Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2021, 19:26
Čas čítania 6:54
Adam Novosad

Zo Srbska sa šíria videá, na ktorých ľudia hodujú bez rúšok na terasách. Je tam situácia taká ideálna, ako by si človek myslel?

NEWS ČESKO LOCKDOWN OPATRENIA POĽSKO RAKÚSKO SLOVENSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Krajiny okolo Slovenska bojujú proti koronavírusu v rozdielnych fázach. Niektorým sa krivku podarilo zlomiť vďaka prísnym opatreniam koncom minulého roka, iné zostávajú v najprísnejších fázach obmedzení.

Epidemiologická situácia na Slovensku nevyzerá najlepšie. Napriek tvrdším opatreniam, ktoré vláda zaviedla začiatkom januára, v krajine neklesajú počty prípadov, skôr podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího krivka pandémie stagnuje.

Každý deň zomierajú desiatky ľudí, ba čo viac, mnohokrát úrady evidujú viac ako 100 obetí pandémie denne, čo Slovensko radí medzi najhoršie krajiny v počte úmrtí na 100-tisíc obyvateľov na celom svete.

Odporúčané
Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky 8. februára 2021, 12:30

Zatiaľ čo Slovensko sa momentálne nachádza v jednej z najťažších situácií celej pandémie, krajiny okolo nás na tom nie sú tak zle. V porovnateľnej situácii je Česká republika, s ktorou sa posledné týždne predbiehame v nezávideniahodných rebríčkoch o najvyššie denné prírastky v prepočte na obyvateľov aj v úmrtiach.

Na druhej strane, Rakúsko či Poľsko pomaly zmierňujú opatrenia, otvárajú školy či obchody a najhoršie na tom nie je ani Maďarsko.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké video zo Srbska sa minulý víkend začalo šíriť po internete
  • Aká je skutočná situácia v Srbsku a či sa krajina chystá uvoľňovať opatrenia
  • Prečo si Poľsko môže dovoliť otvárať hotely, kiná aj lyžiarske strediská
  • Ako Rakúsko otvorilo väčšinu obchodov, múzeá aj školy
  • Ako to v Maďarsku vyzeralo optimisticky, ale situácia sa zase zhoršila
  • Prečo Česko zostáva v najprísnejšej fáze protiepidemických opatrení
  • Ako je možné, že Ukrajina má stále otvorené terasy kaviarní

Ani zďaleka tak nemáme vyhraté. Britská mutácia koronavírusu začala prevládať v mnohých regiónoch Slovenska, keď vo všetkých pozitívnych vzorkách zo stredy minulého týždňa identifikovali laboratóriá až 74-percentnú prítomnosť britského variantu.

V takej Trnave potvrdili britskú mutáciu v takmer 100 percentách vzoriek, čo znamená, že na veľkej časti územia už britská mutácia vytlačila pôvodný vírus. Nejde o dobrú správy, pretože britský variant je až o 70 percent nákazlivejší, ale po predbežných analýzach ministerstvo zdravotníctva informovalo, že smrteľnejší zrejme nebude. 

„Z predbežných dát zatiaľ nevyplýva, že by mutácia priamo spôsobovala závažnejšiu infekciu alebo bol vírus smrteľnejší. Významne vyššia schopnosť šírenia vírusu s touto mutáciou však zvyšuje incidenciu vírusu a v krajinách, kde už mutácia prevažuje, vidieť nárast hospitalizácií a zvýšený nápor na zdravotnícky systém,“ konštatuje rezort zdravotníctva.

Poľsko otvára hotely aj kiná, Rakúsko obchody a školy. Kde majú tvrdé opatrenia ako na Slovensku a kde sa situácia zlepšuje?
Zdroj: TASR/AP

Virálne video tvrdí, že v Srbsku je iný svet

Slovensko nepochybne patrí medzi krajiny strednej Európy, kde sa dezinformácie šíria veľmi rýchlo a obyvatelia sú náchylnejší im uveriť. V posledných dňoch začalo na obrátkach naberať šírenie videí zo srbského mesta Nový Sad, ktoré sa začali šíriť najmä v dezinformačných skupinách.

