Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. februára 2021, 13:05
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová

Ruská vakcína Sputnik by sa mohla vyrábať aj na Slovensku, v júli by u nás mohol byť zaočkovaný každý, kto chce

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Povedal to premiér Igor Matovič v relácii Sobotné dialógy.

Vakcína proti koronavírusu Sputnik by sa možno mohla vyrábať aj na Slovensku. Výrobca sa vraj snaží o to, aby sa vakcíny vyrábali vždy aj priamo v krajine, do ktorej ich distribuuje. 

Odporúčané
Matovič o referende Smeru a Hlasu: Nepredpokladám, že sa nájde 50 % ľudí, ktorí by chceli návrat mafie k moci Matovič o referende Smeru a Hlasu: Nepredpokladám, že sa nájde 50 % ľudí, ktorí by chceli návrat mafie k moci 6. februára 2021, 12:41

Vakcíny nebudú len pre nás

Ak si však ľudia myslia, že by sa vyrábala len pre nás a nie aj pre iné krajiny, „tak ich chcem vyviesť z omylu,“ povedal premiér Igor Matovič v relácii Sobotné dialógy. „Aj keby sme vyrábali vakcínu, tak ju budeme dodávať rovnakým dielom všetkým ostatným krajinám v rámci EÚ.“  Vraj nebude povyšovať geopolitické záujmy nad zdravie ľudí.

Okrem toho premiér povedal, že každý, kto sa chce dať zaočkovať, by mohol byť zaočkovaný už v júli a nie na jeseň, ako to predbežne podľa výpočtov vychádza. Reagoval tým na otázku, či sa vakcinačný plán vzhľadom na agresívnu britskú mutáciu nejako bude meniť. Podľa Matoviča však nestačí mať zaočkovaných len 60 %, ale aspoň 80 % obyvateľstva, práve kvôli britskej mutácii. V praxi teda nie je jasné, či sa do leta naozaj podstatne veľká časť obyvateľstva stihne dať zaočkovať.

Premiér sa vyjadril aj ku kauze vyhodených očkovacích dávok, ktoré však považuje za zlyhanie jednotlivca a nie za systémovú chybu. Vraj ju žiadny „normálny lekár“ nemohol vyhodiť, keď videl, že ešte vo fľaštičke ostáva šiesta dávka. „Každá normálna nemocnica tie injekcie mala, to sú takzvané turbekulózky,” hovorí s tým, že nemocnice mali osloviť ďalšie nemocnice v okolí s tým, aby si mohli požičať pár tisíc injekcií.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Slovensko podľa Matoviča rokuje aj s Modernou aj s Pfizerom, tiež s cieľom vyrábať vakcíny u nás. Vraj nemáme kapacity, ako požadujú, ale podľa premiéra tu je taká možnosť. Zdôraznil, že s oznámením pozitívnych správ by chcel ešte chvíľu počkať.

Domov
Zdieľať
Diskusia