Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 14:07
Čas čítania 0:52
Tímea Krauszová

16 % Slovákov by sa nikdy nedalo zaočkovať, až 71 % si myslí, že vakcíny majú dlhodobé vedľajšie účinky, o ktorých nevieme

NEWS KORONAVÍRUS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Vyplýva to z najnovšej národnej správy Eurobarometra. Prieskum robili od 12. februára do 5. marca 2021.

Proti covidu by sa nikdy nedalo zaočkovať 16 % Slovákov. Vyplýva to z najnovšej národnej správy Eurobarometra. Prieskum sledoval postoje k očkovaniu a obavy z možných následkov.

Väčšina chce vakcínu ešte tento rok

Najneskôr do konca roka 2021 chce byť zaočkovaných 60 % ľudí na Slovensku, čo je o 5 % menej, než je európsky priemer. Takmer 70 % Slovákov si však myslí, že vakcíny sú jediný spôsob, ako ukončiť pandémiu. 

Očkovanie
Zdroj: Kyiv's Regional Administration/AP/TASR

Mnohí však majú z vakcín a ich následkov obavy. Viac ako dve tretiny si myslia, že vakcíny sa vyvíjajú, testujú a schvaľujú príliš rýchlo na to, aby boli bezpečné. Až 71 % dokonca verí, že by mohli mať dlhodobé vedľajšie účinky, o ktorých zatiaľ nevieme.

Pokiaľ ide o riešenie pandémie, tri štvrtiny Slovákov s postupom vlády nie sú spokojné. Na výsledok prieskumu zrejme vplývalo obdobie, v ktorom ho robili; v priebehu februára a marca bola na Slovensku veľmi zlá pandemická situácia. Myslí si to aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. „Keď sa v takejto situácii pýtate ľudí na perspektívu, má to dosah,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia