Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2021, 13:13
Čas čítania 2:58
Tímea Krauszová

Bez vakcíny ani na obed v reštaurácii, ani na šichtu v práci: Aké (ne)výhody budú mať ľudia, ktorí sa nedajú očkovať?

NEWS IZRAEL VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Izrael a Veľká Británia patria ku štátom, kde je zaočkovaná najväčšia časť populácie. Obe krajiny už riešia, ako sa postavia k tým, čo vakcínu dostali či odmietli. Britské firmy napríklad zvažujú, že bez človeka bez očkovania nevezmú do zamestnania.

Mnohé britské súkromné firmy zvažujú zaviesť absolvovanie očkovania proti koronavírusu ako podmienku pre výkon práce. Kritici sa síce obávajú, že to môže zapríčiniť diskrimináciu, no viaceré firmy – od miestnych malých podnikov až po nadnárodné koncerny, už oznámili, že od uchádzačov o prácu či súčasných zamestnancov budú pýtať potvrdenie očokovaní, píše Financial Times.

Odporúčané
Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre 16. februára 2021, 9:32

Buď sa zaočkuješ, alebo si bez práce

Britská vláda nechala rozhodnutie, či budú od zamestnancov alebo aj zákazníkov požadovať potvrdenie o očkovaní, na samotné firmy. Niektoré domovy dôchodcov, ale aj nadnárodné firmy, už prijali nové pravidlá a od svojich terajších aj budúcich zamestnancov chcú, aby sa dali očkovať hneď, ako to bude možné.

Medzi tie patrí napríklad Barchester Healthcare, ktorí spravujú viac ako dvesto domovov. Ľudí, ktorí vakcínu proti Covid-19 odmietajú bez zdravotných dôvodov, neprijmú do práce. Rovnako k novým zamestnancov pristupujú v Pimlico Plumbers, ktorí ponúkajú inštalatérske služby v Londýne. Niektoré právnické firmy dokonca takéto potvrdenia začali vyžadovať aj od svojich terajších zamestnancov, samozrejme, až od momentu, keď budú v rámci vakcinačného plánu „na rade“.

Lekár Anil Mehta dáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Astrazeneca počas očkovania bezdomovcov vo vakcinačnom centre v Londýne.
Lekár Anil Mehta dáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Astrazeneca počas očkovania bezdomovcov vo vakcinačnom centre v Londýne. Zdroj: TASR/AP

Premiér Boris Johnson podľa FT povedal, že v krajine žiadne oficiálne britské „vakcinačné pasy“ nebudú, hoci budú zrejme uznávať medzinárodný vakcinačný preukaz. Ten zabezpečí, že po vstupe do krajiny nemusíš ísť do karantény.

Odporúčané
Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu 9. októbra 2023, 16:00

No firmy si môžu vytvoriť svoj vlastný systém overovania. Nadhim Zahawi, predstaviteľ vlády, ktorý počas pandémie zodpovedá za očkovanie, pre BBC povedal, že je predpoklad, že tieto systémy naozaj budú vznikať. Dávnejšie pritom povedal, že tieto „pasy“ by mohli byť nielen nemorálne, ale aj nelegálne.

Ani zamestnávatelia nemajú jasno v postupe a nie všetci sa do toho hrnú. Znamenalo by to totiž, že budú musieť pracovať s citlivými zdravotnými údajmi a mohlo by to viesť k diskriminácii. Odhodlaní zamestnanci by tak mohli svoje firmy pohnať pred súd.

Domov
Zdieľať
Diskusia