Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2021, 15:26
Čas čítania 5:26
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: seriál Falcon and the Winter Soldier prezrádza nové tajomstvá o svete Marvelu a pravdu o Captainovi America

FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čo sa skrýva za novým Capom a ktorých komiksových hrdinov nenápadne odhalila druhá časť?

Falcon and the Winter Soldier je návratom ku klasickému produktu Marvelu. Hromada akcie, občasný humor či príbeh, ktorý je síce v rámci prostredia Marvel Cinematic Universe (ďalej už len MCU) zaujímavý, ale všeobecne ničím výnimočný. Veľkou devízou filmov a seriálov Marvelu je fakt, že jeho postavy poznáme dlhé roky, drukujeme im a užívame si ich spoločnú chémiu.

Práve Falcon a Winter Soldier majú vynikajúcu dynamiku a je radosť pozerať sa na nich v akcii. Asi si to myslia aj ostatní ľudia po svete, keďže Falcon and the Winter Soldier mal podľa údajov spoločnosti Disney najsledovanejšiu debutovú epizódu z akýchkoľvek ich seriálov a prekonal Mandaloriana aj WandaVision. Druhá epizóda je však ešte zaujímavejšia ako tá prvá. 

Odporúčané
Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) 25. marca 2021, 14:30

V prvej časti sme zistili, že superhrdinovia sú vlastne nezamestnaní. Výbavu a misie vždy platil Tony Stark. Ten je však mŕtvy a Avengerov nemá kto zásobovať. Vytvára to tak množstvo problémov aj filozofických otázok. Mal by vôbec niekto týchto „nadľudí“ platiť za to, že robia to, čo oni sami považujú za správne?

Dohoda Socovia Accords z filmu Captain America: Civil War asi už neplatí, no ak áno, nemala by sa vláda okrem sledovania a monitorovania superhrdinov starať aj o ich plat? Nevzniká tam situácia, keď hrdinovia musia robiť to, čo im prikáže vláda? Superhrdinovia teda žijú z charity a z toho, čo im niekto daruje. 

Je možné, že Tony pripravil nejaký plán, aby jeho firma Stark Industries podporovala hrdinov aj v prípade jeho smrti, v seriáli sa však nič podobné nedeje. Sam Wilson je zamestnancom americkej armády, no nedokáže získať ani pôžičku. 

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Môže za to náhla svetová kríza, ktorú spôsobilo zvrátenie udalosti zvanej Blip. Z ničoho nič sa totiž na planéte objavili miliardy ľudí, ktorí boli päť rokov mŕtvi. Keď Hulk luskol prstami s nasadenou rukavicou Infinity Gauntlet, ľudí priviedol späť k životu. Lenže tí sa často nemali kam vrátiť. Ich partneri si našli iné lásky, v ich domovoch žili iní ľudia.

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Vlády po celom svete sa tieto problémy snažia vyriešiť, ale nedarí sa im to. Na scénu vstupuje skupina Flag-Smashers, aktivisti, ktorí chcú svet vrátiť do stavu, aký bol počas Blipu. V tejto dejovej línii sa tvorcovia pohrávajú aj s témou nacionalizmu. 

Vznikli tu totiž záporáci, ktorí si o sebe myslia, že sú hrdinovia bojujúci za návrat k lepšiemu. Lenže ako povedal Sam v prvej epizóde, návrat k lepšiemu automaticky znamená niečo horšie pre tých ostatných. Šéf Marvelu Kevin Feige sa rozhodol nechať Sama a Buckyho v prvej epizóde oddelených, aby sa s nimi diváci zblížili viac ako s individuálnymi ľuďmi s vlastnými démonmi, nielen ako s nerozlučným duom hrdinov.

Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Disney+ The Walt Disney

Buckyho vidíme vo fáze života, keď sa snaží vyrovnať so svojimi výčitkami. Spísal si teda zoznam ľudí, ktorých chce potrestať alebo sa im ospravedlniť za svoje činy z čias, keď ho ovládala HYDRA. Z hľadiska MCU sa na zozname nenachádza nikto extra dôležitý.

Zaujímavejšia je línia okolo Sama Wilsona, čiže Falcona. Ako v prvej, tak aj v druhej epizóde sme teda boli svedkami systémového rasizmu v USA, ktorý musí znášať aj Sam ako superhrdina. 

Najväčší úder dostal na konci prvej epizódy, keď zistil, že ho vláda USA klamala. Zobrala mu štít a vytvorila si vlastného Captaina America, cenami ovenčeného amerického vojaka. Výber nástupcu Steva Rogersa nebol z hľadiska jeho rasy náhodný.

Odporúčané
Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov 2. novembra 2023, 11:00

Ako sa dozvedáme v druhej epizóde, USA sa v minulosti potajomky snažili vytvoriť ďalších supervojakov. Jedným z nich je aj Isaiah Bradley. V súčasnosti už dôchodca, skrytý pred verejnosťou a vládou USA, zjazvený, zlomený hrdina.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96229 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto je Isaiah Bradley a prečo ho vláda USA skrývala a uväznila.
  • Ktorých nových hrdinov nám 2. epizóda nenápadne predstavila.
  • Kto je John Walker, nový Captain America.
  • Či bude nová postava zo seriálu súčasťou tímu Young Avengers.
Domov
Zdieľať
Diskusia