Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021 o 12:41
Čas čítania 1:50
Tímea Krauszová

Matovič o referende Smeru a Hlasu: Nepredpokladám, že sa nájde 50 % ľudí, ktorí by chceli návrat mafie k moci

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Naša vláda má stále ambíciu byť najlepšou vládou na Slovensku. Premiér to dnes vyhlásil v Rádiu Slovensko.

O aktuálnej situácii hovoril v Sobotných dialógoch Rádia Slovensko predseda vlády Igor Matovič. V relácii povedal, že bolo dobré, že poveril vedením rokovania vlády podpredsedu Eduarda Hegera, kým bol vo Francúzsku. 

„Mňa nebavilo byť prítomný na tom istom mieste,“ povedal s tým, že nechcel byť účastný ďalšieho chaosu. Ten napokon nastal napriek stredajšej tlačovej besede, finálne rozhodnutie o tom, ako bude krajina fungovať od najbližšieho pondelka, prezentovali napokon až v piatok 5. februára.

Odporúčané
Chaos v opatreniach: Do práce stačí 14 až 21 dní starý AG test, v rovnakom okrese sa na poštu bez 7-dňového nedostaneš Chaos v opatreniach: Do práce stačí 14 až 21 dní starý AG test, v rovnakom okrese sa na poštu bez 7-dňového nedostaneš 6. februára 2021 o 9:58

Chaotické vyhlásenia členov vlády

„Robia bláznov z ľudí, robia bláznov z nás,“ vyhlásil vtedy Milan Krajniak. Problémom bolo, že sa nevedeli strany dohodnúť, prinášali rôzne výnimky, nie všetky sa schválili. Chaos kritizoval aj premiér, nepáči sa mu, že sa strany nevedeli dohodnúť bez neho, kritizuje nesúlad aj v rámci strany SaS.

Napriek tomu hovorí, že všetky rozhodnutia vlády boli vždy spoločnou dohodou, pretože za jednotlivé uznesenia hlasovali všetci – aj keď neskôr hovorili v médiách iné veci. „Tu nejde o percentá popularity, ale o zdravie ľudí,“ vyhlásil premiér.

„Opozícia nás ani raz nepodporila, huckajú ľudí proti nám,“ hovoril ďalej premiér, no sťažoval sa aj na svoju vládu, kde nemá vždy podporu. V reakcii na to, prečo boli na tlačovke len členovia OĽaNO povedal, že iné strany nechcú „stratiť na kráse“. Preto vraj neprichádzajú na tlačovky oznamovať „nepopulárne veci“. Iným stranám ide podľa premiéra o popularitu či percentá.

Referendum nemá šancu, čaká nás zlé obdobie

Nemyslí si, že referendum Smeru a Hlasu bude úspešné, pretože ľudia volili OĽaNO kvôli boju proti korupcii. „Nepredpokladám, že sa nájde 50 percent ľudí, ktorí by chceli návrat mafie k moci.” Povedal, že stále majú ambíciu byť najlepšou vládou na Slovensku a chce bojovať s mafiou, aby sa už nedostala k moci. Jeho cieľom je, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa ľuďom bude dobre žiť.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024 o 18:00

Premiér by ďalej chcel častejšie testovanie, povedal v súvislosti s aktuálnymi opatreniami a nastupujúcim Covid automatom. Limit až 21 dní pri antigénových testoch pre najlepšie okresy sa mu nepozdáva.

Vraví, že nejdeme do dobrého obdobia, britská mutácia bude mať podľa neho v najbližších týždňoch aj 90-95 % podiel nakazených, čím nám budú stúpať počty hospitalizovaných aj počty úmrtí. „Ja by som bol výrazne opatrnejší, ale odborníci rozhodli takto. Všetci volali, aby sme počúvali odborníkov, tak teraz ideme len a len podľa nich.“

„Ospravedlňujem sa, že som kolegu Sulíka nazval idiotom v reláxii Rádia Expres, ale ja som vedel už vtedy, čo sa k nám rúti,“ vrátil sa premiér k vlažnému zimnému lockdownu a pri otázke, či sme nepodcenili situáciu pripomína, že je to chybou chýbajúcich testov. Vraj si teraz žijeme „Sulíkov raj“.

Počet pozitívnych prípadov podľa Matoviča klesol o 30 % v okresoch, v ktorých sa opakoval skríning. Tento pokles je asi o polovicu nižší ako pri novembrovom testovaní. Vraví, že dôvodom je britská mutácia, ktorá má dnes 74 % podiel na nakazených a preto samotné testovanie nemá až taký výrazný efekt.

Domov
Zdieľať
Diskusia