Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 16:51
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová

Ak ti bude meškať vlak viac než hodinu, vrátia ti peniaze za lístok, hovoria nové nariadenia EÚ

Ak ti bude meškať vlak viac než hodinu, vrátia ti peniaze za lístok, hovoria nové nariadenia EÚ
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili pravidlá, ktoré môžu Slovákom uľahčiť každodenné cestovanie vlakom.

Hovorí sa, že čas sú peniaze. V prípade slovenskej vlakovej dopravy sa toto príslovie bude dať uplatniť v praxi. Európsky parlament totiž schválil, aby ti za každý spoj meškajúci viac ako 60 minút vrátili plnú sumu lístka. Okrem požadovania vrátenia peňazí môžeš využiť iný spoj a bez doplatku cestovať v rovnakej triede.

Nová zmena pravidiel sa bude týkať aj bicyklov, s ktorými by sa ti malo cestovať jednoduchšie. Vlaky budú mať totiž vyhradené priestory a stojany na bicykle. Podľa Denníka N budú v každom vlaku aspoň štyri miesta na bicykle.

Novela EÚ pomôže aj ľuďom so zníženou pohyblivosťou. Tí budú mať zaistený lepší prístup do vlaku aj dostupnejšie asistenčné služby. Sprevádzajúci týchto osôb budú môcť cestovať bezplatne.  Ľudí so zníženou pohyblivosťou bude môcť počas cesty sprevádzať aj asistenčný pes. Stačí, aby prevádzkovateľa dopravy požiadali o pomoc len deň pred cestou (24 hodín), nemusia tak spraviť 48 hodín ako doteraz. 

Ak ti prevádzkovateľ železničnej dopravy podľa Denníka N po 100 minútach neposkytne možnosť presmerovania, budeš si môcť zorganizovať cestu po inej trase. Lístok ti prevádzkovateľ železničnej dopravy bude musieť uhradiť. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Pokiaľ by došlo k extrémnym poveternostným podmienkam, bude prevádzkovateľ vlakových spojov povinný zabezpečiť cestujúcim občerstvenie a ubytovanie. Taká istá povinnosť platí aj v prípade závažnej prírodnej katastrofy, krízy v oblasti verejného zdravia či teroristického útoku. 

Odporúčané
V Česku schválili návrh na uzákonenie manželstva rovnakého pohlavia, teraz prechádza do druhého čítania V Česku schválili návrh na uzákonenie manželstva rovnakého pohlavia, teraz prechádza do druhého čítania 29. apríla 2021, 15:21
Domov
Zdieľať
Diskusia