Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2021 o 10:45
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Pčolinský vraj vedel, že po neho príde NAKA. Príslušníci SIS si mali odfotiť policajta, ktorý šéfa tajných sledoval

NEWS VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Vladimír Pčolinský údajne vedel, že ho zadržia. Tajná služba mala odfotiť policajta NAKA, ktorý deň pred zadržaním šéfa SIS sledoval.

Podľa informácií denníka SME mohol bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský vedieť, že sa na neho chystá akcia NAKA. Príslušník SIS údajne odfotil policajta Národnej kriminálnej agentúry, ktorý deň pred zadržaním sledoval Pčolinského. 

23 príslušníkov SIS

Pčolinského zadržali ešte v čase, keď vykonával svoju funkciu a obvinili ho z brania úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára za to, že šéf SIS zabezpečí jeho neodpočúvanie. 

Vyšetrovatelia sa pravdepodobne dozvedeli, že Slovenská informačná služba nasadila svojich príslušníkov, aby zisťovali, na čom presne pracuje NAKA.  

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

O aktivite SIS sa píše aj v návrhu na väzbu, ktorého autorom je Peter Kysel. „Následne obvinený (Pčolinský) príslušníkovi NAKA uviedol jeho služobnú aktivitu z 10. marca (deň pred zadržaním), že okolo neho bolo 23 príslušníkov SIS, pričom ďalej mu uvádzal podrobnosti z jeho pôsobenia v Policajnom zbore a naznačoval, že videl jeho fotografiu z predchádzajúceho dňa,“ cituje prokuratúru denník SME.

Odporúčané
Arpád Soltész: Mám pocit, že osobným cieľom Igora Matoviča je mať jedného dňa 5 miliónov lajkov na Facebooku (Rozhovor) Arpád Soltész: Mám pocit, že osobným cieľom Igora Matoviča je mať jedného dňa 5 miliónov lajkov na Facebooku (Rozhovor) 18. marca 2021 o 12:30

Vladimír Pčolinský je momentálne vo väzbe, rozhodnutie však nie je právoplatné a bude na Najvyššom súde, či ho potvrdí. 

Medzinárodný problém

Podľa spisovateľa, komentátora a bývalého investigatívneho novinára Arpáda Soltésza je Vladimír Pčolinský vplyvným článkom za hnutím Sme rodina, ktoré ho do funkcie nominovalo.  „Vladimír Pčolinský je strategickým mozgom Sme rodina. Jeho postavenie veľmi dobre ilustruje to, že dokázal do parlamentu dostať svojho brata a manželku. Je to bezprecedentné. On nie je len nejaký niekto, je to kľúčový hráč v Sme rodina. A práve jeho do roka „zabásli“ ako šéfa SIS, čo je obrovský medzinárodný problém,“ hovorí v našom rozhovore Arpát Soltész. 

Dodáva tiež, že zadržanie šéfa SIS vo výkone funkcie je medzinárodný problém, ktorý budeme odstraňovať dlhé roky. „Predpokladám, že teraz v partnerských zahraničných službách sedia analytici a horúčkovito zisťujú, aké spravodajské informácie odstúpili Slovensku, ktoré z nich sa mohli dostať do nepovolaných rúk a či to môže v budúcnosti ohroziť ľudské životy. Tento problém môže Slovensko poškodiť na dlhé roky,“ hovorí bývalý investigatívec, ktorý má so SIS skúsenosti. 

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia