Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
14. apríla 2021 o 12:14
Čas čítania 0:33
Viktor Kniš

Na Slovensku potvrdili ďalších 12 prípadov juhoafrickej mutácie koronavírusu, britskú má 95 percent nakazených

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje variant pandemického vírusu z Británie.

Slovenskí vedci naďalej pracujú na kontrole pozitívnych vzoriek koronavírusu, aby zistili, aké zastúpenie majú medzi nakazenými jednotlivé mutácie. Z marcových vzoriek zistili jednoznačnú prevahu tzv. britského variantu. Vyplýva to z výsledkov sekvenovania pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska.

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva SR, do sekvenovania sa okrem neho zapojili aj Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

Odporúčané
19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 14. apríla 2021 o 9:30

V marci 2021 sekvenovali celkovo 1 316 vzoriek od 1 307 osôb. „V prípade väčšiny – v 94,9 % – sa potvrdil britský variant pandemického vírusu, celkovo u 1 240 pozitívne testovaných osôb,“ informuje ÚVZ SR. 

Nebezpečnejší juhoafrický variant odhalili celkovo v 12 prípadoch, čo nepredstavuje ani 1 % pozitívnych. „Juhoafrický variant bol potvrdený u 11 pozitívne testovaných ľudí (0,8 %). Veterinárny ústav vo Zvolene navyše hlásil jeden prípad juhoafrického variantu,“ dodáva ÚVZ SR, podľa ktorého objavili vo vzorkách aj malé percento iných kmeňov. Jeden z nich je napríklad z Česka. Aktuálne najhrozivejší brazílsky variant na Slovensku zatiaľ nepotvrdili. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia