Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2021, 7:59
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Nový minister zdravotníctva: Možno uvoľníme opatrenia, no stále máme veľa pacientov na pľúcnej ventilácii

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vladimír Lengvarský sa na tlačovej konferencii vyjadril k aktuálnej epidemickej situácii, ktorá sa týka aj zmien v COVID automate. Situácia sa zlepšuje, odborníci však sledujú vývoj po Veľkej noci.

Nový minister zdravotníctva sa s jednodňovým oneskorením vyjadril k aktuálnej epidemickej situácii. Podľa jeho slov sa situácia na Slovensku zlepšila, napriek tomu však nie je dôvod automaticky uvoľňovať opatrenia. Do bordovej farby v rámci COVID automatu by sme sa mohli prepnúť v druhej polovici apríla. 

Lengvarský upozorňuje, že v súčasnosti stále nemáme vyhrané. „Počet ľudí v nemocniciach je v podstate stále rovnaký. Vysoký je počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Zajtra zasadne konzílium odborníkov, ktoré rozhodne o ďalšom postupe,“ povedal minister zdravotníctva s tým, že v hre je zmena testovacej stratégie a uvoľňovanie.

Odporúčané
MAPA: Situácia sa výrazne zlepšuje, od budúceho týždňa budú v COVID automate len 2 čierne okresy MAPA: Situácia sa výrazne zlepšuje, od budúceho týždňa budú v COVID automate len 2 čierne okresy 6. apríla 2021, 21:41

Aktuálne čísla treba brať podľa ministerstva s rezervou a zároveň bude treba počkať, či sa do nich nepremietne väčší pohyb obyvateľov krajiny počas Veľkej noci. „Počkáme, ako sa premietnu oslavy aj stretávanie počas Veľkej noci a výpadok testov,“ dodal analytik Matej Mišík. Uvoľňovanie opatrení je preto potenciálne možné najskôr od 19. apríla. Podľa údajov ministerstva je v nemocnici aktuálne tesne pod 3-tisíc pacientov.

Ventilovaných pacientov je okolo 350. „Práve oni sú najkritickejšia časť v zdravotnom systéme, kde máme najmenšie rezervy. Máme 80 % vyťaženosť a nemáme priestor poňať ďalších pacientov,“ dodal Mišík. Naopak, výrazne klesá počet lekárov a zdravotníckeho personálu pozitívnych na covid. 

Do dnešného dňa na Slovensku „na covid“ a „s covidom“ zomrelo takmer 12 000 osôb. 

MZ
Zdroj: MZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia