Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2021, 18:33
Čas čítania 3:23
Katarína Danková

Tieto ženy vraj na mólo nepatria. Organizátori BMD čelia kritike pre vystrihnutie plus-size modeliek zo záznamu prehliadky

MÓDA BRATISLAVSKÉ MÓDNE DNI
Uložiť Uložené

V stredu 14. 4. a vo štvrtok 15. 4. sa odvysielali Bratislavské módne dni. Mohli byť naozaj moderné a pokrokové, namiesto toho ich zrejme ovládli predsudky. Organizátorom BMD sa údajne nepáčili plus-size modelky, a tak ich jednoducho zo záznamu vystrihli.

Farebná jar. Názov jarnej módnej udalosti, ktorá osviežila módnu scénu na Slovensku v uplynulých dňoch a o ktorej sa bude ešte dlho hovoriť. Dôvodom nie sú ani tak samotní návrhári, ale organizátori, ktorí z vopred natočenej prehliadky pri premiére vystrihli plus-size modelky.

Odporúčané
Trendmi sa oplatí inšpirovať, ale netreba sa nimi stresovať a otrocky ich nasledovať, tvrdí stylistka Kanisová Trendmi sa oplatí inšpirovať, ale netreba sa nimi stresovať a otrocky ich nasledovať, tvrdí stylistka Kanisová 31. marca 2021, 9:30

Celá dopredu pripravená scéna sa konala v priestoroch spoločnosti Bjoern v Bratislave a priniesla so sebou módne stálice, ale i nové tváre sveta návrhárstva. Niet sa čo čudovať, že sa väčšina návrhárov držala skôr jednoduchosti a funkčnosti, na čo sa v obliekaní v poslednom roku dáva veľký dôraz. No (ne)videli sme kolekcie plné záplavy farieb a kriviek v prevedení krásnych žien.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BRATISLAVSKÉ MÓDNE DNI (@bmd_sk)

Takto sa to (ne)robí

Samotné natáčanie trvalo niekoľko dní a počas nich sa stihli odprezentovať desiati návrhári či značky. Štáb sa skutočne snažil priniesť zážitok z jednotlivých prehliadok aj prostredníctvom celkovej prípravy a nasvietenia móla a nastavenia set upu, no bohužiaľ, povestný zážitkový feeling sa cez obrazovku nepreniesol. Kvitujeme však zaujímavé choreografie modeliek, ktoré prehliadky síce oživili, no občas pôsobili chaoticky.

Dialo sa toho však oveľa viac. Po odvysielaní premiéry druhej časti BMD zostali niektoré modelky a aj návrhárka značky Sicily Style doslova šokované. Čo sa údajne organizátorom na čele s riaditeľkou Máriou Rehákovou nepáčilo, to jednoducho vystrihli. Šlo o niekoľko plus-size modeliek, ktoré vraj nespĺňali konfekčné predstavy organizátorov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sicily style (@sicilystyle_official)

Rozhorčení účinkujúci okamžite reagovali

Slovenský spevák a producent Dávid Key, ktorý zastával pozíciu modela pre odprezentovanú značku, si na mólo prizval svoje kamarátky Beátu Rusnákovú, známu tvár zo šou Farma, a  influencerku Michaelu Mikelu. Obe sa vo svete modelingu označujú ako plus-size, čo im rozhodne neprekáža. Napokon, svojimi krivkami zastupujú väčšinu žien.

Vyjadrenie influencerky Beáty Rusnákovej k BMD 2021.
Vyjadrenie influencerky Beáty Rusnákovej k BMD 2021. Zdroj: Instagram/@bejba99

„Obe majú väčšiu konfekčnú veľkosť a to bol práve aj zámer prehliadky značky Sicily Style, že aj plnšie dámy patria na mólo. Pani riaditeľka BMD to však poňala podľa seba, a to tak, že nás striktne vystrihla zo záznamu. My sme tam strávili celé dni, nemali sme si tam ani kde sadnúť, jedlo aj pitie sme si museli priniesť sami…“ okomentoval pre Refresher vzniknutú situáciu Dávid Key.

Odporúčané
Polonahá Alex Wortex s mušľami a mŕtvou chobotnicou v rozkroku. Aké outfity predviedli známi Slováci na BMD 2019? Polonahá Alex Wortex s mušľami a mŕtvou chobotnicou v rozkroku. Aké outfity predviedli známi Slováci na BMD 2019? 18. septembra 2019, 16:31

Z jeho ďalších slov je zrejmé, že aj keď sa na prehliadke zúčastnili vďaka pozvaniu majiteľky značky a organizátori o ich prítomnosti vedeli vopred, nikto im vraj jasne nepovedal svoj názor. „Pani Reháková a celé BMD o nás vedeli ešte pred natáčaním, pretože sa dopredu posielali fotky modeliek a modelov. Už počas natáčania sa na baby pani Reháková iba tak pozrela a niečo odvrkla… Aj som niečo započul, že to niekto komentoval slovami: Toto na mólo nie. Ale nám do očí nikto nič nepovedal… Len nás potom takto hnusne vystrihli.“

Domov
Zdieľať
Diskusia