Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2021, 12:30
Čas čítania 13:28
Adel Ghannam Viktor Kniš

Arpád Soltész: Mám pocit, že osobným cieľom Igora Matoviča je mať jedného dňa 5 miliónov lajkov na Facebooku (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

S komentátorom, bývalým investigatívnym novinárom a spisovateľom Arpádom Soltészom sme sa rozprávali o aktuálnej politickej situácii, ako aj o zadržaní už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Komentátor, spisovateľ a bývalý investigatívec Arpád Soltész si myslí, že vláda Igora Matoviča spôsobila na Slovensku pohromu. „Keď sa pozrieme na to, ako zlyhávajú kľúčové inštitúcie, je to veľmi zlé a na pomery Európskej únie je to úplná pohroma,“ konštatuje Soltész v rozhovore pre Refresher. 

Okrem zlyhania očkovacej stratégie vidí ako obrovský problém aj zadržanie riaditeľa tajnej služby. „Vladimír Pčolinský je strategickým mozgom Sme rodina. Jeho postavenie veľmi dobre ilustruje to, že dokázal do parlamentu dostať svojho brata a manželku. Je to bezprecedentné. On nie je len nejaký niekto, je to kľúčový hráč v Sme rodina. A práve jeho do roka ‚zabásli‘ ako šéfa SIS, čo je obrovský medzinárodný problém,“ vysvetľuje novinár. 

Vzhľadom na to, že situácia v súvislosti s vládnou krízou sa vyvíja dynamicky, pripomíname, že rozhovor sme nahrávali v utorok predpoludním. 

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom vidí základné zlyhania premiéra a vlády.
  • Ako sa zrejme vyvinie koaličná kríza.
  • Prečo podľa neho nie je v súčasnej vláde ani jeden politik.
  • Prečo je zadržanie Pčolinského medzinárodný škandál.
  • Či vôbec Slovensko potrebuje tajnú službu.
  • Na akej knihe aktuálne pracuje.
Odporúčané
Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor) Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor) 16. marca 2021, 15:44

Čo sa to dnes v krajine deje? Deje sa úplný rozklad štátu a jeho inštitúcií. S trochou nadsádzky môžeme povedať, že Slovensko je dnes zlyhávajúci štát, ktorý si prestáva plniť základné funkcie. 

Je to už skoro také zlé ako v krajinách tretieho sveta?

Našťastie, nie je to až také zlé, ako napríklad v Sudáne. Medzi civilným obyvateľstvom nie je toľko zbraní, zatiaľ sa nestrieľa a nie sme svedkami hrubého násilia. Ale keď sa pozrieme na to, ako zlyhávajú kľúčové inštitúcie, je to veľmi zlé a na pomery Európskej únie je to úplná pohroma. 

„Mám pocit, že osobným cieľom Igora Matoviča je mať jedného dňa 5 miliónov lajkov na Facebooku. Potrebuje pozornosť a miluje, keď sa chaos krúti okolo neho,“ hovorí Arpád Soltész. 

Dá sa to porovnať s predchádzajúcou vládou? Mali sme tu niečo, čo bývalý prezident Kiska nazýval mafiánskym štátom. 

Predtým sme žili v dobre organizovanom mafiánskom štáte. To, čo máme teraz, je štátom už iba podmienečne. Ľudia sa často dostávajú do falošnej dilemy, či chceme návrat Fica. 

Často to kladie do tejto roviny aj predseda vlády.

Lenže my nemôžeme choleru liečiť týfusom. Tie choroby sú nepríjemné a potenciálne smrteľné a nechcete mať ani jednu z nich. Porovnávať Matovičovu a Ficovu vládu nemá hlavu ani pätu. Obe sú neprijateľné. 

Arpád Soltész
Zdroj: TASR

V čom vidíte základné zlyhania?

Zomiera nám zhruba sto ľudí denne, takže sme sa s 5-miliónovou populáciou stali majstrami sveta v umieraní.

Riaditeľa tajnej služby, ktorého vybrala a vymenovala súčasná vláda, zbalila NAKA a sudca ho zatiaľ zobral do väzby, čo znamená, že prokurátor má dôkazy. Za normálnych okolností by sme teraz mesiac nehovorili o ničom inom, avšak pri problémoch, ktoré má táto krajina, ľudia len zahíkali ráno pri káve, že Pčolinského zbalili. To tiež o niečom svedčí.

Je to aj o tom, že ľudia nie sú schopní zaregistrovať sa na očkovanie. Minimálne pol roka inštitúcie vedia, že to treba zorganizovať, ale až teraz sa zodpovední ľudia spamätali, že potrebujeme funkčný systém. A ten ani nie je veľmi zložitý a aj nejaký máme, len nefunguje. Takto by som mohol rozprávať dve hodiny o tom, čo zlyháva a čo nefunguje. Možno to vieme zjednodušiť, keď povieme, čo funguje. 

Čo teda?

E-shopy a donáška pizze. A to je asi všetko. 

Poďme ku koaličnej kríze. SaS jasne povedala svoje podmienky, žiada demisiu premiéra. Poslanci OĽaNO zatiaľ otvorene hovoria, že Igor Matovič do stredy neodstúpi. V akej sme situácii?

Nemyslím si, že je to v tomto okamihu zo strany SaS a Za ľudí už len politická hra. Igorovi Matovičovi sa podaril prevratný úspech v tom, že dokázal dokonca aj z Richarda Sulíka vychovať politika, ktorý si uvedomil, že toto je situácia, ktorá bude mať vážne dlhodobé dôsledky. Richard Sulík myslí svoje ultimátum smrteľne vážne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96046 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom vidí základné zlyhania premiéra a vlády.
  • Ako sa zrejme vyvinie koaličná kríza.
  • Prečo podľa neho nie je v súčasnej vláde ani jeden politik.
  • Prečo je zadržanie Pčolinského medzinárodný škandál.
  • Či vôbec Slovensko potrebuje tajnú službu.
  • Na akej knihe aktuálne pracuje.
Domov
Zdieľať
Diskusia