázy pandemickej situácie,“ vysvetľuje Ministerstvo kultúry SR, ktoré dokument predložilo.

„Materiál explicitne vylučuje tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia, ktoré sa ďalej budú riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí,“ dodáva rezort.


V prípade fázy 2. a 1. stupňa varovania a v stupňoch ostražitosti bude povolená len polovičná divácka kapacita. V 2. stupni varovania to bude zároveň maximálne 200 sediacich divákov v exteriéri a 150 v interiéri, v 1. stupni varovania 500 pri exteriérovom a 250 pri interiérovom podujatí. Nesmie ísť o podujatie pre maloleté deti alebo školské skupiny. „Interiérové kiná sú na národnej úrovni zakázané, na regionálnej úrovni platia uvedené obmedzenia,“ doplnilo ministerstvo.


Návštevníci sa zároveň budú musieť preukázať platným PCR-RT/LAMP testom nie starším ako 72 hodín, prípadne AG testom nie starším ako 24 hodín.


Vo fáze 2. a 1. stupňa ostražitosti bude platiť takisto maximálna 50-percentná kapacita a najviac 500 sediacich divákov v exteriéri a 250 v interiéri, v stupni monitoringu už bude povolené aj státie a zároveň maximálne 1 000 ľudí pre exteriérové a 500 pre interiérové podujatia.

Odporúčané
Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií 9. apríla 2021, 9:33


Vstup na podujatia bude umožnený len s rúškom či respirátorom v zmysle aktuálneho nariadenia hygienikov. Konzumácia bude vo fáze varovania možná len v exteriéri, v stupni ostražitosti s podmienkami aj v interiéri.


Organizátor musí byť schopný preukázať počet návštevníkov a uchovávať telefonický a mailový kontakt na návštevníkov počas dvoch týždňov od podujatia.


Ministerstvo kultúry dodáva, že materiál prešiel pripomienkovaním konzília odborníkov aj Úradu verejného zdravotníctva SR. Zohľadňuje všetky ich návrhy aj potenciálnu testovaciu stratégiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia