Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2021, 7:24
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Krvné testy na depresiu? Vedci prišli s prelomovou metódou, ktorá dokáže zistiť, akou psychickou poruchou trpíš

Krvné testy na depresiu? Vedci prišli s prelomovou metódou, ktorá dokáže zistiť, akou psychickou poruchou trpíš
Zdroj: Unsplash
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Tím vedcov tvrdí, že na svete trpí depresiou každý štvrtý človek. Snažili sa preto posunúť úroveň psychiatrie z 19. do 21. storočia.

Vedci z Indiana University School of Medicine publikovali prelomovú štúdiu, v ktorej zistili, že z krvného testu je možné zistiť depresiu či bipolárnu poruchu. Testy by sa mali zároveň zamerať na precíznejší medicínsky prístup k samotnej liečbe.

Ako informujú Hindustan Times, na svete trpí depresiou každý štvrtý človek, no aktuálne medicínske postupy sú väčšinou riešené metódou pokusu a omylu.

Výskum doktora Alexandra B. Niculesca, ktorý je profesorom psychiatrie na Indiana University School of Medicine, však prináša nové, prelomové informácie v detegovaní psychických chorôb.

Odporúčané
Nič mi nie je, mám len depresiu Nič mi nie je, mám len depresiu 2. mája 2020, 12:30

Výskum nadväzuje na Niculescovu staršiu vedeckú prácu, ktorá sa zaoberala skúmaním krvi v širšom zmysle. Pomocou výskumu sa tím vedcov snažil sledovať nutkanie pacientov k sebapoškodzovaniu či dokonca až k pokusom o samovraždu, ale aj bolesť, posttraumatickú stresovú poruchu (PTSP) či Alzheimerovu chorobu.

Domov
Zdieľať
Diskusia