Zachytáva situáciu spred minulého víkendu, keď vykuklo slnko a v tomto srbskom meste teploty dosahovali aj 15 stupňov Celzia. Ľudia sa preto vybrali do ulíc, pričom mnohí z nich sedeli na terasách reštaurácií a prechádzali sa bez rúšok. Otvorené zostávajú mnohé obchody aj vonkajšie terasy reštaurácií a kaviarní. Vláda však kritizuje obyvateľov, ktorí sa stretávajú vo väčších skupinkách či na verejných miestach nemajú nasadené rúško.

V porovnaní so Slovenskom akoby iný svet, ale situácia v Srbsku je zásadne lepšia. Denne tam za posledné dni pribúda okolo 1 500 až 2 000 nových prípadov, lenže v nemocniciach zomiera okolo 15 ľudí, zatiaľ čo na Slovensku pravidelne prekračujeme hranicu 100 úmrtí denne. V Srbsku žije necelých 7 miliónov obyvateľov.

Srbsko zamietlo uvoľňovanie opatrení, lebo stagnujeSrbsko nie je členom Európskej únie, a tak nemohlo očakávať, že mu Únia zabezpečí vakcíny medzi prvými. Namiesto toho sa do vyjednávania s výrobcami vakcín pustilo na vlastnú päsť výrazne skôr ako Európska komisia, a srbskej vláde sa podarilo vybaviť zmluvy s Pfizerom, ale aj ruskú vakcínu Sputnik V a čínsku vakcínu od firmy Sinopharm.

Premiérka Ana Brnabić sa nechala zaočkovať už 24. decembra, zatiaľ čo v Európskej únii sa s očkovaním začínalo až medzi Vianocami a Silvestrom. „Vakcinácia pre nás nie je geopolitickou záležitosťou. Je to zdravotnícky problém,“ vyhlásila premiérka.

Ako uvádza miestna verejnoprávna televízia RTS, od minulého týždňa Srbsko zrušilo zdravotné kontroly na hraniciach s Maďarskom a predtým aj s Bulharskom, Severným Macedónskom, Kosovom a Bosnou a Hercegovinou. Odborníci v krajine však upozorňujú, že aj keď Srbsko prekonalo extrémne vysoké počty nakazených a hospitalizovaných z novembra či decembra, obyvatelia nesmú poľaviť. 

Poľavenie voči opatreniam, ktoré možno badať aj zo spomínaného videa, médiá a politici v Srbsku pripisujú masovej vakcinácii. Vedci obyvateľstvo pravidelne varujú, že prvá dávka vakcíny pandémiu neukončí zo dňa na deň, a tak by mali dbať na zodpovedné správanie a ochranu pred infekciou. Zatiaľ bolo zaočkovaných viac ako 500-tisíc obyvateľov.

Srbské čísla stagnujú, ale neklesajú, a tak tamojší krízový štáb rozhodol, že súčasná opatrenia budú platiť aj naďalej.  Srbsko pritom v novembri a decembri registrovalo medzi 50 až 70 úmrtiami denne, ale odvtedy sprísnilo opatrenia a krivku sa štátu podarilo zraziť smerom nadol. Momentálne tak čaká, kým sa začne prejavovať efekt vakcinácie, ale opatrenia si dovtedy nemôže dovoliť výrazne uvoľňovať.

Poľsko otvára hotely aj kiná, Rakúsko obchody a školy. Kde majú tvrdé opatrenia ako na Slovensku a kde sa situácia zlepšuje?
Zdroj: TASR

V Poľsku otvoria hotely, lyžiarske strediská aj kiná

Domov
Zdieľať
Diskusia